Догляд за пенсіонерами в Хмельницькому: що пропонують, які умови та ціни

Догляд за пенсіонерами в Хмельницькому: що пропонують, які умови та ціни
Фото ілюстративне
  • За законодавством пенсіонерам надається ряд соціальних послуг по догляду.

  • У Хмельницькому районі функціонує ряд комунальних і приватних закладів, де можуть проживати літні люди.

  • Які умови та ціни?

Люди похилого віку часто потребують допомоги з боку близьких. Однак не у всіх є можливість дбати про своїх рідних. Хвороба, вимушений переїзд за кордон чи інші причини змушують приймати рішення стосовно догляду за літньою людиною іншим шляхом. Тоді й починають виникати питання: як не залишити близьку людину самотньою, де знайти доглядальників, що для цього треба і скільки це коштує. У цьому матеріалі розглянемо можливі варіанти, які пропонують в Хмельницькому. 

Соціальні послуги та комунальні будинки-інтернати

Для осіб похилого віку у Хмельницькому можуть надаватися певні соціальні послуги. Щоб їх отримати, треба звернутися до управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради. Послуги надаються: шляхом бюджетних коштів, з установленням диференційованої плати залежно від доходу отримувача соціальних послуг або коштом отримувача соціальних послуг або третіх осіб.

Про які послуги йдеться: 

Відео дня

У рамках такої допомоги з боку соцпрацівників забезпечується підтримка здоров’я пенсіонера, прибирання, прання, допомога в підтриманні особистої гігієни, допомога у пересуванні та користуванні туалетом, доступ до загальноприйнятих форм дозвілля та інше.

Для їхнього отримання необхідно подати перелік документів до управління соціального захисту населення ХМР. А саме - заяву, копію паспорта та ідентифікаційний код особи, якій буде надаватися допомога. Також за потреби додається:

 Окрім допомоги від соцпрацівників, пенсіонерів можуть влаштувати до спеціалізованих закладів. Зокрема - будинків-інтернатів чи геріатричних пансіонатів. У Хмельницькому та районі є таких 14. Вони перебувають на балансі Хмельницької обласної ради. 

Більшість комунальних закладів не мають ані вебсайту, ані актуального номера телефону. Наприклад, додзвонитися в Хмельницький геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці, що на вулиці Перемоги - не можливо. “Номер не є дійсний”, - зазначають в слухавці. За іншими контактами, що вказані на сайті Хмельницької облради - ніхто не підіймає слухавку.

Додзвонитися вийшло до Бахматовецького будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Там повідомили -  щодо влаштування пенсіонера до закладу варто звернутися до працівників соціального захисту населення. Мовляв, саме туди слід подати заяву та перелік документів. 

Також працівниця будинку-інтернату додала, що перебування пенсіонера відбувається або на платній, або на безоплатній основі. В залежності від того, чи людина літнього віку є самотньою (не має дітей), а також від групи інвалідності, якщо така є. 

Так, в Хмельницькому районі є такі комунальні заклади для пенсіонерів:

Ціни у приватних закладах

У Хмельницькому функціонує декілька приватних закладів, де проживають пенсіонери. Всі послуги там надаються за щомісячною оплатою. Наприклад, мережа закладів по Україні “Милий дім”. Філія є і в Хмельницькій тергромаді - в Копистині. 

Від цієї мережі закладів функціонує сайт, де прописані ціни на проживання, згідно з обраним пакетом послуг. Однак у Хмельницькому вони не актуальні. Зателефонувавши, з’ясувалось, що мінімальна ціна за проживання - 8 тисяч гривень на місяць. Пропонують повний догляд за пенсіонерами, до якого входить харчування, медичний супровід, дотримання щоденної гігієни та інше. Гарні та комфортні умови проживання. 

Ще одна мережа приватних закладів, які працюють по Україні - “Родинне тепло”. Розташований у мікрорайоні Дубове. “Вашим рідним краще - як удома!” Саме під таким гаслом тут працюють фахівці. У закладі пропонують спеціальний догляд за лежачими, лікарський контроль, дотримання щоденної гігієни, прогулянки на свіжому повітрі, контроль прийому медикаментів та психологічну підтримку. Вартість - 10 тисяч гривень на місяць. Ліки, памперси тощо - до суми не входять. 

Організувати догляд за пенсіонером можна і за допомогою доглядальниці. Такі оголошення є на платформі olx. Жінки з досвідом роботи по догляду за літніми людьми пропонують свої послуги як з проживанням з пенсіонером, так і з візитами до нього за потребою.

Читайте також: 6 мільйонів на укриттях в будинках хмельничан: що планують робити

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмилп Скрипильова

    Родинне тепло - жах.Ніякого догляду , ніякої гігієни . Людина померла на другий день після оплати ,вже 3 місяці не можливо забрати гроші . Якщо хочете,щоб ваші рідні скоріше померли ,везіть у Родинне тепло .

keyboard_arrow_up