Хмельничанин говорить про війну з випадковими росіянами та білорусами. Що вони кажуть

Хмельничанин говорить про війну з випадковими росіянами та білорусами. Що вони кажуть
  • Мешканець Краснодара похвалився пластиковими вікнами та собакою.

  • Чоловік із Кемеровської області каже, що думати — це погано.

  • Тим часом білоруси війну не підтримують.

Хмельницький блогер та активіст Андрій Попик з початком російського вторгнення почав вести відеоблог під назвою «Комендантські балачки». Там він висловлює свої думки та спілкується з глядачами. А ще — говорить з росіянами та білорусами на тему війни в Україні.

Це відбувається з допомогою чату-рулетки. Програма випадково підбирає співрозмовників з інших країн, які в той самий час нею користуються. Журналіст vsim.ua переглянув кілька відео Андрія Попика та проаналізував діалоги.

«Нацики», ЛГБТ та двоє синів під Києвом

Один із роликів — це розмова, судячи з опису, чоловіком на ім’я Малік з Кемеровської області, етнічним бурятом. Відео починається з того, що Андрій Попик запитує співрозмовника, чи той вважає, чи потрібно їх вбивати. Судячи з контексту розмови, йдеться про «нациків». Той заперечує, але разом з тим каже, що війну підтримує, і «нациків» треба прибрати. Далі розмова переходить на питання гомосексуальності.

Відео дня

Росіянин говорить, що в Україні толерантність, і що Україна — це Європа, а Росія — ні. Також співрозмовник хмельничанина каже, що в Росії людей з гомосексуальністю немає. Втім, сучасні дослідження не мають доказів того, що поширення гомосексуальності залежить від місця.

Відтак Андрій Попик запитує свого співрозмовника, чи часто той дивиться телевізор. Чоловік відповідає, що по годині на день дивиться телепрограму з ведучою Ольгою Скабєєвою. Через специфічний стиль ведення репортажів її називають «залізною лялькою путінського ТВ».

У програмі Скабєєвої «60 минут» просуваються антиукраїнські позиції, в чому ведучу звинувачувала навіть російська «Комуністична партія». Ймовірно, це саме та програма, яку дивиться співрозмовник Андрія Попика. Тема «нацистів» в Україні часто звучить під час ефірів у коментарях Ольги Скабєєвої.

Далі Андрій Попик саркастично запитує — «Когда мозг думает, это плохо?» Росіянин погоджується та каже, що коли він дивиться Скабєєву, то йому комфортно. З ходом розмови все важче віриться у те, що чоловік говорить серйозно.

Відтак Андрій Попик запитує свого співрозмовника, чи є у нього діти. Той відповідає, що є двоє, і вони зараз під Києвом. Блогер запитує — «уже сдохли», а чоловік відповідає — «ещё нет». Після цього каже, що вони не повернуться додому, доки «ваших всех не уберут».

Білоруси проти війни

Ще одне відео містить кілька розмов з мешканцями Білорусі. Один із них, молодий хлопець, розповів, що війну в Україні не підтримує. Також сказав, що всі у Білорусі також проти, і всі бояться вийти на протест. Крім того, хлопець розповів, що йому цікава справжня причина війни, адже у слова Путіна про денацифікацію він не вірить. Андрій Попик сказав, що справжньою причиною вважає імперські амбіції Росії та її влади.

Також блогер запитав у хлопця, що показують у теленовинах про Україну в Білорусі, а той сказав, що не дивиться їх. Далі обоє обговорюють те, що білоруси, зокрема й військові, не хочуть воювати в Україні. Раніше повідомлялося, що армія Білорусі ухиляється від участі у війні на стороні Росії. Так, дехто з тамтешніх військових повідомляв, що буде здаватися в полон українцям, якщо їх все ж змусять воювати. Крім того, зафіксовані випадки диверсій на білоруській залізниці з метою припинення руху російської військової техніки. Через це КДБ Білорусі затримувало працівників залізниці.

Наступні співрозмовники Андрія Попика — дві жінки з Білорусі молодшого та старшого віку. Коли блогер запитав, як вони ставляться до війни в Україні, молодша сказала, що «нам очень вас жалко». Андрій Попик розповів, що Хмельницький обстріляли з території Білорусі. Жінки в це спершу не повірили, але далі вже не заперечувала та говорили, що білоруські військові участі у війні не беруть.

