“Мамо, не вбивай мене”: як на Хмельниччині рятують дітей від смерті

“Мамо, не вбивай мене”: як на Хмельниччині рятують дітей від смерті
  • У Писарівці на Хмельниччині є Дім захисту життя.

  • Там можуть оселитися матері у скруті та їхні діти.

  • Хто там живе зараз, що їх в цей дім привело та як матусі в ньому проводять свій час?

  • Журналістка ВСІМ навідалася в гості.

Коли ти вагітна, а цьому ніхто не радіє, коли батько дитини тікає від відповідальності й ніхто тебе не підтримує, коли не маєш даху над головою з немовлям на руках, життя здається безнадійним..

У Писарівці, за 50 кілометрів від Хмельницького, є місце, де з таких ситуацій допомагають знайти вихід. Там функціонує Дім Захисту Життя. В ньому можуть оселитися жінки, які тікають від нерозуміння та насилля чи просто хочуть зберегти життя своїй дитині.

Опікуються ним католицькі монахині зі згромадження сестер Канонічок Святого Духа та настоятель місцевого храму - отець Роман Казмєрчик. Він розповів, що будинок призначений перш за все, для вагітних жінок, дітям яких загрожує аборт. Тут вони можуть жити деякий час до пологів й деякий час після них.

Відео дня

Сестри Вацлава та Альма й отець Роман на подвір'ї Дому

Проживання - безплатне, Дім функціонує коштом пожертв. 

В ньому породілля в спокійній і турботливій атмосфері може прожити з малюком перші місяці його життя. Впродовж цього часу вона звикне до своєї нової ролі й навчиться самостійно дбати про дитину. Мати може перебувати в Домі впродовж року, але за потреби цей строк можуть продовжити.

За 14 років притулок тут знайшли понад 200 людей

Отець Роман розповів, що ідея створити таку оселю виникла у місцевих жителів ще на початку 2000-х. Тоді прихожани передали у власність місцевої парафії ділянку землі, де хотіли збудувати жіночий монастир. Але згодом змінили своє рішення.

Це надихнуло мешканців Писарівки на будівництво Дому Захисту Життя, щоб тут, в Україні, рятувати жінок від трагічних рішень, а зачатих дітей - від загибелі.

У 2007 році в будинку оселилися перші мешканці. Відтоді притулок тут знайшли 99 мам та 103 дитини.

Матері потрапляють сюди з різних причин. Когось із них спонукали до аборту власні батьки, чоловік чи лікарі. Приходили жінки, які вже мали дітей, але між ними і їхніми чоловіками сталися непорозуміння. Після того вони не могли або не хотіли жити разом. Бувало, що жінки приходили, бо чоловік з якоїсь причини вигнав їх з дому. Вони не мали куди піти зі своїми дітьми, бо не могли знайти таку роботу, щоб оплатити помешкання і харчування. Були й такі випадки, коли соціальні служби самі направляли матерів у Дім. В їхніх помешканнях були такі жахливі умови, що дітей могли забрати.

Готують матусь до самостійного життя

Зараз у Домі працюють дві католицькі монахині. Вони живуть у цьому ж домі на третьому поверсі. Для жінок з дітьми на другому поверсі є чотири кімнати з усіма умовами. Також у їхньому розпорядженні кухня, кімната відпочинку та каплиця. 

Настоятелька сестра Вацлава розповіла, що часто сюди потрапляють дівчата, які самі не можуть впоратися з життєвими викликами. Вони росли у кризових сім'ях або дитячих будинках, тому не мають уявлення, як правильно дбати про дитину. Черниці вчать їх готувати, прибирати, вести домашнє господарство.

Приймають всіх, хто потребує допомоги й якщо є місце. Головна умова, щоб стан здоров'я жінки не загрожував здоров'ю інших мешканців будинку. Ніяких довідок не вимагають. Сестра Вацлава сказала, що навіть якщо вагітна жінка в потребі просто постукає у двері - її також приймуть.

Зараз в тут живе дві матусі й троє дітей. В однієї - донька й син п'яти та шести років. В іншої - восьмимісячне немовля. Тут з міркувань приватності та на їхнє прохання не називатиму імен.

Одна з них живе тут, бо самотня й не має з ким залишити дітей.

Інша мати розповіла, що в будинку опинилася через складні умови життя.

