Будні хмельницьких копів: Юрій Сердуніч врятував життя хворих на епілепсію

Будні хмельницьких копів: Юрій Сердуніч врятував життя хворих на епілепсію

Минає рік, як у Хмельницькому запрацювала патрульна поліція. До кінця грудня на vsim.ua з'являтимуться історії з роботи поліцейських. Чого навчилися, що побачили і де відзначилися - про це все дізнавалися наші журналісти. 

Не ДТП єдиними. Іноді від роботи копів залежить і чиєсь життя. У хмельницькій патрульній працює 256 поліцейських. Нашим першим героєм став 30-річний інспектор, якому медична освіта допомогла врятувати життя трьох хмельничан. 

Юрій Сердуніч - інспектор 4-ї роти управління патрульної поліції. Він один з тих, хто без проблем може накласти шину, зупинити кров і тим самим врятувати чиєсь життя. Чоловік ніколи не губиться у стресових ситуація. Але про свої успіхи розповідає скромно. 
 
«Немає часу на роздуми»
Юрій каже, за майже рік патрулювання кілька разів доводилось надавати домедичну допомогу. Пригадує, коли разом з напарниками рятували хворих на епілепсію. Таких випадків у практиці патрульного було три. Про всі розказує, як і годиться поліцейському, стримано і беземоційно. 
 
- Це сталося в березні. Під час патрулювання на Хотовицього побачили, як чоловік на тротуарі раптово впав. В очі зразу кинулись характерні конвульсивні рухи. Ми підбігли. Чоловікові було зле, в нього закривались повіки. Швидко і негласно ми розподілили ролі. Колега зателефонувала в «швидку», інший патрульний звільняв чоловіка від тісного одягу. В цей час я намагався розтиснути хворому щелепи, які вже були зажаті намертво. Пригадав, що треба забезпечити доступ повітря, щоб не були заблоковані дихальні шляхи. На щастя, це вдалось зробити підручними засобами, - розповідає патрульний. 
 
Після того, як чоловік оклигав, поліцейський зателефонував дружині потерпілого. Її номер був в останніх набраних.  Вже потім хворого передали медикам. 
Про цю ситуацію інспектор Сердуніч каже, іноді достатньо опинитись в необхідний час і в необхідному місці. Каже, саме це і врятувало життя. 
Патрульний каже, і медична, і юридична освіта допомагають в роботі. Мовляв, це дозволяє відчувати себе впевнено в тому, що все робить правильно
Емоції на потім
Поліцейський зізнається, в таких випадках треба діяти рішуче. Усілякі сентименти чи емоції заважають. Немає і стресу. Мовляв, аналогічних випадків може бути багато. Тому треба швидко перелаштуватись, щоб жодна ситуація не вибивала з колії. Вирішив розповісти Юрій про ще один випадок. На щастя, все теж закінчилось благополучно. 
 
- Під час патрулювання у Книжківцях помітили як автомобіль зробив різкий маневр, об’їжджаючи правий бік. Хоча візуально наче нічого не було. Потім побачили, що на узбіччі лежить людина. А її голова знаходиться практично на межі проїжджої частини. В хлопця був епілептичний напад. Діяли по тій ж схемі, що в попередній ситуації. Коли прийшов до тями, зрозумів, що ми поліція і йому нічого не загрожує. Хлопець сам зателефонував мамі, яка забрала його додому. В принципі, своєю роботою були задоволені, - каже патрульний. 
 
Надихала наречена
У патрульній Юрій Сердуніч з першого дня. Спершу хотів стати медиком, піти по стопам старшого брата. Після того, як отримав спеціальність фельдшер, зрозумів – це не його. 
- Такі ідеали були на той час. Після того пробував себе у дуже багатьох сферах. Був монтажником, менеджером. Ще здобув юридичну освіту. Як тільки почалась реформа, слідкував за набором поліції у Києві. Так хотілось бути учасником тих всіх змін, а не просто спостерігати за цим. Рідні дуже підтримували. Розумію страхи своєї мами, хвилювання, але вона не стояла в мене на шляху, а навпаки, підтримувала. Окреме слово про наречену. Вона просто надихала, окриляла під час відбору. Вірила в мене більше, ніж я сам. Завдяки їй я пройшов успішно відбір, - з посмішкою каже патрульний. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Iryna Pervushyna

    помоєму всі хто проходив основу мед підготовки знають що сучасні методи допомоги при епілепсії прості - повернути на бік і недавати нашколити собі а не відкривати рота і роздягати...  Повернули на бік положили на коліна собі - зафіксували щоб людина не билася і визвали швидку...





    а раніше ще булавкою язика пробивали ( щоб незапав)))) або тримали його тканиною

    Оріянка Любов reply Iryna Pervushyna

    Думаю, що його й не роздягали, а лише розстебнули верхні гудзики (принаймні, так треба робити). Але диванних "фахівців" може бути багато, а на місці, мабуть, було видніше, як треба було діяти.
  • Анонім

    Если зубы плотно сомкнуты, то не нужно пытаться открывать их силой, скорее всего это не удастся без нанесения травм.

    http://medkrugozor.ru/article/pervaya-pomoshh-pri-epilepsii/

  • Анонім

    "Не рекомендується, однак, розгинати напружені руки і ноги, а також вставляти в щелепи тверді предмети і розтискати зуби, так як такі дії можуть призвести до їх пошкодження. Адже зупинка дихання у пацієнта під час нападу пов'язана із спазмом дихальної мускулатури."

    http://megasite.in.ua/62700-epilepsiya-u-zapitannyah-i-vidpovidyah.html

  • Vladimir Savratsky

    Де ж мій коментар???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up