Мільйони на вікна і парти: батьки не здаватимуть гроші у школах, поки вчителі не попросять

Мільйони на вікна і парти: батьки не здаватимуть гроші у школах, поки вчителі не попросять
  • Понад 20 мільйонів гривень на поточні і капітальні ремонти отримали цього року хмельницькі школи. Майже три мільйони підуть на поточні витрати. 
  • Таку суму виділили з міського бюджету, аби батьки більше не здавали на фонд школи. 
  • Але батькам зекономити не вдасться. Якщо вчитель натякне, що в клас потрібен, наприклад, ноутбук, скинутись потрібно буде всім

 

Освітню галузь цього року профінансували «по повній». Тепер на фонд школи здавати не потрібно. Принаймні, так запевнили в управлінні освіти. На кожного учня виділили 100 гривень, які мають перекрити «добровільно-примусові» внески.
 
Кожному за потребами
У міській раді затвердили зміни до бюджету. На освіту додатково виділили чи не найбільше грошей. На них мали провести поточні і капітальні ремонти. Комусь підлатати дах, десь замінити віконні блоки, відремонтувати санвузли. Кошти між школами розподіляли залежно від кількості учнів. Попередньо кожен керівник готував запит на управління освіти і вказував, що їм потрібніше. Там проводили перевірку і необхідні розрахунки.

Окрім коштів на ремонти, з бюджету міста виділили 2,8 мільйона гривень. Це поточні видатки на усі школи. Саме ними буде користуватись навчальний заклад впродовж року і буде використовувати на свої потреби. Відтак на фонд школи більше здавати не потрібно. Про це батьків переконують і в управлінні освіти, і в міській раді. Але ті впевнені, що нічого не зміниться. Продовжують здавати то на спеціальні зошити, то на ремонти класів. 
 
З батьківської кишені на ноутбук
Хмельничанка Олена Камінська - мати двох дітей. Старший син перейшов у п’ятий клас. Пояснює, на фонд школи здають постійно, до цього батьки звикли. Якщо до навчального закладу ходить двоє дітей з сім’ї, фонд школи обійдеться у 100 гривень. Половина – в першому семестрі, решта – в другому. Жінка свій навчальний заклад називати не хоче – боїться, що в дітей можуть бути неприємності. 

- Якщо один школяр, то за фонд потрібно віддати 200 гривень. Ще 200 ми здаємо на зошити. Це вже не рахуючи інших витрат – підручники і подарунки вчительці. Попередні роки сума була така ж, - каже Олена Камінська.

В іншій хмельницькій школі сума складає 150 гривень на рік. Фонд школи збирають один раз. Зате з гаманців батьки «витряхують» чималі суми на класи. Забаганки сміливі і в кожного свої. До прикладу, телевізор чи ноутбук. 

- Мій син перейшов у другий клас. Ми здавали по 300 гривень на купівлю ноутбука у клас. Звісно, діти ще маленькі, ним не користуються. Здогадуємось, кому цей ноутбук залишиться, коли діти перейдуть у старшу школу, - каже інша мати Ірина Петруняк. 
До того всього квіти класним керівникам, подарунки на дні народження і вітання вчителів з професійним святом. Ці збори ще ніхто не відміняв. 
 
Скільки дали і кому
Аби скасувати збір коштів на фонд школи, з бюджету міста виділили 2,8 мільйонів гривень. Це в середньому по 100 гривень на кожного учня. Всі гроші мають йти на поточні витрати школи. Чому така сума, в управлінні освіти пояснили – проаналізували, скільки здають по усіх школах міста і вирахували середнє. У деяких фонд школи «перевалив» за 300 гривень. 

Сума коштів, яку отримала кожна школа, залежить від кількості учнів. 
До прикладу, якщо у закладі навчається півтори тисячі дітей, то на витрати школи передбачається 150 тисяч гривень. Вже цю суму мають розподілити на поточні витрати – ремонт, купівля техніки та обладнання. Про це «ВСІМ» розповіла заступник міського голови Галина Мельник. 

- Окрім цих ста гривень на одну дитину, додатково виділили кошти на проведення ремонтних робіт у школах. Це - ремонт покрівель, зміна віконних блоків, ремонт санвузлів. Всього близько 9 мільйонів гривень. Школа – це живий організм і потреби безкінечні. Головне «мистецьки» вкласти ці гроші,  - каже Галина Мельник.  
Журналісти «ВСІМ» надіслали запит в управління освіти, аби знати, скільки коштів отримала кожна школа міста. 

За отриманою інформацією, найбільше дісталось НВК№10, ліцею№17, НВК№4. Відчутно менша сума бюджетних видатків «перепала» СЗОШ№30, СЗОШ№7, НВО№23, ЗОШ№13. 
 
