Студент з Хмельниччини займається збереженням мозаїчних автобусних зупинок

Студент з Хмельниччини займається збереженням мозаїчних автобусних зупинок
Фото - видання БЖ
  • Хлопець уже відновив три мозаїчні зупинки.
  • Він досліджує їх, фотографує та приводить до ладу знайдені панно. 

Студент з Хмельниччини Олег Левій створив проєкт “Кінцева”. Він досліджує, фотографує та приводить до ладу мозаїчні автобусні зупинки. Про це розповідають у виданні БЖ.

Наразі хлопець уже відновив три зупинки. Загалом же проєкт стартував після початку повномасштабної війни. Мозаїки на зупинках він став шукати, катаючись на велосипеді.

Відео дня

Олег вважає, що мозаїки на автобусних зупинках є особливими. Першою, яку він привів до ладу, є зупинка в селі Домажир біля Львова. “Я побачив її, коли катався на велосипеді в жовтні 2022 року. Зупинка дуже цікава: оригінальної форми, напівкругла й добре збережена. На ній зображене гарне панно - не пропагандистське, а присвячене історії села. У центрі мозаїки намалювали балончиком графіті, яке закривало велику частину панно. Я вирішив відмити мозаїку, аби всі могли бачити первісну красу зупинки”, - розповідає він.

Зробити це вдалося аж навесні 2023 року. За 5 днів Олег відмив мозаїку. 

Хлопець вважає, що задля збереження мозаїки на зупинках, треба створити. перелік усіх цінних та важливих, які є в Україні. На його думку, серед них є ті, що варті статусу “пам’яток архітектури”.

Мовляв, на мозаїках зображували людей у національному одязі. Також, за словами Олега, там можна було побачити різні природні та історичні мотиви, поєднання таких кольорів, як синьо-жовтий, червоно-чорний. Крім того, багато мозаїк на зупинках робили навіть відомі митці, - каже він. “Однак здебільшого вони на цьому не акцентували. Адже мозаїка на зупинці - це завжди був такий собі простий підробіток. Ним не прийнято було пишатися - оформив та й оформив”, - додає хлопець.

Олег також розповів, що цьогоріч планує знайти волонтерів у кожному регіоні України. Аби ті організовували прибирання місць культурної спадщини тощо. “Думаю, що в такий спосіб ми б розширили мережу і власноруч робили б простір навколо значно гарнішим”, - пояснив Олег.

Читайте також: З окупації - в Хмельницький. Історія 17-річного Міші, якого вивезли з Маріуполя

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Marina Amika

    Побільше би таких людей, які люблять і дбають про свою країну!
  • Читач93

    Хвала таким молодим людям, як важливо цінувати такі витвори.

    Я з дитинства любила подібні речі, і не могла зрозуміти чому люди їх нищать, адже лише варто задуматися скільки праці, задуму, часу, вправних рук було вкладено в такі зупинки. Навіть по Discovery показують це і зазначають як спадщина з СРСР . У мене особисто асоціюється з минулим, коли наш народ тяжко працював, і тому коли занедбані саме такі зупинки - мені боляче і шкода.
  • Оксана Мельникова

    Молодець!!!
  • Читач26

    А він молодець. Гарна справа. Нажаль, є випадки  коли села вже не має, а зупинки є.

keyboard_arrow_up