Приїхав із Зімбабве навчатися в ХНУ. Інтерв’ю із африканцем, який живе в Хмельницькому

Приїхав із Зімбабве навчатися в ХНУ. Інтерв’ю із африканцем, який живе в Хмельницькому
  • Все частіше на вулицях Хмельницького можна помітити темношкірих іноземців.
  • Запросили одного із них в гості до редакції.
  • 21-річний Блессінг понад рік тому приїхав із Зімбабве навчатися в ХНУ.
  • За цей час він навчився говорити українською. 
  • В інтерв’ю африканець розповів, як йому живеться в Хмельницькому.
  • Поділився враженнями від речового ринку, розказав про расизм збоку хмельничан і порівняв місцеві дороги з африканськими.
  • Детальніше - в матеріалі.

На вулицях міста все частіше можна помітити іноземців. Найчастіше побачити гостей можна в Південно-Західному мікрорайоні міста. Зокрема - на Тернопільській чи Інститутській. Минулого тижня я їхала з іноземцями у тролейбусі. Тоді серед пасажирів був темношкірий хлопець й дівчина. Попри те, що на вулиці було холодно і більшість людей були в пальтах чи теплих куртках, пара темношкірих їхала без верхнього одягу. “І не холодно ж їм?”, - подумала я і поправила теплий капелюх на своїй голові. 

Іноземці вийшли зі мною на одній зупинці - “Автопарк”, що на Тернопільській. Наші дороги розійшлися, бо вони рухалися в бік ХНУ. Тоді мені на думку спала ідея поспілкуватися із гостями Хмельницького ближче. Цікаво, еге ж?

У ХНУ навчається 88 студентів

Вивчаючи тему навчання іноземців в Україні, я дізналася, що для них відкриті понад 240 вищих навчальних закладів. На Хмельниччині таких є 4. Це Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Хмельницький національний університет, гуманітарно-педагогічна академія та університет управління та права імені Леоніда Юзькова. Інформація про це розміщена на сайті МОН України. 

Відео дня

Серед іноземних студентів в Україні найбільшу кількість складають молоді люди з Індії, Марокко, Туркменістану, Азербайджану та Нігерії. Мені вдалося поспілкуватися із 21-річним африканцем, який навчається в ХНУ. Ми познайомилися в Instagram і Блессінг погодився прийти в гості до нашої редакції. 

У відділі міжнародних зв’язків Хмельницького національного університету мені повідомили: наразі в закладі навчається 88 іноземних студентів. Іноземці можуть здобувати освіту або власним коштом, або за гроші з держбюджету. Останнє можливе за наступних умов: 

Іноземці здобувають освіту на наступних факультетах у ХНУ - економіки та управління, міжнародних відносин, програмування та комп'ютерних і телекомунікаційних систем. Саме студентом останнього є африканець Блессінг, про життя якого в Хмельницькому я дізналася більше.

Блессінга здивувала зима

Списувалися в Instagram ми англійською. Блессінг уточнив, якою мовою проходитиме інтерв’ю і сказав, що зможе відповідати українською. Тому мовний бар’єр між нами був майже подоланий. Щоправда, ім’я африканця мені вдалося запам’ятати не відразу. Чого не скажеш про нього. “Саша” - поширене ім’я в Україні”, - сказав іноземець. 

Щоб Блессінг не заблукав дорогою до редакції ВСІМ, я вийшла його зустріти. Впізнала серед натовпу відразу. Він був у легенькій кофтині, не дивлячись на те, що надворі далеко не спекотно. “Не холодно?”, - запитую. Каже, ні. 

Дорогою до редакції ми встигли перекинутися кількома словами. Він розповів, що приїхав із Зімбабве. Тут живе разом із сестрою, як теж навчається в Хмельницькому національному університеті. Коли дійшли до пункту призначення, Блессінг не відмовився від кави. Сказав, любить американо з молоком і цукром. Вже за чашкою напою, ми взялися до розмови. 

Одне з головних питань, які мене цікавили - чому іноземці їдуть навчатися саме в Україну. Адже серед українців помітна дещо інша тенденція - здобувати освіту за кордоном. Тоді іноземець пояснив - вчитися тут для них вигідніше, якщо порівнювати з іншими європейськими країнами. Тобто вартість є значно нижчою. Так, навчання в ХНУ Блессінгу обходиться в 1 800$ на рік.