Бабусі скупили всі прокладки

Інша розмова — з мешканкою Росії. Розпочалася вона із теми санкцій. Співрозмовниця Андрія Попика говорить, що бабусі скупили всі прокладки, і не розуміє, навіщо вони їм. Також каже, що зараз прокладки коштують 1500 рублів (близько 540 гривень), а раніше — 500 (близько 180 гривень). Дефіцит та здорожчання пов’язані із запровадженням санкцій проти Росії та виходом міжнародних брендів з ринку, зокрема й виробників засобів гігієни. Зафіксовані випадки, коли росіяни скуповували проклади, аби потім перепродати їх за завищеними цінами.

Російський газ та переговори Медведчука

Ще один росіянин, з яким вдалося поспілкуватися блогеру, каже, що війна — це сумно. Зокрема, через те, що на ній люди вбивають один одного. Разом з тим він згадує про українську влади. Зокрема говорить, що Віктор Медведчук домовився про постачання газу для України про 240 доларів за 1000 кубометрів, як для Білорусі. Після чого його українська влада оголосила «ворогом народу».

Такі переговори дійсно відбувалися у 2019 році. Тоді Віктор Медведчук домовився про постачання газу для України за ціною у 240-260 доларів. Тоді «Нафтогаз» повідомляв, що в березні 2019 року купували газ на європейському ринку за 226 доларів, а ціна на квітень складала 217 доларів. Тобто навіть пряме постачання мало б обходитися Україні дорожче, аніж реверсне постачання з Європи. Того ж року газ Білорусі коштував 127 доларів.

Російський співрозмовник пояснював відмову України купувати газ напряму тим, що це не відповідало інтересам американської компанії, яка хотіла видобувати газ на Донбасі.

Війна — це погано, але…

Ще одна співрозмовниця, жінка середнього віку, розповіла, що мало хто цікавиться ситуацією в Росії. Потім сказала, що православні люди вважають — війна це погано. Але національна безпека — це теж правильно. Далі жінка риторичне питання — щоб було, якби 1941 року Росія напала на Німеччину, а не навпаки, і скільки життів при цьому можна було б зберегти?

Тут варто згадати, що у серпні 1939 року СРСР та Німеччина, уклавши пакт Молотова — Ріббентропа, домовилися розділити Європу. А у вересні обидві держави окупували Польщу. Таким чином СРСР фактично вступив у Другу світові війну на боці Німеччини. 1940 року СРСР почав війну з Фінляндією, яка за пактом перебувала у сфері його впливу. Зрештою Фінляндія зберегла незалежність, але втратила частину території.

Краснодарець без зубів, але з пластиковими вікнами

Інший співрозмовник, молодий мешканець Краснодару, запитав Андрія Попика, чого Україні вдалося досягнути. Блогер пояснив, що в Україні живуть вільні люди. До прикладу, можна змінити президента чи вийти проти нього на мітинг. Росіянин стверджує, що може зробити те ж саме.

Хлопець дійсно може вийти на мітинг з будь-яким плакатом, та тільки стоятиме він не довго. Будь-які прояви інакодумства в Росії придушуються. Це стосується навіть одиночних пікетів. До прикладу, 12 березня в Іваново затримали та оштрафували активіста, який вийшов з плакатом із вісьмома зірочками («*** *****»). Вони відтворювали словосполучення «нет войне». Протокол на нього склали через дискредитацію російських військових.

Далі заходить мова про зуби. На відео видно, що вони у росіянина пошкоджені. Андрій Попик говорить, що українці живуть достатньо заможно для того, щоб отримати стоматологічну допомогу. Далі росіянин на камеру показує себе та свою квартиру — хвалиться татуюваннями, собакою, пластиковими вікнами, плазмовими телевізорами та дверима. Після цього називає Володимира Путіна адекватним президентом.

В Україні неодноразово фіксуються випадки крадіжок російськими військовими майна цивільного населення та установ. Так, із Чорнобильської АЕС забрали посуд, чайники та кавоварки. Аналогічна поведінка була під час чеченських війн та війни у Грузії. Під час останньої навіть зафіксували крадіжку унітаза.

Читайте також: Війна почалася 8 років тому. Пригадуємо, як це відбувалося

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лесюшенька Лялька

    К сожалению, так рассуждает около 85% русских😥

    Таня Баранникова reply Лесюшенька Лялька

    Лесюшенька Лялька 💯,
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up