“Мусить помститися за тих хлопців, яких немає”. Захисник із Городка підірвався на міні та втратив зір

“Мусить помститися за тих хлопців, яких немає”. Захисник із Городка підірвався на міні та втратив зір
Фото Юлії Онофрійчук
  • Святослав Легкий був командиром взводу. Воював на Луганщині та Херсонщині.

  • Чоловік підірвався на міні. Він залишився живим, але сильно травмувався. 

  • Нині боєць проходить лікування та вже знає, щойно оклигає — повернеться в ЗСУ, нищити ворогів. 

Святослав Легкий мешкає в Городку. Чоловік одружений та має донечку. Захисник пройшов бої на Луганщині та отримав важке поранення на Херсонському напрямку. Історію хороброго бійця розповіли у виданні Городок.City. 

Прожив роки в окопах та бліндажах

40-річний Святослав Легкий захищає Україну від росіян вже 8 років, від початку російсько-української війни. Ще 10 травня 2014 року городоччанин добровольцем пішов на фронт.

Святослав служив у піхоті 57-ї мотострілецької бригади. Рідні кажуть, він прожив роками в окопах та в бліндажах. Неодноразово мав поранення, але знову і знову повертався на фронт.

Відео дня

— І осколкові поранення були, і контузії, і рука прострілена, із палицею ходив — і все одно туди повертався. І я вже просила, і донечка благала «не ходити таткові на лоботу», та він не слухає. Каже: «А на кого я своїх хлопців залишу? Та й роблю це заради того, щоби мої діти туди не йшли», — розповідає дружина бійця Христина. 

Тут і далі фото - Городок.Сity

Щойно почалася повномасштабна війна, Святослав був на Луганщині. Там, будучи командиром взводу, він разом зі своїм підрозділом тримав лінію оборони. В ті часи кожна хвилина для захисників здавалась останньою.

Після цього його підрозділ відправили на звільнення Херсонщини. Саме там Святослав і отримав найважче в своєму житті поранення. 

Наїхав на міну, зачищаючи Давидів Брід

Це трапилось 9 жовтня. 

— Хлопці звільнили Давидів Брід і проводили зачистку від орків. У них була інформація про те, що в лісі укріпилися рашисти. Зачистка йшла з двох напрямків. По завершенні завдання дві групи військових зустрілися, але, як виявилося, вони перебували на мінному полі. Танк, до якого прямував син, наїхав на міну… — розповів батько Святослава. 

Його дружина додала, що того дня від смерті її чоловіка врятувало сучасне обмундирування —  бронежилет та каска.

— Передня частина бронежилету розірвалася повністю, але внутрішні органи вціліли. Переламані лише ребра. У той же час постраждали всі відкриті ділянки тіла: численні опіки, рвані рани, пошкоджені рогівки в очах, роздроблена нижня та верхня щелепи, вибуховою хвилею вибиті всі зуби, — каже Христина. 

Побратими несли Святослава дві години із мінного поля. Спершу він потрапив до медзакладу у Миколаївській області, а потім гелікоптером його доправили до Одеси.

Око зможе відкрити аж через півроку

Нині Святослав Легкий досі перебуває на лікуванні в Одесі. Він лікується в Інституті очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України. Рідні пораненого бійця кажуть, що медики йому прогнозують довготривале лікування. Йдеться щонайменше про 8-10 місяців.

Захисник вже переніс операції на лівому оці. За прогнозами лікарів, він лише одне ліве око зможе відкрити не раніше, аніж через 6 місяців. 

— Поки чекаємо, чи приживеться рогівка, яку йому пересаджували, далі потрібно буде нарощувати кістки щелепи, і тільки після того, як кістка приживеться, будуть встановлювати зубні імплантати, — каже Христина.

Нині вона в Одесі дбає про чоловіка. 

— Мій син каже: «Це війна, тату». І це треба пережити. Декілька днів тому Святослав вийшов зі мною на відеозв’язок, і коли я почув: «Тату, я тебе бачу», то аж серце защемило…. — додає батько Григорій. 

“Прощення рашистам не буде”

Незважаючи на важкі поранення Святослав планує повертатися на службу в ЗСУ, щойно одужає. Рідні кажуть, він ніколи не залишить своїх побратимів.

— Син каже, що мусить помститися за тих хлопців, яких немає. Прощення рашистам не буде. Не може бути з ними домовленості. Поки вони існуватимуть, доти існуватиме загроза. Ми зараз дійшли до такої точки, коли або ми їх поборемо, або вони нас. Третього не дано, — пояснює батько бійця. 

Він додає, що син просить подякувати кожному, хто допомагає армії. Тим, хто донатить, купує спорядження, волонтерить. Фронт і тил — це єдина система. Якщо впаде тил, то не буде і фронту. Тому тут важлива взаємодія і співпраця.

Підтримати матеріально захисника та віддячити Святославу Легкому за героїзм можна, перерахувавши кошти на карту його дружини — 4149 4993 7571 8713 Гнилицька Крістіна Костянтинівна (ПриватБанк).

Читайте також: "Я все кинув і повернувся захищати Батьківщину”. Сапер з Кам’янця отримав відзнаку Міноборони(ФОТО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up