Пакунки малюка: чи видають їх в перинатальних центрах Хмельницького

Пакунки малюка: чи видають їх в перинатальних центрах Хмельницького
Фото зі сторінки міського перинатального центру у Facebook
  • Після народження дитини, матусі мають отримувати пакунки малюка.
  • Яка ситуація із бебі-боксами в Хмельницькому?
  • Запитали в міському та обласному перинатальних центрах. 

Пакунки малюка чи бебі-бокси мають видавати всім жінкам, після народження дитини. Така процедура запроваджена в Україні ще із 2018 року. Всередині величезної коробки новоспеченим мамам пропонують засоби для жіночої гігієни, розвиваючі іграшки, одяг для малюка та інше. Загалом у коробці-колисці понад 30 найменувань товарів.  

Надання одноразової допомоги матусям раніше скасовували, а згодом знову повернули. Тепер всім, хто народжує, пропонують на вибір або бебі-бокс, або грошову компенсацію. Нагадаємо, що раніше хмельничанки розповідали - вміст пакунку малюка їх повністю влаштовує. Тож жінки були задоволені поверненням видачі коробок-колисок із речами.

Чи видають бебі-бокси під час війни? Про це журналістка vsim.ua запитала в Хмельницькому міському та обласному перинатальних центрах. 

Відео дня

У двох медзакладах різна ситуація з бебі-боксами

За час війни, станом на 24 березня, в Хмельницькому перинатальному центрі на Хотовицького на світ з’явилося 160 малюків. Із них 28 народили матері-переселенки. За словами завідувача відділення сумісного перебування матері та дитини Лілії Костьолко, пакунки малюка під час війни продовжують видавати. З 24 лютого їх надали 22 жінкам. Деякі, говорить Лілія Костьолко, від бебі-бокса відмовлялися й обирали гроші. Лікарка додає, що пакунки малюка є в медзакладі в достатній кількості. Тож всі матері будуть ними забезпечені.

Інша ситуація в обласному перинатальному центрі, що на Пілотській. Заступник головного лікаря Лариса Притуляк каже: бебі-боксів немає в наявності вже три тижні. Коли медзаклад ними забезпечать - відповіді не мають. Саме тому жінкам пропонується лише грошова компенсація. 

Також Лариса Притуляк розповідає, що під час війни в обласному перинатальному центрі народжують чимало жінок з інших регіонів. Після пологів їх забезпечують гуманітарною допомогою, яку формують в закладі. Це пелюшки, дитячі суміші, засоби гігієни та інше. Лариса Притуляк каже: в закладі є достатня кількість “гуманітарки”, тож нею планують й надалі забезпечувати переселенок.

Станом на 24 березня, за час війни, в  обласному перинатальному центрі на світ з’явилося 120 дітей. Із них 13 малюків народили матері з-поміж внутрішньо-переміщених осіб.

Грошову компенсацію за пакунок малюка можна використати в будь-яких магазинах

Під час війни в Україні спростили процедуру надання грошової компенсації. Порядок враховує можливі непередбачувані обставини пологів та тимчасове переміщення родин. Про це повідомила міністр соціальної політики України Марина Лазебна. 

За її словами, зараз не застосовується вимога використати кошти грошової компенсації пакунку малюка протягом одного року. Якщо раніше банки повертали до бюджету невикористаний залишок після перерахування коштів на картку, то нині гроші залишаються у родини. Їх можна використати протягом воєнного стану та одного місяця після його скасування.

Наразі перерахування грошової компенсації може здійснюватися на будь-який рахунок, відкритий в "ПриватБанку", у разі неможливості відкриття поточного рахунка зі спеціальним режимом використання. Отримувач може використовувати кошти на придбання різних товарів у будь-яких закладах торгівлі. 

Грошова компенсація за пакунок малюка становить 6 300 гривень. Для її отримання під час війни, один з батьків має подати документи до підрозділів з питань соціального захисту населення. А саме - заяву з копією свідоцтва про народження та довідкою з пологового будинку про неотримання бебі-боксу.  Якщо свідоцтва про народження немає, то до заяви потрібно прикласти копію документа, що підтверджує факт народження дитини в закладі охорони здоров’я або поза ним. 

Нагадаємо, раніше розрахуватися коштами, виплаченими за пакунок малюка, можна було лише у визначених магазинах. Витратити їх дозволялося на окрему групу товарів.

Читайте також: Куди ведуть вагітних під час сирени в Хмельницькому: показуємо і розповідаємо

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up