Ферма з вирощування мікрозелені: як у Славуті реалізовують грантовий проєкт

Ферма з вирощування мікрозелені: як у Славуті реалізовують грантовий проєкт
  •  Вирощену продукцію продають ресторанам та кафе. 

  • А ще тут працюють три внутрішньо-переміщені особи.

  • Розповідаємо детальніше.

Створити бізнес з нуля в умовах війни можливо. Це довели у Славуті, на Хмельниччині. Там цьогоріч запрацювала ферма із вирощування мікрозелені. Такий проєкт навесні вдалося реалізувати завдяки отриманому гранту за підтримки спільної ініціативи ЄС та пограми ООН «Мери за економічне зростання» в співпраці з Славутською міською радою. Головна мета – створити економічні можливості для працевлаштування внутрішньо-переміщених осіб на території громади. 

Майстерність відточували півтора місяця

У 2022-му до Славути переїхав маріуполець Олександр. Наразі він один з трьох переселенців, які завдяки гранту отримали роботу на фермі з вирощування мікрозелені. Журналістці vsim.ua розповів: про роботу дізнався від знайомої. Наразі займається тут безпосередньо виробництвом, заразом опікується документацією, в тому числі стежить за продажами. За цей час Олександр помітив: насправді попит на мікрозелень чималий. 

Відео дня

– Я навіть не очікував, що вона буде так розповсюджуватися по місту і за містом ми вже відпрацьовуємо деякі кафе, ресторани і скоро, я сподіваюся, ми будемо виходити на супермаркети. Дуже багато людей, звичайних людей, у нас замовляють мікрозелень і вони кажуть, що вона настільки багато вітамінів дає для здоров’я. Є приклад: я спілкувався з людиною, яка вже більше року їсть мікрозелень і в цієї людини значно покращився стан здоров’я, – розповів Олександр. 

Керівник ферми Олександр Іщук розповів: все лише здається просто, на практиці – навпаки. Однак разом команді вдалося дійти до бажаного результату. Для цього пройшли тренінги, вдосконалювали технологію виробництво. Складнощі виникали й через те, що кожній культурі потрібен різний температурний режим. З часом вдалося знайти. 

– Кожна культура хоче свою мікроклімат. Ми знайшли цю «золоту серединку» і на сьогоднішній день в нас до 15 культур. Починали з восьми, – каже Олександр Іщук. 

В асортименті – цибуля, щавель, кінза, базилік й інше. Насіння купують не на ринку, а спеціальне, імпортне.

– В Україні є передова фірма, яка завозить імпортне насіння конкретно для вирощування мікрозелені. Якщо насіння соняшника – будь ласка. Я більш, ніж впевнений, що це буде звичайне насіння соняшника й придбати можна його навіть на ринку. Тим паче, що культура не примхлива. А далі, як от є більш складні культури, такі як базилік, з ним ми боролися довго, –  пояснив Олександр. 

Культури зростають в середньому від 7 до 10 днів. Наприклад базилік - до місяця. Однак надовго воно не затримується: уже мають своїх постійних клієнтів. Щоб вивести на ринок свою продукцію в рамках гранту провели потужну інформаційну кампанію й наразі продають свій товар ресторанам та кафе, які додають мікрозелень у страви. 

– Середня ціна – десь від 30 до 45 гривень і вона коливається аж до 120 гривень (це за лоточок). Це в залежності від регіону. Якщо ми знаходимось в місті Славута, ми розглядаємо саму нижчу планку – це 30, 40, 45 гривень. Якби ми були в місті Києві чи обласному центрі, звісно, ми могли б там розглядати ціну і 80–85, – додав Олександр Іщук. 

Читайте також: 

Мешканка Дунаєвеччини вирощує 70 сортів винограду (ВІДЕО)

У Хмельницькому виділять мільйон на компенсацію для ОСББ, які встановлять сонячні панелі

Найбільшу площу полів на Хмельниччині під урожай засіяли соєю: скільки гектарів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач90

    А що, в Славуті є ресторани? Чи це так місцеві свої наливайки називають.

keyboard_arrow_up