Перуть, прибирають, готують їжу

Життя в  Домі майже нічим не відрізняється від життя звичайних мам. Зі слів дівчат, вони кожного ранку наводять лад у кімнаті, готують сніданок для себе й для дітей. Впродовж дня прибирають будинок, перуть, працюють на городі, готують обід та вечерю. У другій половині дня зазвичай мають вільний час. Тоді відпочивають й приділяють більше уваги своїм дітям, можуть молитися у каплиці. Оскільки храм знаходиться за кілька кроків від дому, то разом з черницями ввечері йдуть на Службу.

Храм у Писарівці

Всю роботу, яка стосується їх самих та їхніх дітей, дівчата виконують самі. Монахині лише наглядають за тим, щоб пильнували дітей й дбали про порядок. Сестра Вацлава каже, що для неї важливо, аби матері навчилися бути самостійними, щоб після завершення строку перебування в Домі могти самі собі дати раду.

В Україні такий дім не єдиний. Є декілька подібних як державних так, і приватних будинків. Один з них знаходиться у Чорному Острові. Деякі з жінок по закінченню строку перебування в цьому Домі, можуть переїхати до іншого, щоб дитина підросла й її можна було віддати в садочок. Деякі залишилися у Писарівці. Мати, яка першою оселилася у Домі Захисту Життя, згодом вийшла тут заміж. Тепер разом з чоловіком виховує чотирьох дітей.

Аборт - це не вихід

Дім Захисту Життя - не єдине місце, де матерів та дітей рятують від абортів. Отець розповів, що з цією ж метою разом з парафіянами він їздив до старого пологового будинку в Хмельницькому. Там їм дозволяли молитися в приміщенні для медичних працівників. Там вони розмовляли з жінками, які хотіли позбутися вагітності. Згодом ставали свідками того, як деякі з них змінювали рішення.

Він сказав, що часто вагітні дівчата, які опиняються у безвиході, не хочуть робити аборт. Та не мають жодної підтримки від своїх близьких. Розповів, як колись у Вінниці почув свідчення жінки, яка наважилася на аборт. Вона сказала так: “Я не хотіла вбивати цієї дитини. Але мій чоловік був проти народження, мої батьки були проти, його батьки теж, мої друзі, родичі, лікарі - всі були проти. І я здалася”. Вона казала, що якби хоча одна людина підтримала її, вона б ніколи цього не зробила.

Тож якщо ви або ваша знайома потребує підтримки, якщо ви залишилися сам на сам зі своїми проблемами, якщо вас спонукають до аборту - є місце, де вас приймуть й вам допоможуть.

Звернутися можна за контактами:

ДІМ ЗАХИСТУ ЖИТТЯ

вул. Єп. Яна Ольшанського, 12

с. Писарівка, Волочиський р-н, Хмельницька обл.

31250 Україна

+380673083382 - о. Роман

+380987996081 - с. Вацлава

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Люда Войтова

    Кажуть у медалі є дві сторони, як колишня мешканка цього "дому"  можу сказати, що у цієї благодійності є сторона про яку мало хто знає і вона нажаль не найкраща.

    Hli Polska Hli reply Люда Войтова

    Люда Войтова НЕ ГОВОРІТЬ МАРНОСЛОВНО.
  • Margarita Voit Antal

    Якщо ті жінки такі бідні і знедолені, що ж вони робитимуть з дитиною коли підуть звідти?

    Мая Новоселова reply Margarita Voit Antal

    Margarita Voit Antal будут далі шукати то б їх утримував…одиниці з них почнуть працювати і влаштовувати своє життя самостійно .
  • Svitlana Rusina

    Не все там так однозначно, на жаль.

    Svitlana Rusina reply Svitlana Rusina

    Hli Polska Hli так, погоджуюся. Треба. Гіпотетично можна приїхати до вас? Пожити декілька днів, поспілкуватися з мешканками та монахинями?

    Hli Polska Hli reply Svitlana Rusina

    Svitlana Rusina ЧОМУ ВСЕ ЛИШЕ НАТЯКИ? КОНКРЕТНО???? ЯКЩО ТО ПРАВДА, А ТО ХОЧЕТЕ БУТИ ПРАВДОЛЮБКОЮ, А КОНКРЕТІВ НЕМАЄ. ЧИ ЦЕ ГАРНО?
  • Wojciechowski Walenty-Julia

    Будинок допоміг не одній мамі. Потрібно знати що хтось хоче тобі допомогти ти не одна в цьому світі. Велика повага сестрам монахиням які там працюють.

keyboard_arrow_up