Історія хмельницької волонтерки Наталії, яка рятує самогубців та ховає військових

Історія хмельницької волонтерки Наталії, яка рятує самогубців та ховає військових
  • У Наталії 24/7 увімкнений телефон. За неофіційною консультацією звертаються і посеред ночі.

  • Жінка кілька разів рятувала життя за крок до самогубства.

  • Коли немає родичів у загиблого, волонтерці доводиться організовувати поховання.

  • В центрі допомоги АТО було понад 10 тисяч військовослужбовців. 

  • Наталя розповіла про ситуації, які її найбільше вразили, колекцію шевронів та незвичні музейні експонати.

З якими питаннями найчастіше звертаються в Центр допомоги учасникам АТО 

Наталія Дзекар почала свою волонтерську діяльність у 2014 році. Тоді відправляла необхідні речі на Схід. Із 2015 року, коли запрацював Центр допомоги учасникам АТО Хмельницької області, Наталя стала у ньому координаторкою. Центр слугує певним “місточком” між учасником бойових дій (далі - УБД) та державними установами в які він, після війни, може звернутись з пільгами. А от завдання Наталі підказати, як скористатись ними правильно.  

Наступне важливе питання серед ветеранів, які втратили своє здоров’я, їх Наталя консультує, як отримати групу інвалідності. А загалом звертаються за порадою і з побутових питаннях, типу, встановлення лічильника, і щодо перевезення чи лікування, нерідко й з особистими проблемами.

Відео дня

Про війну ніхто не хоче чути вдома

Зазвичай телефонують поговорити про війну ті учасники бойових дій, які не мають підтримки вдома.

Усі, хто воював, мають загострене відчуття справедливості - охарактеризувала Наталя. 

Одні ветерани, повертаючись зі Сходу, вмотивовані змінювати країну тут, стають волонтерами, активними громадськими діячами. Інші - не можуть знайти себе, вживають алкоголь та мало спілкуються. Наталя пояснює, це залежить від того, в яке середовище потрапляють після АТО/ООС. Найперше впливають сімейні проблеми, друге - немає розуміння у соціумі, що таке війна.

Найжахливіше для Наталі те, що люди не хочуть їх розуміти і це відбувається на всіх рівнях. Спочатку в родині, далі на вулиці, транспорті та держустановах. 

Приходять до Наталі за консультацією часто батьки та бабусі. УБД звикають до негативного ставлення, замикаються й не користуються своїми правами, які дає держава. 

“Ти маєш бути комусь потрібний, часом від тебе залежить чиєсь життя”

Пригадує Наталя, що за два тижні було 2 випадки спроб самогубства. Тоді їй вдалось врятувати їм життя. 

Один з випадків, який найбільше вразив за роки роботи, коли у центрі випадково зустрілись двоє учасників АТО/ООС. Один врятував життя іншому. А про те, що вони родом з однієї області, чоловіки не знали. 

У центрі зустрічаються випадково і побратими, які разом воювали, а закінчили службу у різний час та не бачились кілька років. Для Наталі Центр допомоги учасникам АТО - не лише робота. А серед військовослужбовців знайшла друзів та кумів. 

“Моя консультація - ваш шеврон”

З 2016 року, як певну подяку, почала збирати шеврони. В колекції Наталі їх близько 800 штук.

У колекції Наталі є шеврони з США, Польщі, Швеції та усіх військових частин України. Є і тих, що вже загинули. 

У центрі зберігаються 256 фотографій загиблих у російсько-українській війні з Хмельниччини. Ці фото використовують під час ходи до Дня Героїв Небесної Сотні.

В 2018 році у центр допомоги АТО сепаратисти передали алкоголь з логотипом ДНР.  Пляшка знаходиться серед інших експонатів міні музею.

Я відправила 1000 мішків в зону АТО, але в сукнях більше не ходжу

Щотижня відправляють в зону АТО близько 300 кілограмів різної допомоги - це одяг, побутова, хімія, скоби, сітки та мішки. Пригадує Наталя випадок, коли їх зателефонували із зони бойових дій з проханням терміново передати мішки.

- Це один раз, що я була на роботі в сукні. Цей випадок на все життя запам’ятала. Я більше в сукнях і на підборах не ходжу. Я знайшла одне підприємство, де випікають печиво. Приходжу туди, стоїть борошно метрів з 2,5 - складені мішки. За цим борошном є пусті мішки, тобто мені треба перелізти через це борошно в прямому сенсі, пірнути туди і витягнути звідти мішки. Вони всі в борошні. Можна було уявити, яка стала моя синя сукня, як я через те борошно полізла. До вечора я відправила 1000 мішків в зону АТО, але в сукнях більше не ходжу, - розповідає волонтерка.

Про смерть та поховання

Родичам про смерть учасника бойових дій Наталя не повідомляє, не має повноважень. Але дізнається про це раніше. Розповідає, було й таке, що казали про смерть її знайомого. 

Взагалі військовослужбовці розуміють, на що йдуть, це свідомо і вони готові до різного. Наталя розповідає, кожний справжній учасник бойових дій має в кишені гранату. На випадок, якщо потрапив у полон, то себе маєш ворога і себе підірвати. 

Фінансує поховання міська рада, але організаційними моментами займається центр. Коли немає родичів у загиблого, доводиться все робити Наталі. Пригадує випадок, коли рідні не прийшли на похорон, але одноразову грошову допомогу за загибель на війні -  960 500 гривень отримали.

Наталя на похованнях вже не плаче. Каже, перестала ще з 2014 року, коли збирався весь майдан. 

Наталя радить, аби було розуміння в соціумі, що війна не може не залишити сліду, про це потрібно завжди говорити та нагадувати. Аби українці пам’ятали, війна триває. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Lyudmyla Pavlova

    Наталя я пишаюся вами дай боже здоров'я і довголіття. Дякую за вашу допомогу.
  • Натяжні Стеля

    Пишаємомь вами
  • Вадим Лижник

    Хочу подякувати за надану допомогу. У самий відповідальний момент Ви простягнули руку допомоги і дали можливість зробити все як треба. Дякуємо за розуміння і чуйність. Нехай багато разів повернеться тобі твоє добро, співчутливість і благодушність!

keyboard_arrow_up