На Калнишевського людям погрожує “колишній мєнт”. Дізналися причини й деталі конфлікту

На Калнишевського людям погрожує “колишній мєнт”. Дізналися причини й деталі конфлікту
  • До редакції ВСІМ звернулася хмельничанка й попросила висвітлити проблему, яку вони з сусідами не можуть вирішити роками.
  • Десятки сімей на Калнишевського не мають де гуляти з дітьми. Кажуть, все це через підприємства, що оселилися поряд.
  • Під час візиту до одного з них, на журналістку хотіли спустити з ланцюга алабая.
  • Не пустили туди й поліцію, сказавши: “Ви не знаєте з ким діло маєте”.

Пані Олена мешкає у приватному будинку на вулиці Калнишевського, що простягається поміж Заводською та залізничною колією. Жінка має двох неповнолітніх дітей. Матусь у декреті, як вона, по сусідству чимало. Зі всіма підтримує гарні відносини, адже в господинь завжди знайдуться спільні теми. Проте останні роки сусідів на цій вулиці об’єднали далеко не розмови на побутові теми. Вони мають спільну проблему - відсутність благоустрою. 

На двох вулицях немає ані тротуарів, ані дитячого майданчика. Хмельничан це вкрай обурює, тому вони вже 3 роки поспіль звертаються до місцевої влади з проханням розв'язати питання. Та це, за словами містян, безрезультатно. 

Місцеві жителі звернулися за допомогою до редакції ВСІМ. Кажуть, таким чином хочуть достукатися до чиновників. “У парках вони роблять озеленення, бо там всі гуляють, а тут що не треба? Лише піаряться”, - кажуть мешканці. 

Відео дня

Саме тому журналістка навідалася на вулицю Калнишевського. Дібратися туди з центру можна на маршрутці №50. Пані Олена порадила вийти на зупинці, де знаходиться магазин “Казка”. Там треба пройти, так би мовити, всередину вулиці, де видніється напис ПФ “Діта”. Поблизу фірми сиділо троє дітей, яким на вигляд близько 6 років. Пізніше одна з місцевих пояснила - це їхнє улюблене місце для проведення часу на вулиці. По-перше, там затінок, а по-друге, є де сісти. Пізніше з’ясується, що іншим улюбленим місцем для ігор дітей є один з гаражів. Його відкривають влітку, коли пече сонце. “Там прохолодно і можна сховатися від спеки”, - пояснюють мешканці. 

Нет описания.

Вздовж вулиці розташовано чимало приватних будинків. В одному з них і мешкає жінка, від якої редакція отримала звернення. Під час візиту журналістки з-за парканів вийшли ще кілька жінок. Кожна з них почала розповідати про те, що з роками наболіло. А саме - про відсутність гойдалок, затінків, регулярні проїзди біля будинків вантажівок. А ще про те, як тут пошкоджують автівки, погрожують і навіть спускають на дітей алабая. Розповідаємо про все по черзі.

“Дитина ледь під кран не потрапила”

До себе додому запросила пані Тетяна, яка живе на цій вулиці вже 13 років. Прямо напроти її дому є місце, де стоїть чимало старих вагонів, які іржавіють. Жінка каже, що вони займають близько 10 соток землі. При цьому, через ці вагони мешканцям немає чим дихати. Мовляв, як тільки дме вітер - з них розвівається іржа й все летить до їхніх будинків. Також жити заважають великогабаритні автівки, які їздять взад-вперед впродовж дня. 

Тетяна розповідає, що через відсутність благоустрою страждають жителі двох суміжних вулиць. Адже три десятки дітей не мають де гратися. Ба більше - їм нікуди дітися від постійного проїзду машин. Тому в чиновників просили встановити хоча б попереджувальний знак - “Діти”. Та й того тут досі не зробили. 

Протягом трьох років жінка і її сусіди ведуть перемовини з чиновниками міськради й все ніяк не можуть отримати результату. Каже, що окрім дорожнього знаку, просили облаштувати тротуари. На це їм відповіли - “Робіть за свій кошт”. Стосовно дитячого майданчика теж розводять руками. Частину роботи мешканці готові профінансувати за власні гроші. Наприклад, посадити зелені насадження. А з міського бюджету просять виділити кошти хоча б на одну гойдалку. 

Єдине, чого досягли зверненнями до місцевих чиновників - ремонт частини дороги. Це зробили, розповіла жінка, за сприяння заступника міського голови Миколи Ваврищука.

Нет описания.

“Зробили рейдерське захоплення”

Облаштування місця для прогулянок дітей - питання, що найбільше болить у всіх місцевих. Батьки замучилися дивитися, як їхні малі проводять час біля підприємств, дихають пилом чи ховаються від сонця в гаражі. До слова, габаритні автомобілі їздять на приватну фірму “Діта”. А деякі з них прямують до іншого підприємства, що назви не має. Місцеві кажуть, що воно з’явилося тут відносно нещодавно.

За словами людей, документів про законне перебування там будь-якого об’єкту, вони ніколи не бачили. На прохання показати - відмовляють. Саме тому люди вважають цю землю комунальною власністю. Це є причиною для тутешніх говорити, що її захопили рейдери. В іншому випадку - на тому місці могли облаштувати той самий дитячий майданчик, що є мрією місцевих. 

