Хмельничанка померла в Італії від коронавірусу

Хмельничанка померла в Італії від коронавірусу
Раїса Малишева, фото з родинного архіву
  • Раїса Малишева померла через 4 дні після госпіталізації.
  • Її тіло досі не можуть кремувати та доставити додому.

Рим – перша і наразі єдина українка – жертва коронавірусу в Італії – померла минулого тижня після чотирьох днів госпіталізації", - повідомляє “Радіо Свобода”. Мова про мешканку Хмельниччини Раїсу Малишеву. Жінки не стало у розпал епідемії на 65 році життя. 

“Відчувала щось не те”

Як розповів онук жінки в інтерв’ю “Радіо Свобода”, початкові симптоми застуди його бабуся відчувала вже в середині лютого. Загострення почалося 24 лютого. Це був перший день, коли на півночі Італії запровадили карантин. 

“Вона вже тоді жалілася на сильний задушливий кашель, високу температуру та слабкість. Дільничий лікар вказав на бронхіт і приписав антибіотик. Лікувалася спочатку вдома”, - розповідає  він в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Відео дня

Жінка жила у містечку Ровато, що в провінції Брешії за 80 кілометрів на схід від Мілана. Нині ця зона у Ломбардії (міста Бергамо і Брешія) є епіцентром вірусу за кількістю інфікованих та померлих.

“Моя бабуся не мала раніше серйозних хронічних захворювань, часом грип, як у багатьох, але жодної важкої патології. Цього разу було підозріло, бо жалілася, що сильний кашель після антибіотиків не проходив. Перед госпіталізацією взагалі не могла говорити. Коли ще лікувалася вдома, лікарі не погодилися зробити їй аналіз на коронавірус, казала бабуся”, – розповів внук журналістам “Радіо Свобода”.

8 березня, через два тижні домашнього лікування, Раїсу забрала “швидка” і зв'язок з жінкою пропав. Про це розповідає її внук. Родичі через друзів українців, які були в Італії попросили розшукати її. 

Жителька міста Брешії Оксана Федків вийшла на контакт з лікарнею, і з’ясувала, що хвору транспортували до кардіологічного відділення шпиталю сусіднього міста К’ярі. Там відразу зробили пробу на вірус. За пару днів хвору підімкнули до апарату штучного дихання. Все це журналістам “Радіо Свобода” розповіла Оксана зі слів медиків.

"Лікар сказала, що результат аналізу на коронавірус був позитивний. У п'ятницю, 13 березня, з лікарні мені повідомили, що Раїса померла. Лікарка розплакалася у слухавку, підтвердила діагноз. Медики переживають шок з такою кількістю смертей", – додала пані Федків у розмові з Радіо Свобода.

Примусова кремація

Внук дізнався про смерть бабусі від її друзів в Італії. Згодом це підтвердив йому працівник генерального консульства України в Мілані. Наразі тіло жінки досі зберігається у морзі. Відповідно до нинішніх реалій Італії, його обов’язково кремують. Однак, коли це станеться поки невідомо. Через велику кількість померлих у критичних районах області Ломбардія крематорії опинилися на межі колапсу, агентства ритуальних послуг не справляються з роботою, цвинтарі відкриті й вночі.

Наразі родина чекає новин від активістів з Брешії, які переймаються наразі питаннями кремації тіла. Доставленням праху жінки займеться "Funeralia - Міжнародні ритуальні послуги та перевезення померлих". директор компанії Олег Мілінський повідомив “Радіо Свобода”, що через надзвичайну ситуацію на рахунку його бюро уже 10 тіл, які чекають на кремацію і доставку в Україну й Білорусь. 

Кремація і перевезення урни обійдеться родині у 2,5 тисячі євро, додав він в розмові з журналістами. За його словами, на вимогу місцевої влади померлих з діагнозом COVID-19 слід спалювати, в іншому випадку не дадуть дозвіл на перевезення.

"Незалежно від причини смерті, ми пропонуємо зараз родичам кремацію тіл, бо відсутнє будь-яке транспортне сполучення. У кого був вірус, ми змушені кремувати, а іншим також пропонуємо, бо невідомо, скільки чекати ще. Робимо кремацію, оформляємо документи, а урни тримаємо в Італії у поховальних будинках. При добрих часах переправимо до України", – розповів журналістам “Радіо Свобода” Олег Мілінський.

"Лише порожнеча в серці…" – саме так прокоментував ситуацію внук померлої у розмові з “Радіо Свобода”. 

Що відомо про Раїсу Малишеву

Раїса Малишева, фото з родинного архіву
Раїса Малишева, фото з "Радіо Свобода". Надане внуком померлої з родинного архіву

Раїса родом із Красилова. Там працювала вихователькою дитячого садка. Вперше до Італії на роботу прибула 15 років тому. Останні роки залишалася у Ровато, доглядала подружню пару пенсіонерів, при яких і жила.

Де й коли вона могла заразитися вірусом, ні друзі, ні родина не можуть нічого сказати. Знайомі з Італії згадують жінку теплими словами. Журналістам “Радіо Свобода” розповіли, що окрім важкої буденної праці, Раїса долучалася до заходів української організації "Волонтерська сотня Бреші". 

"Вона мала багато друзів, підтримувала зв’язки з багатьма, завжди відгукувалася на прохання про допомогу, також брала активну участь у громадському житті", – згадує Оксана Федків.

Раїса Малишева, як і більшість жертв вірусу відійшла без прощального погляду рідних і друзів, без поховальної церемонії у церкві. Повідомляє “Радіо Свобода”. Лише слова співчуття, листівки зі свічками та янголами у Facebook.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Irina Irchik

    Жах бере від коментарів !! І це коментують українці !! Люди , де ваше співчуття та взагалі , хоча б елементарна совість ??!!!! Пам’ятайте , всі ми під одним Богом ходимо !!!!
  • Ніна Петльована

    Немає значиння звітки вона ,вона є наша украінка співчуваб рідним
  • Василь Тарновський

    Царство небесне.
  • Віталій Кочмарук

    Дідько знею!!!!! Там і сидіть головне в Україну не вертайтесь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up