Неблагополучні пологи і дитяча кома. Жінка звинувачує медиків лікарні у Волочиську

Неблагополучні пологи і дитяча кома. Жінка звинувачує медиків лікарні у Волочиську
  • Тетяна з чоловіком з нетерпінням чекали на появу сина.  
  • Складні пологи закінчились реанімацією для малюка. 
  • Лікарів жінка звинувачує у недбалості. За справу взялась поліція.
  • Розповідаємо історію детальніше. 

Для Тетяни Галущак (Дубик) це були перші пологи, яких вона так чекала. Як і на появу свого сина. Жінка родом із Підволочиська, що в Тернопільській області. Та народжувати вирішила у багатопрофільній лікарні Волочиська на Хмельниччині. Каже, була впевнена, що там працюють професіонали. 
Коли стала на облік по вагітності, обрала лікарку - Наталію Безух. До слова, вона завідує гінекологічним відділенням цієї лікарні. 

Тетяна розповідає, вагітність протікала добре без будь-яких ускладнень чи відхилень. 

- Ні токсикозу, ні підвищеного чи пониженого артеріального тиску. Я постійно було активна і в чудовому настрої, ходила на роботу щодня і виконувала свої службові обов’язки, - розповідає жінка. 

Відео дня

А далі були складні пологи, які породілля запам’ятає на все життя. Дитяча кома, розлука із сином і відкрита кримінальна справа. Розповідаємо подробиці цієї історії. 

"Витискали дитину в чотири руки" 

Тетяна зараз почувається розгублено. Попри те, що 12 липня на світ з’явився син Павлик, зараз вона не має можливості радіти. Адже дитина не поруч. Але про все по порядку. 

Жінка в подробицях розповідає про свої складні пологи. Каже, під час спілкування з лікаркою наполягала на кесаревому розтині. Але ці прохання гінеколог Безух проігнорувала. 

Близько 5-ої ранку того дня Тетяна з чоловіком вже були у пологовому. Почались перейми. Після необхідного огляду свого лікаря вагітна повідомила, що не хоче народжувати природним шляхом. 

Близько 11-ої Тетяна вже лежала у родзалі. З її слів, для пришвидшення процесу лікар Наталія Безух ввела внутрішньовенно розчин окситоцину. Також коли жінка народжувала, у залі були присутні два практиканти. Про це, каже, її не попередили і не запитували згоди. Пригадує і всі труднощі під час пологів. 

- В якийсь момент до родової зали почали збігатись інші гінекологи відділення. Медсестри постійно кричали, робили зауваження, що я неправильно тужусь, навіть звучали фрази “зробити змогла, а народити не можеш”. Було й інше, але через стрес всього не пам’ятаю. Коли дитину лікарка ніяк не могла дістати, дві інші почали тиснути мені на живіт - прийом Крістеллера, який скрізь заборонений. Це вони робили двоє одночасно - витискали дитину в чотири руки. Сказати, що я кричала від болю, це нічого не сказати. Я просила кисню, оскільки не мала чим дихати. А лікарі замість того, щоб дати кисневу маску, відливали мене водою і били по обличчю, - пригадує Тетяна Галущак.

Врешті лікарка Безух провела породіллі епізіотомію. Дитину дістали. 

Тетяна поділилась й іншими подробицями. Останнє УЗД плоду медики провели за 5 тижнів до пологів. Вага малюка на момент 35-го тижня становила 3 500 кг. Народився хлопчик з вагою 4 700 кг й зростом 56 сантиметрів. 

- Виходить, за останніх 5 тижнів плід набрав 1200 кг. Ці пологи в мене перші. Таз клінічно вузький, дитинка застрягла і не могла благополучно вийти. Прохання про кесарів розтин лікарями було проігноровано, - додає жінка. 

“Малюк не заплакав і світ зупинився…”

Усе вище описане, жінка називає “неблагополучними” пологами. Каже, попри весь пережитий біль, найстрашніше було не це. Її зустріч із сином тривала всього мить. 

- Найболючіший момент - коли мого малюка врешті витягли, а він не заплакав. І світ тоді зупинився, - каже Тетяна. 


Породілля розповіла, що малюка поклали їй на груди всього на кілька секунд, а тоді забрали на стіл. Звідти почула фразу: “адреналін і штучне дихання дитині”. Пригадує, що медики намагались деякий час викликати реаніматологів. Врешті до малюка приїхав реанімобіль дитячої лікарні з Хмельницького. До їх прибуття дитині проводили реанімаційні заходи. 

Свого сина Павлика Тетяна фактично не бачила. Дитину забрали, а матір залишили у лікарні. З її слів, вона тоді була у вкрай важкому стані. Порізана, і з пошкодженими кістками тазу. 

Після складних пологів жінку відправили на УЗД внутрішніх органів. Тетяна каже, що там лікарі виявили внутрішні гематоми черевної порожнини та інші ушкодження. 

На шостий день перебування в пологовому Тетяну відпустили додому. 

- 17 липня…я вдома, без дитини, покалічена, у важкому психологічному стані. Чоловік щодня зранку їде в реанімацію, купує всі ліки за призначенням. І так по колу вже 44 день. Місяць лежу - синочка так і не бачила, - описує свій стан молода мама. 

