“Пив, виганяв і вішав свої кредити”: історія жінки з Хмельниччини, яка стала жертвою домашнього насильства

“Пив, виганяв і вішав свої кредити”: історія жінки з Хмельниччини, яка стала жертвою домашнього насильства
Фото ілюстративне
  • В області за цей рік зафіксували 1 874 заяви про вчинення домашнього насильства.
  • Найчастіше жертвами стають жінки.
  • Деякі їхні історії вражають, адже насильники можуть вдаватися до надзвичайної жорстокості. 

Жертви кулаків, обмежень, принижень чи навіть збочень. Щорічно тисячі осіб стикаються із подібною поведінкою своїх співмешканців. Найчастіше ними стають жінки. Насильники дозволяють собі поводитися жорстоко й подекуди аморально. Саме це провокує жертв викликати поліцію й шукати прихисток поза межами власної домівки. Разом із особою, що страждає від знущань, часто опиняються і діти. Бувають випадки, коли про страшні діяння одного зі своїх батьків, малеча повідомляє до спеціальних служб чи поліції.

Серед випадків трапляється насильство різного виду: економічне, психологічне, фізичне та сексуальне. Фахівці стверджують, що кожен із них є по-своєму страшним.

Життєві ситуації, в яких опиняються особи, часто вражають й самих соцпрацівників. Про одну з них журналістам vsim.ua розповіла директор Хмельницького обласного центру соціально-психологічної допомоги Алла Андрейчак.

Відео дня

Історія жінки, яка “потрапила в найми”

Ця історія є частиною життя особи з числа дітей-сиріт. Своїх батьків вона втратила. Із рідних залишилися лише брати і сестри. Ставши дорослою, вона закохалася. Її половинка була іноземцем. Чоловік родом із Молдови. Кохання змусило хмельничанку перебратися до цієї країни. Там пара побралась. І вже згодом жінка стала іграшкою в його руках. Втім зрозуміла це занадто пізно. 

Після одруження, жінка подарувала своєму обранцю двох дітей. Та це не стало запорукою на шляху до знущань над їхньою матір’ю. 

Чоловік став прикладатися до пляшки. Робив це все частіше. Згодом став бити і неодноразово проганяти жінку з власної оселі. До слова, домівка знаходилася в сільській місцевості. Тож українку постійно примушували до роботи. І навіть наполягли на тому, аби вона відправилася на заробітки. Жінка залишила двох дітей і поїхала. Тим часом їхній батько “набрав” кредитів. І по поверненню дружини, змушував її до виплат. 

Через юридичні причини, залишити країну без чоловіка жінка не могла. А про те, щоб втекти без дітей - і мови не могло йти. Тож хмельничанка вдалася до хитрості, що допомогло їй врятуватися. Заздалегідь вона забрала всі свої документи та заховала їх. 

Вмовивши чоловіка відвідати батьківщину, подружжя з дітьми приїхали на Хмельниччину. Відразу після цього, жінка помахала йому рукою. Забрала дітей і рушила з вокзалу геть. Однак так просто іноземець відпускати її не хотів. Влаштував жінці публічний “концерт”. Аби його вгамувати, довелося телефонувати на “102”. 

Таким чином жінка зі своїми дітьми опинилася в центрі соціально-психологічної допомоги. Їй допомогли легалізувати документи та зрозуміти, як жити далі. Тепер на жінку чекає процес розлучення і, ймовірно, суди. Та найголовніше - це те, що вона має шанс розпочати все спочатку.

Про прихисток для жертв домашнього насильства

Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги - заклад, в якому стикалися із вище описаними історіями не один раз. Це приміщення на першому поверсі приховує багато сумних й водночас радісних моментів. Перші свідчать про пережитий жах, що залишає у спогадах відчай та страх. А приємні емоції дарує відчуття свободи й звільнення з пастки тирана, яка довгий час була не де-небудь, а у власній домівці. Саме така атмосфера панує там, де відзнайшли спокій сотні осіб. 

Там є все, що потрібно для спокійного життя. Дві кімнати. В кожній з них кілька двоярусних спальних місць. Є дитяче ліжечко та багато м’яких іграшок. Простора кухня складається із необхідного оснащення для приготування їжі. У ванній кімнаті є душ, туалет і пральна машина. До проживання тут включене харчування. А також  психологічна та юридична підтримка. Такі послуги надають в центрі соціально-психологічної підтримки, що розташований в одному з мікрорайонів Хмельницького. 

