“50 років ходжу містом і нічого не бачу”. Розповідь незрячої хмельничанки

“50 років ходжу містом і нічого не бачу”. Розповідь незрячої хмельничанки
Фото ілюстративне
  • Користується телефоном з озвученням клавіш, розкладає однакові купюри в різні кишені й ходить тільки тими дорогами, які добре знає.

  • Хмельничанка Валентина більшість свого життя прожила у темряві.

  • Вона розповіла, чого в Хмельницькому потребують незрячі люди.

Нещодавно, 13 листопада, у світі відзначали Міжнародний день незрячих. З якими труднощами зустрічаються незрячі хмельничани? Журналістка ВСІМ поспілкувалася з жінкою, яка востаннє бачила понад 50 років тому.

Валентина

УТОС

У 16-річному віці Валентина переступила поріг обласної організації Українського товариства сліпих, що займається соцзахистом та реабілітацією людей з вадами зору. Крім того, дає незрячим можливість отримати роботу. На обліку в УТОС моя співрозмовниця перебуває 50 років. Каже, у радянські часи тут діяло потужне підприємство з виробництва електричних джгутів для автомобілів.

Відео дня

Вивчила всі стежки

Наодинці вона може ходити тільки тими доріжками, які добре знає. Зазвичай це шлях додому або на пошту, де жінка сплачує за комунальні послуги. Сама може дістатися знайомої зупинки й сісти у тролейбус, сходити за покупками в магазин, де продавчині допоможуть їй обрати товари. Жінка користується мобільним телефоном з озвученням, а купюри однакового номіналу розкладає в різні кишені.

Каже, все життя на підборах ходила. Вийшла заміж, народила сина, а тепер бавить двох онуків.

Немає роботи

За словами Валентини, наразі в УТОС працює близько 15 людей з вадами зору та 4 працівники, що обслуговують роботу підприємства - майстер, підсобник, бухгалтер та менеджер. Роботодавець привозить паперові заготовки, з яких ті виготовляють канцтовари - клеять конверти, теки, швидкозшивачі. За це отримують близько 1 000 гривень на місяць. Для більшості незрячих це єдина можливість працевлаштуватися.

У Хмельницькій організації УТОС діють кілька гуртків самодіяльності. Валентина очолює гурток художнього читання - репетирує з читцями вірші та прозу. Якийсь час навіть отримує за це заробітну плату

Вдячність

За її словами, благодійний фонд “Карітас” за підтримки міської влади надає незрячим людям послуги супроводу.

Крім того, люди, що стоять на обліку в УТОС, користуються 50% пільгою на оплату комунальних послуг.

Що їм потрібно?

Слабозорим й тим паче незрячим людям у місті важко самотужки пересуватися та користуватися громадським транспортом. Через це більшість з них воліють залишатися вдома.

Ще одна проблема - поганий стан доріжок та тротуарів, якими незрячим дуже важко пересуватися.

Без соціалізації

Основна проблема незрячих у тому, що часто вони не можуть самі впоратися з повсякденними справами. Більшість часу вони проводять, не виходячи з власної домівки. Для когось перешкодою є незручна інфраструктура, хтось лякається суспільних стереотипів. Дехто ж взагалі не бачить потреби в тому, щоб докладати зусиль та розвиватися.

На думку Валентини, винні в цьому батьки, які через інвалідність дитини все роблять за неї.

Читайте також:

Відновлення краси після лікування раку: як це безплатно зробити хмельничанкам

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Larica Larica

    Авторизація не працює

keyboard_arrow_up