6 мільйонів на укриттях в будинках хмельничан: що планують робити

6 мільйонів на укриттях в будинках хмельничан: що планують робити
  • Хмельничани неодноразово скаржились на стан укриттів у своїх будинках.
  • Зараз з бюджету міста виділили 6 мільйонів, аби провести там ремонти. 
  • Розповідаємо детальніше, куди підуть гроші і що мають робити в цих приміщеннях УМК.

Майже півтора року від повномасштабного вторгнення і у Хмельницькому досі виникають дискусії щодо укриттів. Час від часу мешканці скаржаться: хтось на зачинене сховище під час тривоги, хтось на відсутність там ремонту і повну антисанітарію. Різними розпорядженнями ОВА намагались нагадати балансоутримувачам про необхідність привести укриття до належного стану.

Зараз у Хмельницькому готують укриття у школах і садочках до 1 вересня. Все для того, аби якнайбільше дітей перейшли на очну форму навчання. Про це детальніше можна прочитати за посиланням. 

Наразі в місті виділили гроші на ремонт укриттів і в багатоквартирних будинках. Мова йде про 6 мільйонів гривень. Кошти розподілили між кожною УМК.  Про це розповів міський голова Олександр Симчишин у підсумках останньої сесії міської ради. Чимало хмельничан задаються питанням “на що саме підуть гроші”?  Розповідаємо про це детальніше.

Відео дня

На що скаржились хмельничани?

Почнемо зі скарг хмельничан. З початку повномасштабної війни хмельничани часто нарікають на стан укриттів у будинках. Адже до вторгнення це були переважно підвальні приміщення, заставлені різним господарським мотлохом. 

З першими повітряними тривогами хмельничани активно взялись приводити до ладу укриття. Цим займались управляючі компанії. Та в багатьох випадках люди робили це спільно з небайдужими волонтерами або самотужки. Зокрема, так було і в одному з будинків на Тернопільській. Тут мешканці самостійно прибрали приміщення й обладнали місця для сидіння з дерев’яних піддонів і старих матраців. 

Та є хмельничани, які не мають в будинку сховища, як мешканці будинку 6-А на Свободи. Про їхню проблему ми розповідали на нашому сайті. Під час небезпеки вони змушені ховатись у закинутому підвальному приміщенні, яке затоплює і до того ж перебуває у приватній власності. Детальніше про це можете прочитати за посиланням. 

Мешканці дев’ятиповерхівки на проспекті Миру теж поскаржились на укриття. За їхніми словами, підвал не білився понад 30 років. 

- Порохи на палець, сморід, криси ганяють, труби течуть. Хоча б якісь лавки поробили. Присісти ніде. А у нашому під’їзді більшість людей похилого віку та інваліди. Люди стоять по 2-4 години, підпираючи грязні стіни і дихали цим смородом. Антисанітарія страшенна. Бридко зайти. Мотлох ми трохи повиносили, а решту хто зробить. Виділили кошти на укриття, робіть щось, - каже пані Тамара, яка мешкає в будинку 53/1 на проспекті Миру. 

На що виділили гроші?

“Вперше передбачили кошти в розмірі 6 мільйонів на ремонти укриттів в багатоквартирних будинках. Це будуть поточні ремонти силами управляючих компаній”, - говорив міський голова Олександр Симчишин у відеозверненні. Так він пояснив виділення коштів під час останньої сесії міської ради. 

Додамо, що ці кошти передбачені на те, аби укриття в будинках підтримувати у належному стані. Мова йде і про поточні ремонти. За цим всім мають слідкувати управляючі компанії, які обслуговують будинок. Спробуємо пояснити, на що йдуть гроші і що з ними будуть робити комунальники. 

Журналістка vsim.ua звернулась за поясненням до УМК “Південно-Західна”, аби на їх прикладі розповісти, що планують робити в укриттях будинків. 

Як пояснює нам керівник Олег Зярко, на їхню управляючу компанію виділили 1 мільйон гривень. На ці кошти планують виконати певні види робити. Зокрема, хочуть замінити аварійні труби холодного постачання й каналізаційні мережі, аби уникнути протікань. Частину коштів використають для заміни освітлення у підвальних приміщеннях. 

- На початку війни і протягом цих 1,5 року широкомасштабної війни ми відпрацьовуємо ці моменти. Але є випадки, коли люди самі пошкоджують, зривають, викручують лампочки. Тому частина коштів буде використана саме на встановлення світильників, розеток, вимикачів. Якась частина - на закупівлю лавок. На початку вторгнення ми виставляли дерев’яні лавки в укриттях, робили це самі, також допомагали волонтери. Але зараз їх практично ніде не залишилось. Концепція лавок ще розробляється, але швидше за все, вони будуть з металевим каркасом, щоб можна було їх якомога краще прикріпити до підлоги, - каже Олег Зярко. 

За словами керівника управляючої компанії, наразі не всі укриття в багатоквартирних будинках відповідають вимогам. До прикладу, тих, що обслуговує УМК “Південно-Західно” - трохи більше 100. Як додає Олег Зярко, це та кількість “найпростіших укриттів”, які можуть рекомендувати ДСНС. 

- Ми ж прекрасно розуміємо, це не бомбосховище, а найпростіше укриття. На сьогодні ми плануємо орієнтовно у 80 укриттях зробити ті чи інші види робіт. Стараємось охопити максимальну кількість, - каже керівник УМК. 

Всі ці роботи в укриттях планують виконати впродовж трьох місяців - до жовтня. Також в управляючих компаніях кажуть, що реагують на всі скарги і пропозиції мешканців. Окрім цього, щотижнево майстри дільниці проводять обхід укриттів - перевіряють їх доступність, освітлення і “захарещеність”. Нагадаємо, що доступ до укриттів має бути цілодобовий. 

Друзі, а  як виглядає укриття у ваших будинках? Чи в належному воно стані? Діліться у коментарях!

Читайте також:

Мільйони на військо та укриття у Хмельницькому: основні рішення сесії міської ради

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Марина Васильчишена

    Знову гроші потрібно на щось списати які вкрали 😡😔
  • Людмила Мазур

    Гроші спокійненько підуть до кишень.
  • Yulia Oroshkevych

    Кам'янецька 52/2 підвал в жахливому стані((
  • Voytovych Oleksandr

    Камʼянецька 52/2, з дитиною залишаємось в квартирі. Укриття немає.

keyboard_arrow_up