45-й день реанімації

Після пологів малюка забрали до реанімаційного відділення дитячої обласної лікарні у Хмельницькому. Тоді черговий лікар повідомив батькові, що його стан важкий, але загрози життю немає. Дитину підключили до апарату ШВЛ. Батькам пояснили, що можливою причиною цього могли стати травми під час пологів. 

- З того дня і по сьогодні мій чоловік їздить до синочка, щоб побачити хоча б на 5 хвилин і побути біля нього…, - додає матір. 

Хлопчика назвали Павлом. Зараз він в комі. За словами мами, син у важкому стані. Лікарі жодних прогнозів не дають. Кажуть, надія лише на Бога. 

“Просимо усіх небайдужих помолитись за нашого синочка Павлика”, - звернулась у соцмережах жінка. 

Кримінальна справа і слова лікарки

Лікарку Наталію Безух Тетяна і звинувачує у професійній недбалості. Мовляв, саме вона приймала всі рішення по веденню пологів. Тим часом, подружжя звернулось до адвокатів. Тетяна написала заяву до поліції Хмельницької області. 

За даним фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 140 частиною - тобто “Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником”.

Журналістка vsim.ua звернулась за коментарем до Хмельницького районного управління поліції. Інспектор з комунікації Віра Мазур підтвердила, що дійсно за даним фактом відкрите кримінальне провадження. Наразі триває досудове розслідування

Тетяна Галущак також зізналась, що Наталія Безух разом з колегою були в неї вдома. Намагались знайти спільну мову. Також наполягали, аби жінка забрала заяву з поліції. 

- Була особиста розмова з Безух в мене вдома. Від лікарки і її колеги звучали фрази “ну написала ти заяву, а що далі?” Інша лікарка наполягала, щоб ми забрали заяву. Мовляв, “ви молоді, ще собі народите. “Життя на цьому не зупиняється”. Погрожувала, що лікарка Безух теж найме адвоката і їй за це нічого не буде. Тому давайте домовлятись, - розповіла Тетяна. 

Ми спробували зв’язатись із гінекологом Наталією Безух, аби почути її точку зору щодо цієї ситуації. Для цього зателефонували до гінекологічного відділення Волочиської лікарні, яке й очолює лікарка. Журналістці vsim.ua працівниці повідомили, що жінка перебуває на робочому місці й покликали її до телефону. 

Додамо, що Наталія від жодних пояснень і коментарів відмовилась. 

- Не готова вам нічого сказати. Зараз йде слідство, - лише коротко відповіла.

Тим часом, Тетяна зробила розголос ситуації на власній сторінці в Інстаграмі. Там зібралось майже півтори тисячі коментарів. Хтось співчуває й підтримує, допомагає поширювати інформацію, інші ж виправдовують лікарів і діляться власним досвідом щодо гінеколога Наталії Безух.

Ми продовжуємо слідкувати за історією. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Читайте також:

Покарання лікарів за помилки: зібрали 3 історії з Хмельниччини

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (47)
  • Galuna Kryzhanivska

    Хай Господь допомагає.
  • Ruslana Saletska

    Судити таких лікарів за недбалість! Це взагалі жах! Як такі методи можна взагалі застосовувати?! Якісь кати а не лікарі!. Хай Бог допомагає дитинці!
  • Любов Велинець

    Не виставляйте на показ світлини весілля і вагітності,тримайте своє щастя під замком!

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , яке ти дурне , хоч і молоде створіння

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук старушка, головою вдарилася ти і давно. Вчи географію, може пригодиться. А місто називається Хмельницький. Як прізвище гетьмана. Так, короткий курс історії для тих,хто вчився в совку)

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , а ти живеш там, і головою вдарилась пено сильно. Я о давно вивчалась. А ти ще не грамотна коза

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук така розумна, аж не знаєш, що немає такого міста, як Хмельницьк. Йди вчися)

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , потішні кози-  молодушки , такі , як ти,  в одному місці.
    . Як в Хмельницьку того не знати?  Чи у вас мізки такі, як у рашисток щелепи? А на язику прищ вискочить..

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук а яке відношення точні науки мають до магічного мислення? Старушки такі потішні)

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , не будь козлихою м.олодука. Треба було вчити,хімію, фізику, біологію, електроніку. Та що таким, як ти щось розповідати, всеодно не дійде. А. хотіла на прикладі....

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук а на вулиці ніхто не розглядає і нічого не думає? Чого проблема тільки в фото? А до винайдення фото прям ніколи ні в кого ніяких проблем не було? А я ото думаю, що то в світі коїться ю а то все через фотки в фейсбуці. Дякую, старушки, що підсказали))

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , не від публікації фото,а від того, хто його розглядатиме і з якими  думками

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук що від публікації фото стається щось погане

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , які вам докази ще треба?

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Лідія Іщук і де докази її правоти?))

    Лідія Іщук reply Любов Велинець

    Ірина Козій , несеш ти, а жінка правильно радить

    Ірина Козій reply Любов Велинець

    Любов Велинець і взагалі живіть в погребі до смерті. Що ви несете?

    007 reply Любов Велинець

    Так і ще в магазин за хлібом не тре ходити бо там бабки на лавочці можуть вас  побачити, а на свому весілі краще відмовитися від томади, фотографа, і зйомки на відео та і від гостей також ну щоб вже точно ніхто Вас не побачив)
  • Snizhana Baylo

    Жахіття

keyboard_arrow_up