Нет описания.

Охоронник наказав алабаю “Взяти”

Після розповідей жінок журналістка вирішила піти на територію підприємства, аби поспілкуватися із кимось з начальства. Увійшовши у величезні чорні ворота, зустрів охоронник. Я представилася і запитала, де можна знайти їхнє керівництво. У відповідь чоловік сказав: “Шеремета Віктор Петрович - це начальник, без нього немає тут що робити”.

Нет описания.

Слідом за мною до воріт зайшли місцеві мешканці. Вони хотіли показати, яку величезну територію займає даний об’єкт, що не має адреси і назви. Журналістка все фіксувала на камеру. Як тут той самий охоронник став підходити до алабая, який був на ланцюгу. А потім він викрикнув до пса: “Взяти нахєр їх!” Собака почав голосно гавкати. Чоловік ще кричав щось у слід. Однак того було не чути через гавкіт. 

Пізніше Олена і Тетяна розповіли, що пса періодично спускають з ланцюга й відправляють гуляти біля їхніх будинків. Вже був випадок, коли чотирилапий почав кидатися на одного з дітей. А ще на цьому самому підприємстві працює жінка, на ім'я Алла. Тутешні жартома називають її начальником охорони. Жителі розповідають, що вона називає себе “колишнім мєнтом”. Постійно лається і каже на батьків і їхніх дітей “селюки”. А ще час від часу п’є. Тому на Калнишевського її бояться, як вогню. Адже коли вона напідпитку, люди не знають чого від неї чекати. 

Щоб з’ясувати, що знаходиться за ворітьми підприємства, яке так обачно охороняється, жінки викликали поліцію. Коли патрульні приїхали, їм виклали всю суть проблеми. За кілька хвилин, після їхнього прибуття, з-за воріт одного з домів вибігла та сама Алла, яка каже на себе “колишній мєнт”. Вона мухою забігла на територію підприємства без назви, промовила кілька слів охоронцю і вони миттєво зачинили ворота. Алла сказала одній з місцевих жінок: “Ти про це пошкодуєш”. Ймовірно, вона мала на увазі виклик патрульних.

Журналістка, сусіди і патрульні підійшли до входу в об’єкт. Вони представилися і покликали когось на розмову. У відповідь пані Алла крикнула наступне: “Ви не знаєте, з ким діло маєте”. Після цих слів патрульні запропонували написати заяву на ім’я Василя Птащука, начальника Хмельницького районного управління поліції. Зміст документа був націлений на з’ясування законності перебування якого-небудь підприємства на тому місці. Також жінки написали заяву на “колишнього мєнта” Аллу, яка постійно всім погрожує. 

Поліцейські пообіцяли, що за невідоме підприємство візьметься слідчий або дільничний. Крім того, правоохоронці викликали на місце події слідчо-оперативну групу. Сказали, що вона приїде за кілька годин. Станом на 8 липня, 17:00, вони так і не прибули.

Що відомо про підприємство без назви

За даними публічної кадастрової карти України, ця ділянка землі є невідведеною. Це саме вдалося з’ясувати за допомогою міського земельного кадастру. 

Вище було зазначено, що охоронник назвав ім’я свого начальника - Шеремета Віктор Петрович. У сервісі YouControl зазначено, що особа пов’язана з 6 компаніями. Із них 5  зареєстровані на Хмельниччині. Серед адрес вулиця Калнишевського не згадується.

У списку всіх компаній:

Що про облаштування дитячого майданчика кажуть в департаменті архітектури

Щодо омріяного мешканцями вулиці Калнишевсього дитячого майданчика, журналістка запитала в департаменті архітектури, містобудування та земельних ресурсів міськради. Виконуючий обов’язки начальника Максим Дружинін сказав, що знає про дану ситуацію. За його словами, облаштовувати дитячий майданчик там просто ніде. Мовляв, на проїжджій частині там перехрестя. Саме тому це не найкращий варіант для дитячих розваг. До того ж Максим Дружинін додав: “Першочергово дитячі майданчики встановлюють у тих дворах, де живуть сотні сімей, а не десятки”.

Стосовно тих самих ржавіючих вагонів - прибрати їх не можуть. Бо вони належать приватній фірмі “Діта”, яка землю під них орендує. А от стосовно “підприємства в повітрі” - цим займатимуться правоохоронці. Які й мають з’ясувати законність перебування даного об’єкта на вулиці Калнишевського. 

Нет описания.

Нет описания.
Діти граються біля стін ПФ "Діта"
Нет описания.
Будівля на території підприємства без назви
Нет описания.
Підприємство без назви

Нет описания.

Нет описания.
Вагони, які належать ПФ "Діта"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yura V

    "на подвір'ї немає місця ДЛЯ АВТО і вирішила віджати вільне місце у підприємства", чудове рішення, а хтось взагалі перевіряв на адекватність цю жінку? Як на мене стаття ні про що, там промисловий район і багато підприємств і так завжди було, люди повинні миритися з цим, або міняти місце проживання.

keyboard_arrow_up