Африканець розповів, що його Батьківщина - невеличка країна. Каже, там немає роботи для молоді і страждає економіка. Причину цього всього називає таку - погана влада. Тож через це життя в Україні для африканця здається майже ідеальним. Він жалкує, що не народився на українській землі. Та все ж є деякі речі, з якими Блессінг не може тут змиритися. Наприклад, зима. Іноземець не знав, що в Україні може бути низька температура повітря. Тож коли вперше із цим зіткнувся - був вражений. 

Нет описания.

А от відмінністю України від Зімбабве африканець називає вивчення англійської мови. Мовляв, помітив, що тут нею повноцінно володіє не велика кількість людей. Натомість в Африці англійську викладають у школах щодня. Тож там, каже Блессінг, всі її знають на відмінно. 

Де живе, гуляє, що їсть і як заробляє

Блессінг мешкає разом зі своєю сестрою в орендованій квартирі на Старокостянтинівському шосе. “Неподалік McDonald’s”, - каже він. Говорить, що улюбленими місця для прогулянок є дендропарк, міський пляж, парк Чекмана і сквер Шевченка. Харчується африканець переважно в закладах. Одним із його улюблених ресторанів є “Naomi”. Каже, часто замовляє там ребра або курячі крильця.

Також іноземець готує собі самостійно. З-поміж страв вагоме місце займають традиційні зімбабвійські. Адже до них він звик із самого дитинства. 

Від традиційної української кухні Блессінг теж не відмовляється. Розповідає, що борщ - то окрема любов. А от сало він не любить. 

З-поміж місць у Хмельницькому, які йому подобаються, є речовий ринок. Африканець купує там собі одяг і каже, що там зовсім недорого. До слова, гроші на прожиття Блессінг заробляє собі сам. Працює в режимі “онлайн” вебдизайнером. “Заробляю 700$ на місяць”, - додає іноземець. За навчання хлопця платять батьки.

Громадський транспорт - те, що здається африканцеві ледь не розкішшю. Адже в рідній країні перевезення є лише між містами. Тому хмельницькі маршрутки й тролейбуси - це для нього комфорт. Однак якось в транспорті він зіткнувся з проявом расизму. Говорить, таке трапляється з ним часто. 

Крім того, Блессінг сказав про поганий стан доріг у Хмельницькому. Додав: “Погані дороги. Такі ж як в Африці”.

Загалом більшу частину його часу займає навчання. Серед одногрупників Блессінга лише іноземці. Є із Лівану, Нігерії та інших країн. Викладають для них виключно англійською. 

Решта часу юнак приділяє роботі або хобі. У Хмельницькому він займається регбі. А взагалі обожнює футбол. Стати популярним футболістом - одна з його мрій. Улюблені українські гравці - Андрій Ярмоленко та Олександр Зінченко.

Нет описания.

Відпочивати Блессінг любить по-різному. Може поспати, погуляти чи “потусити” в клубах. Говорить, в місцевих був не один раз. Під час розповіді, він навіть показав мені відео, на якому танцює в нічних закладах. Та в такому відпочинку є “але”. Блессінг каже: не подобається йому музика, бо африканська значно краща.

Україна для Блессінга означає багато. Він каже, що йому тут все подобається. Лише вивчення мови дається важко. Говорить, що вона містить чимало синонімів, що збиває його з пантелику.

Деякі українські слова африканець ледве вимовляє. Одне з них - “використовувати”. Як він це робить, зможете почути на відео, що в кінці матеріалу. 

Коли Блессінг поїде в Зімбабве - не знає. Говорить, що повертатися не хоче навіть у гості. Адже тепер Україна для нього справжній дім. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ирина Косметико

    про расизм - це неосвідченність людей, чим більше расизму тим більш не освідчені. Тим більш наших по всій планеті приймають, я мовчу вже про Канаду. треба трохи мізки включати, коли включаєш расизм свій.  Потім наші плачуть, що їх за людей не приймають закордоном
  • andrey Dudar

    воно вже було, нащо постити знов?

keyboard_arrow_up