Жіноче здоров’я. ТОП-5 статевих інфекцій, які найчастіше виявляють у хмельничанок

Жіноче здоров’я. ТОП-5 статевих інфекцій, які найчастіше виявляють у хмельничанок
  • Інфекції, що передаються статевим шляхом, можуть призвести до непліддя, новоутворень або погіршення загального стану.
  • Захворювання можуть протікати безсимптомно або викликати незначний дискомфорт.
  • Гінеколог медичного центру “Oxford Medical” Наталія Бойко розповіла про 5 хвороб, які найчастіше виявляють у хмельничанок.
Гінеколог - саме той лікар, без якого не може обійтися жодна жінка. Він обстежує, перевіряє, радить і діагностує. Та найголовніше - допомагає зберегти жіноче здоров’я, що, безумовно, важливо для кожної. Ми розпочинаємо новий проєкт спільно з медичним центром “Oxford Medical”, в якому відповімо на питання, що хвилюють представниць прекрасної статі найбільше. 

Пацієнтками гінеколога Наталії Бойко є жінки різного віку. Окрім профілактичних оглядів, іноді вони звертаються зі скаргами на своє здоров’я. Причиною досить часто стають інфекційні захворювання, що виявляють після обстежень. 

Лікар розповіла, які діагнози ставлять хмельничанкам найчастіше.  А також про те, до чого можуть призвести статеві інфекції і як їх попередити.

ТОП-5 хвороб, що є популярними збудниками проблем із жіночим здоров’ям - про це читайте в нашому спільно з “Oxford Medical” матеріалі. Всі нижче перераховані інфекційні захворювання виникають шляхом статевого контакту. 

Хламідіоз - найпоширеніша інфекція

Хламідіоз - найпопулярніший діагноз у пацієнток. Наталія Бойко каже, що частіше ним інфікується статево активна частина населення. Трапляються випадки, коли це захворювання протікає безсимптомно й згодом переходить у хронічну форму. Лікарка розповідає, що бактерія “хламідія” може ховатися в залозистому епітелії. Наприклад, у шийці матки, матці, маткових трубах чи сечовому міхурі. 

Основна причина захворювання цією інфекцією - часта зміна статевого партнера. А от до симптомів, що можуть сигналізувати про хламідіоз, гінеколог відносить - порушення менструального циклу, біль в животі, надмірні виділення з піхви. 

Трихомоніаз. Серед наслідків - онкозахворювання

Ще одна бактерія, яка передається статевим шляхом - трихомонада. А трихомоніаз - венерична хвороба. Як і попередня, вона може протікати безсимптомно. Наталія Бойко розповідає: на тлі цієї інфекції можуть з’являтися виділення запального характеру. 

Пацієнтки із трихомонадою можуть скаржитися на пекучі болі в піхві, неприємний запах виділень або на біль чи свербіж при сечовипусканні. Все це може відбуватися через запалення яєчників, що провокує інфекція.

У випадку невчасного обстеження й виявлення інфекції, трихомоніаз може перерости в хронічну хворобу. Тоді наслідки можуть бути різними. Наталія Бойко каже, що за її практики роботи зустрічалися навіть онкозахворювання, спричинені трихомоніазом. 

Уреаплазмоз. Серед симптомів - порушення менструального циклу

Ще одне поширене захворювання у жінок - уреаплазмоз. Гінеколог розповідає, що це умовно патогенний мікроорганізм. Потрапивши в організм жінки, він тривалий час знаходиться там в неактивному стані. Тож при неякісному обстеженні та лікуванні, є ймовірність рецидиву цієї хвороби. 

Довгий час уреаплазмоз може не турбувати людину. Однак при статевому акті із партнером, відбувається інфікування останнього. Наталія Бойко говорить, що на тлі уреаплазмозу можуть виникати поліпи в порожнині матки, маткові кровотечі й навіть рак ендометрію. 

Гарднерельоз. Може завмерти вагітність

Гарднерельоз лікарі часто називають гарднерелою. Це захворювання теж включають до ТОП-5 найпоширеніших. Фахівці вважають, що в невеликій кількості мікроорганізми цієї інфекції можуть бути присутні в нормальній флорі піхви. В іншому випадку - змінюється кислотність і гарднерела починає розмножуватися. 

Гінеколог додає, що до симптомів цієї інфекції відносяться виділення з неприємним запахом, болі внизу живота і місячні зі згустками крові. А наслідками цього захворювання є порушення менструального циклу, маткові кровотечі, кісти в яєчниках. Також може розвинутися непліддя. 

Сифіліс. Все починається із шанкру

П’ятірку найпоширеніших статевих захворювань замикає сифіліс. Наталія Бойко каже, що такий діагноз пацієнткам ставлять значно рідше, аніж вище перераховані хвороби. Попри це, сифіліс теж відносять до “популярних”. 

Першою його ознакою є так званий шанкр. Простішими словами - невеличка рана на ділянці шкіри статевих органів. “Досить часто пацієнтки думають, що вона є наслідком невдалого бриття”, - каже Наталія Бойко. Насправді - це є проявом венеричної хвороби. 

Шанкр із часом може зникнути. Однак це не означає, що зникла і сама інфекція. Тривалий час сифіліс може ніяк не проявлятися. А лише з часом призвести до серйозних ускладнень. Зокрема - до локального облисіння чи косметологічних проблем.

Гінеколог наголошує на тому, що запобігти статевим захворюванням можна. Перш за все, варто регулярно проходити профілактичні огляди. Та ні в якому разі не займатися самолікуванням, якщо щось турбує. Адже лише лікар зможе вчасно виявити хворобу, що допоможе уникнути серйозних наслідків. 

keyboard_arrow_up