Більше року вважали зниклим безвісти. На Харківщині загинув танкіст з Ярмолинець

Більше року вважали зниклим безвісти. На Харківщині загинув танкіст з Ярмолинець
Колаж vsim.ua
  • Микола Лис захищав Україну ще з 2015 року. 

  • Коли почалась війна, йому було 55 років. 

  • Старший сержант загинув у квітні 2022-го, але досі його сім’я шукала захисника. 

Микола Лис мешкав у Ярмолинцях. У 2015-2016 роках він був учасником АТО. Тож від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну знову пішов захищати рідну землю. На той йому було 55 років.  Микола воював у складі 3-ої окремої танкової Залізної бригади. 

У мирному житті Микола Лис був завгоспом у Ярмолинецькій дитячо-юнацькій спортивній школі. Свою справу знайшов ще в молоді роки. Юнаком відслужив в армії, після повернення зі служби пішов працювати завгоспом. У Ярмолинецькій дитячо-юнацькій спортивній школі останніми роками працював під керівництвом директора школи Віталія Хоптяра, із яким вони були однодумцями як у питаннях спортивного виховання, так і у питанні відповідальності за свою країну.

Уперше на захист України від російського вторгнення Микола став ще у 2015 році. Був учасником АТО, виконував завдання командування на Донеччині. У 2016 році повернувся з військової служби. Роботи для нього – людини відповідальної, чесної, яка вміла працювати на результат, – завжди вистачало. Продовжив працювати у спортивній школі. Своїми вміннями та руками послужив також храмові Православної Церкви України, що неподалік його будинку: коли була потреба допомогти у вирішенні господарчих справ – був безвідмовним.

Відео дня

Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року вже наступного дня чоловік прийшов у військкомат. Казав, що не може стояти осторонь і дивитися, як «діти гинуть». Він був досвідченим бійцем, побратими, часто значно молодші, називали його «дядя Коля», шанували, дослухалися.

Служив у складі 3 окремої танкової Залізної бригади, був командиром танка. Брав участь у боях на Харківщині, Ізюмський напрямок. Остання розмова з рідними відбулася наприкінці березня 2022 року. У квітні 2022-го зв’язок із військовим обірвався. Рідні почали його шукати, але марно. 

Розшукуємо батька — Лис Микола Миколайович, 17.03.1967 р.н. військовослужбовець, на зв'язок не виходить з 31.03.2022, знаходився в районі м. Ізюм, або смт. Барвінкове Харківської області, — писали вони в соцмережах. 

Далі понад рік невідомості. Побратими розповідали про події в ніч проти 1 квітня 2022 року. Внаслідок ворожого обстрілу була пошкоджена техніка, багато бійців зазнали поранень і контузій. Але про Миколу Лиса точних відомостей не було. З того часу захисник вважався зниклим безвісти.

До цього часу Миколу Лиса вважали безвісти зниклим. А близькі більше року жили надією на повернення захисника. Та нещодавно стало відомо, що Микола Лис загинув у бою ще в квітні минулого року. 

Навесні 2022 року частина Харківщини була окупована росією аж до звільнення Збройними силами України восени того ж року. Тоді були віднайдені останки воїнів і розпочалося проведення ДНК-експертиз щодо впізнання тіл загиблих військовослужбовців.

27 липня 2023 року рідним нашого земляка повідомили трагічну звістку: за результатами проведеної ДНК-експертизи стало відомо про загибель старшого сержанта Миколи Лиса 1 квітня 2022 року поблизу с. Мала Комишуваха Ізюмського району Харківської області.

— Зв’язок із ним пропав в останніх числах березня 2022 року. І тільки нещодавно підтвердилася страшна звістка – старший сержант Микола Лис загинув 1 квітня 2022 року під час виконання бойового завдання в районі с. Мала Комишуваха на Харківщині, — повідомили в Ярмолинецькій тергромаді. 

13 квітня 2022 року Указом Президента України Володимира Зеленського старшого сержанта Миколу Лиса «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» було нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни».

Із воїном прощатимуться сьогодні, 1 серпня, у рідних Ярмолинцях. Заупокійна служба пройде у Покровському храмі Православної Церкви України. А громадське прощання із полеглим захисником відбудеться на центральній площі.

Фото зі сторінки Ярмолинецької тергромади

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Галя Білінська-Байда

    Вічна та світла пам'ять Герою.
  • Алла Мазур

    Вічна пам'ять Герою 🕯️
  • Зоя Пахалюк

    Вічна Пам'ять Герою України 🕯️
  • Валя Довгань Луцькова

    Вічна пам'ять герою.

keyboard_arrow_up