Нет описания.

На момент відвідування закладу журналістами vsim.ua, у стінах перебували на тимчасовому проживанні дві сім’ї. А саме дві жінки із двома дітьми різного віку. Вони обидві стали жертвами домашнього насильства. Анонімно розповісти про власні історії вони відмовилися. Натомість про свій досвід роботи із постраждалими особами розповіла директор центру Алла Андрейчак. 

Центр соціально-психологічної допомоги розрахований на 10 осіб. За час його роботи тут опинялися жінки із такою різною й водночас однаковою долею. Всі вони потрапили сюди за однією й тією самою схемою. Алла Андрейчак розповідає, що інформація про потерпання від насильства надходить із різних районів Хмельниччини. Працівники центру прибувають на місце події й роблять оцінку ситуації, що склалася. Якщо жертва потребує прихисток - його надають. Із постраждалим укладається договір й особа підписує правила внутрішнього розпорядку. Одним із яких є перебування в центрі не більше, як 90 діб. Згодом фахівці складають із жертвою насильства план виходу із критичної ситуації. Будують його за допомоги психологів і юристів. 

До центру звертаються як мешканці Хмельницького, так і районів області. Найчастіше сюди потрапляють жінки з малолітніми дітьми. А також ті, хто має досвід насильства, що тягнеться із дитинства. 

Нет описания.

Скільки фактів домашнього насильства зафіксовано в області

За 7 місяців цього року соцпрацівниками було розглянуто 1 874 заяви щодо вчинення домашнього насильства в області. При цьому 1 807 звернень надійшло від  жінок, 65 від чоловіків і про 2 випадки повідомили діти. Головний спеціаліст відділу державної допомоги та реалізації сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА Лілія Остапішина розповіла журналістам vsim.ua, що так званих насильників зазвичай направляють на корекційні програми. Вони включають у себе роботу з психологом. Цьогоріч такий курс пройшли 77 осіб. До кінця його завершили лише 30. 

Факти скоєння насильства фіксує і поліція. Приїхавши на місце події, правоохоронці оцінюють ситуацію, що склалася між особами. А на самого насильника можуть накласти заборонний припис. Це так званий захід, що зобов’язує особу залишити місце проживання постраждалого, забороняє там знаходитися чи контактувати із жертвою. Про це йдеться в Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника.

Заступник начальника ГУНП в Хмельницькій області Валентин Білянський повідомляє, що з початку цього року, поліція винесла 456 заборонних приписів. З них найбільше на місцевих мешканців Деражні (61) та Полонному (43).

Згідно із статтею 126-1 ККУ, домашні насильники можуть нести кримінальну відповідальність. Санкція статті передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до 6 місяців, обмеженням волі на строк до 5 років чи позбавленням волі на строк до 2 років. 

Цьогоріч слідчі внесли до реєстру досудових розслідувань 27 фактів вчинення протиправних дій. При цьому 18 із них направили на розгляд до суду. 

Я жертва домашнього насильства. Як діяти

Особистий план безпеки для жертв насильства пропонують на сайті Хмельницької ОДА. Фахівці рекомендують дотримуватися наступних правил:

  • Знайдіть безпечне місце у приміщенні та визначіть, як можна швидко вийти з будинку;
  • Знайдіть адресу одного чи декількох місць, де можна залишитися на ніч у разі необхідності, та продумайте маршрут, як швидко потрапити туди у будь-який час, запам’ятайте їхні контакти (це може бути домівка друзів чи один із притулків для постраждалих);
  • Спілкуйтеся з друзями та родичами, яким довіряєте, та розкажіть їм про свою ситуацію;
  • Тримайте постійний контакт із довіреною особою, щоб вона / він знали, де ви знаходитесь, і чи все у вас гаразд;
  • Сховайте в таємному місці оригінали або копії важливих документів, певну суму грошей, телефон із сім-картою, записані номери важливих телефонів та адреси, одяг та ліки для себе та дітей
  • Майте складеною «тривожну» сумку із речами першої необхідності;
  • Не залишайте інформацію, яка допоможе кривднику знайти вас;
  • Попередьте сусідів або близьких про можливу небезпеку та попросіть їх як найшвидше звернутися до поліції у разі необхідності;
  • Дізнайтеся, чи є в місті чи області заклад для безпечного перебування жінок або мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, та зверніться туди за додатковою консультацією щодо можливих дій; іщенні та визначіть, як можна швидко вийти з будинку;

