Поліграф для Новачка. Чому це може не спрацювати?

Поліграф для Новачка. Чому це може не спрацювати?
  • Слідство вважає, що Василь Новачок та інші чиновники завдали збитків на мільйон гривень.

  • Він ці звинувачення відкидає та хоче пройти «детектор брехні».

У понеділок, 24 липня, у медіа та соцмережах почала поширюватися інформація про те, що заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок фігурує у справі про завдання збитків бюджету на мільйон гривень. Першоджерелом були документи з реєстру судових рішень. За даними слідства, він разом з чотирма іншими чиновниками міськради організував схему з привласнення бюджетних коштів.

Це відбувалося шляхом завищення вартості робіт за об’єктами у парку імені Чекмана. Там, нагадаємо, проводили відновлення колеса огляду, встановлення туалету, ремонт дитячого майданчика та інші роботи. Учасниками схеми слідство також вважає ТОВ «Світ розваг Хмельницький» та ТОВ «Шляхбудгруп». Збитки від усього цього оцінили орієнтовно у мільйон гривень.

Сам Василь Новачок всі звинувачення відкинув. Пояснив, що у його діях та діях його підлеглих ніяких порушень не було. Крім того, провадження правоохоронцями відкривалися неодноразово. Але зрештою нікому про підозру так і не оголосили, а частину проваджень уже закрили. Також пообіцяв пройти «незалежний» поліграф («детектор брехні»), аби розвіяти всі сумніви.

Відео дня

Втім, насправді немає гарантії, що результати такої перевірки відображатимуть реальну ситуацію. Окремими науковцями поліграфологія вважається псевдонаукою. Перш за все через те, що сильні емоції людини, наприклад, гнів, можуть бути трактовані як брехня. Крім того, оцінка результатів сильно залежить від поліграфолога та його кваліфікації. Також є способі «обманути» поліграф, наприклад, з допомогою спеціальної підготовки чи вживання певних речовин.

На результати тестування можуть впливати й хвороби, наприклад, психічні чи гіпотонія. Навіть самі поліграфологи визнають — середня точність результатів на «детекторі брехні» складає 92-93%. І це за умови наявності досвіду, дотримання методики та належного обладнання.

До слова, поліграф є у міській раді. Його придбало комунальне підприємство «Хмельницькінфоцентр» у лютому цього року. Вартість склала майже 180 тисяч гривень. Також установа замовляла послуги з навчання працівників. Це робили двічі. Загалом це обійшлося у 160 тисяч гривень.

Також у лютому директор «Хмельницькінфоцентру» Сергій Матвійчук пройшов навчання у Всеукраїнській асоціації поліграфологів. Таким чином він отримав свідоцтво поліграфолога, став членом Всеукраїнської асоціації поліграфологів та був включений до Єдиного реєстру поліграфологів України.

— Сергій Матвійчук повідомив, що Хмельницька міська рада використовує поліграфні дослідження при прийомі співробітників на роботу, для проведення службових розслідувань, виявлення і недопущення корупційних ризиків та забезпечення профілактичної роботи серед колективу, — йшлося тоді у повідомленні Асоціації.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (36)
  • Читач99

    Відправити на війну Новачка, а на цій посаді може бути жінка і так всіх чиновників поміняти, а то розпустилися!
  • Светлана Гасюк

    А як же презумпція невинуватості?! Чи маємо вже рішення суду?!Люди! Вам вже розказали в 19-ому,хто гімно,а хто цукерочка-сьогодні маємо те,що маємо! Не будьте стадом!

    Емилия Чеснок reply Светлана Гасюк

    Светлана Гасюк.

    Редакція  написала факт. Ухвала суду  про конфіскацію автомобіля для  розслідуванні  правомірності дій Новачка і підрядчиків по витраті бюджетних коштів на ремонтні роботи за даними експертної комісїї і аудиту  існує.

    А хмельничани  мають право на свою думку в підозрі  за результатами  ремонтних робіт  без  даних  експертної комісії і аудиту. Меру і його свиті побажаю працювати чесно . Він дуже зарвався..
  • Емилия Чеснок

    Згідно Закону України "Про органи місцевого самоврядування :

    п)1 ч.4 ст.42 -  сільський, селищний , міський голова ЗАБЕЗПЕЧУЄ здійснення у межах наданих  законом  повноважень органів виконавчої  влади на відповідній території додержання Конституції та законів України, виконання  актів Презмдента України та відповідних органів виконавчої влади;

    п.6) ч.4 ст.42 - при здійсненні наданих повноважень сільський , селищний, міський голова є ПІДЗВІТНИМ, ПІІДКОНТРОЛЬНИМ І ВІДПОВІДАЛЬНИМ перед  територіальною громадою.
  • Емилия Чеснок

    Дійсно, не всі можуть протриматись на посаді в  Хмельницькій міській раді. Я мало що знаю, Однак, те що чула від одієї жінки,син якої пропрацював два  тижні на керівній посаді при Симчишині, -  пішов з роботи за власним бажанням, тому що  побоявся бути співучасником  їх злодійських дій. А моя  практика, яку  я  отримала від цієї влади, про що маю докази. дає мені право стверджувати, що  там діє беззаконня, підкріплене із зв"язками із всіма гілками влади і судами . Мені просто дивно, як оцей примітивний чоловічок як Новачок може працювати на такій посаді в міській раді. А що вартий цей його бувший заступник  "тихоня" Гончарук, який вже працює в облраді. Нікому невідомий брат Симчишина став депутатом облради.  Враження, що Симчишин за кошти територіальної громади є важливою фігурою в числі керуючих корупцією .в Хмельницькому . Тому, я впевнена,   без відома мера і погодження з ним  в міській раді  нічого не робиться.  Посилання на поліграф при наявності доказів порушення законності, якщо такі є, нічого не варті. Потрібно незалежний, непідкупний  аудит. Від  виявлених  в 2020 чи 2021 роках порушень відмазались.

    Читач99 reply Емилия Чеснок

    Ви правильно написали, що без відома мера ніякі видатки не проводяться, це спеціально дали фас на Новачка, щоби направити на нього людей.Він нічого не вирішує без мера

keyboard_arrow_up