Поранення, лікування, робота в ТЦК. Історія військового Олександра Чорпіти

Поранення, лікування, робота в ТЦК. Історія військового Олександра Чорпіти
Фото зі сторінки обласного ТЦК та СП
  • Олександр Чорпіта служив у десантно-штурмових військах.
  • Отримав кульові поранення на Луганщині.
  • Після реабілітації військового перевели до Хмельницького обласного ТЦК та СП.

Олександр Чорпіта – військовий, родом зі Старої Ушиці, що в Кам’янець-Подільському районі. Розповідає, що з дитинства займався спортом. Тому хотів пов’язати своє життя з професією, яка потребує постійної фізичної підготовки. 

Тож після закінчення школи, вступив на факультет військової підготовки Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Згодом відбулася реорганізація факультету. Тож Олександр продовжив навчання в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, – йдеться на сторінці обласного ТЦК та СП у Facebook.

Після випуску він розпочав службу у тодішній 95-й окремій аеромобільній бригаді. Зара це 95-та окрема десантно-штурмова бригада. Олександр Чорпіта був на посаді командира інженерно-позиційного взводу.

Відео дня

Військовий розповідає – останнє завдання, що виконував, було на Луганщині. Саме тоді він отримав кульові поранення. 

- Крайнє завдання, яке я виконував під Лисичанськом, мені запам’яталось найбільше. Ми повинні були розчистити одну із замінованих ворогом ділянок місцевості та встановити там протитанкові загородження. Я поставив 28 мін, і коли вже вкручував підривники до них, по мені відкрили вогонь з автоматичної зброї. Я дістав кульові поранення, був при тямі, але пересуватися далі практично не міг. Проте відмовився від негайної медичної евакуації, відстрілювався і просив бойового медика вколоти мені знеболювальне, аби завершити установку підривників у мінах, – розповідає він.

Олександра Чорпіту евакуювали до шпиталю в Харкові. Там його стан стабілізували й направили на лікування до Києва. У медзакладі він пробув три місяці. Згодом – реабілітація.

За рішенням медико-соціальної експертної комісії Олександр отримав ІІ групу інвалідності. Він був змушений залишити службу в бойовій бригаді та переведений до ТЦК.

Також за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі під час російсько-української війни Олександр Чорпіта нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Читайте також: «Відкопували руками»: у ДСНС розповіли, як з-під завалів рятували 21-річну хмельничанку

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up