Окрім того, постраждалим необхідно звернутися до спеціальних органів чи структур. Серед них: 

  • правоохоронні органи - 102.
  • департамент соціального захисту населення - (0382) 65-04-23
  • центри соціальних служб - (0382) 74-64-72
  • служба у справах дітей - (0382) 79-41-43
  • центр безоплатної вторинної правової допомоги - (0382) 657-788

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Анонім

    Раніше при Союзі очікування жінок і шлюб приблизно співпадали. Від слесаря Васі багато не очікували, але житло і гроші на скромне життя були.
    А тепер очікування жінок розписані серіалами про красеня міліонера Вольдемара і безхмарне життя на курортах. А в результаті нема роботи, житла і грошей. Чоловік чмошник і потенціальна королева з міста Засранська.

    Max Forosov reply Анонім

    При Союзе вообще лафа была. Пришел из армии в 20 лет, сразу тебе работа на заводе с хорошей зарплатой и общежитие холостяцкое. Женился - уже малосемейку давали, 8 лет постоял на очереди и уже бесплатно собственная квартира с удобствами (ванна, горячая вода, газовая плита, стены оштукатурены, окна и двери поставлены - заходи и живи). И каждый год всей семьей от профсоюза на море. Конечно все папу любят и дети и жена. Для трудового народа были хорошие времена. А нынче безденежье и домашнее насильство.

    ttt435 reply Анонім

    Это Капитализм, выживает сильнейший, есть деньги есть все , нет денег... некому ты нафиг не нужен

    Вася reply Анонім

    Бий бабу молотом, буде баба золотом.
  • JoHn Mnemonic

    Моя тоже с балкона прыгала и и.д. и у соседа 25 см ) сам ушел.... Но случаи разные ....
  • Сергей Загурськей

    А как притворяютсья бабы что мы такие бедные не щасные что нормальных мужчин не осталось так вот бабы я вам хочу сказать что я знаю много мужчин которые хочут семью детей но с вами суками очень тяжело бабы манипуляторы стервы  конкуренты баба из бабынои ямы меркантильные и так д.так вот я вам дам совет перестаньте такими  кончеными быть и станьте нормальными и тогда все станет хорошо!!!

    Olga GRS reply Сергей Загурськей

    За статистикою, все ж чоловіків-психопатів більше за жінок-психопаток в 3 рази. А психопати - це і є основні насильники.

    Анонім reply Olga GRS

    За дійсними даними, а не статистикою, психопаток у десять раз більше. Чоловіки вмирають не жаліючись.

    Анонім reply Сергей Загурськей

    Женщины каралевы и ничем не обязаны мужчинам. Мужчины же должны их добиваться и обеспечивать. Чтоб жизнь была как в Инстаграмах.

    Olga GRS reply Анонім

    Так, у жінок егоцентрична позиція. Тому що виношувати, народжувати, ставити дитину на ноги , і то не одну майже завжди кому? - правильно, жінці.

    Анонім reply Olga GRS

    Логічно. Того й треба брехати, пиляти, влаштовувати істерику чоловіку на рівному місці. Видно як це допомагає.
  • Сергей Загурськей

    У нас в Украине Развалиют семьи бабы в 95% случаев одни меркантильные пошли не умеют обращаться с мужчинами не разбираются в отношениях!!!и они уже больше поднимают руки на мужика чем мужик на бабу!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 20:12 У Хмельницькій міській лікарні відкрилось нове терапевтичне відділення (ФОТО) 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли 16:45 Що купують хмельничани на благодійному ярмарку: репортаж play_circle_filled photo_camera 16:15 У соцзакладі у Хмельницькому стався вибух: є постраждалий 15:36 Організаторів контрабанди бурштину судитимуть у Хмельницькому 14:52 На вулиці Хмельницького повернувся велопатруль 14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку 12:04 У Хмельницькому проведуть благодійну фотосесію за донат 11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up