Що планують робити?
У Хмельницькому є 87 навчальних закладів - ДНЗ і школи. На кожен запланували поточні і капітальні ремонти, які мали завершити до 15 серпня. 
Ремонтували дах, санвузли і замінювали віконні блоки. До прикладу, лише на заміну шиферу і ремонт фасаду у СЗОШ №6 передбачено майже 670 000 гривень. Більш вартісними є роботи з облаштування штучного поля. На стадіон і поле для НВК №7 з бюджету на цей рік передбачено 980 000 тисяч гривень. Про це йдеться у відповіді на запит управління освіти. 

Окрім цього, у півтора мільйони гривень обійшлись парти у всі школи. На кожну – орієнтовно по 20 тисяч гривень. Трохи менша сума пішла на спортивний інвентар – 1,2 мільйони. Ремонт санвузлів обійшовся у 2,1 мільйони гривень, віконних блоків у всіх навчальних закладах – 1,7 мільйона гривень. 

- Кожен керівник навчального закладу підготував запит до управління освіти. Провівши аналіз, ми зробили фінансові розрахунки. Кожна школа закупляє те, що їм необхідно. Комусь більше коштів потрібно на санвузли, а менше на віконні блоки або навпаки, - говорить начальник управління освіти Роман Миколаїв. 

Що ж стосується додаткових витрат, то їх ніхто не відміняв. Фонди класів залишились. Тут все залежить від можливостей батьків. Як переконує Роман Миколаїв, батьківські колективи самі можуть вирішувати, що їм потрібно. Адже збирати на потреби класу – не заборонено.

Якщо питання збору коштів на фод школи виникають, можна звернутись в управління освіти або у міську раду. 
 
 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Maryana Ramsey

    Bbbbbb
  • Maryana Ramsey

    А навищо ви на подарунки учителям збираэте?!Сами навчили, сами тепер вид цього страждаэте. Якби вси батьки принципово погодились миж собою не купувати, це би припинилось в кинци кинцив.Вчителям платять зарплату, вони знають, що маленьку. Не подобаэться-нема чого обирати професию, а як обирали -нема чого батькам натякати. Нехай виясняють це питання з  владою!

    Виктор Степанов reply Maryana Ramsey

    По-перше, збір у фонд класу - це, в першу чергу, справа батьків. Я не зовсім розумію, чому квіти і невеликі подарунки класному керівнику є чимось неприпустимим. Справа не в зарплаті вчителя. Це знаки уваги, характерні для менталітету українців, і насаджувати принципи Західної Європи та США не зовсім правильно. Ми минулого року пішли в 1 клас і придбали в аудиторію ноутбук і лазерний принтер. Це була позиція більшості батьків, висловлена на батьківськи зборах! В результаті ми вклались в 700 грн на рік + фонд школи. Це 200грн. на комплект зошитів, 400 грн. на ноут та принтер і 100 грн. Якщо була незадоволена меншість - демократію в нас ніхто не відміняв. До збору грошей підходили достатньо толерантно. Хто міг, здавав одразу,  дехто вносив частинами протягом півріччя.  Класний керівник в нас цю техніку не вимагала, в неї є особистий ноут і домашній принтер, але інколи в класі треба мати родатковий матеріал.

    Maryana Ramsey reply Виктор Степанов

    Погоджусь непогодитись з вами, цикаво наскильки думки батькив видризняютьсяколи спилкуэшься з ними. На рахунок принципив Захиднои Европи, хиба це не там ви бажаэте бути? Жити хочемо в Эвропи, а "давати",як  в Украини. Таки правда, радянський менталитет важче зминити, тому що "наши"завжди краще знають. Тому ми живем так, а ви так. Бажаю вам всього найкращого!

    Виктор Степанов reply Maryana Ramsey

    Ви мене знаєте особисто, що судите, де я бажаю бути і який у мене менталітет? І взагалі, навчіться чітко формулювати свою думку і змінювати шрифт, оскільки крім побажань найкращого, в вашому тексті важко щось зрозуміти.
  • Анонім

    Я щось не розумію? Міський голова про анонсував що збирати кошти з батьків заборонено. Навіть Гройсман його похвалив за таке рішення. Зараз в більшості шкіл вже пройшли батьківські збори і гроші знов витягують з кишень батьків тільки по іншому це називають. То в мене виникає питання до панів Симчишена та Миколаєву: що хлопці знов популізм і піар? А слова то розходяться з ділом!!!

    Андрей Шпулак reply Анонім

    Від викриків "героям слава!" грошей в бюджеті не прибавиться))
  • Анонім

    несите ваши денежки и отдавайте жлобам в школах  на них будут жрать пить и покупать машины ходить в галстуках и опускать ваших детишек  а не принесете всем двойки за год.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up