Тренінгову компанію в Хмельницькому називають “сектою”. Які причини і що каже власниця

Тренінгову компанію в Хмельницькому називають “сектою”. Які причини і що каже власниця
Фото ілюстративне
  • Хмельницьку компанію, де навчають лідерства та фінансовій грамотності, називають “сектою”.
  • Причини, позицію хмельничан та власниці компанії дізнавайтеся в матеріалі.

Психологи, коучі, тренінги - всі ці поняття стали популярними у сучасному світі. Наразі модним стало не лише проходження спеціальних психологічних курсів, а й навіть наявність власного наставника. Такий, на думку багатьох людей, сприяє їхньому розвитку. Відбувається все через пропрацювання певних травм, які шлейфом можуть тягнутися за людиною протягом життя. 

Усе це звучить красиво й подекуди не на жарт приваблює людей. Оскільки чимало хоче позбутися своїх тригерів й врешті віднайти гармонію. Так було і з хмельничанином, ім’я якого в цьому матеріалі не називатиметься з етичних міркувань. До редакції vsim.ua звернулася його занепокоєна подруга. Мовляв, той знайшов психологічні курси, пройшов їх, а згодом людину наче підмінили. Читачка розповіла, що її налякав не лише те, як змінився приятель, а й методи, за якими на курсах працювали з людьми. Отож, про все це розповідаємо детальніше в матеріалі. 

На курсах забирають телефони 

Хмельничанка Тетяна не на жарт хвилюється за свого друга. Розповідає: вони знайомі вже багато років. І те, як він змінився за останній місяць, лякає її. Каже: все це після проходження курсів у тренінговій компанії “Розвиток”. Там він пройшов так звану “лідерську програму”. Подрузі розповів, що під час процесу було заборонено мати при собі телефон. А першим завданням, яке всі отримали, було залучити до курсу когось зі знайомих. Якщо ж протягом певного часу іще одного учасника не приводили, відбувався психологічний тиск. 

Відео дня

- Перше їхнє завдання - вони мають залучити до цього якусь людину. Тобто на курси має прийти хтось ще від них. Їм дається короткий термін для цього. Якщо нікого від себе не приводиш, вони починають займатися булінгом. На кшталт: “ти не розвиваєшся”, “нам немає про що з тобою говорити” і таке інше. Дивним мені здалося і те, що вони мають постійно знаходитися на зв’язку зі своїм куратором. Чи ти на роботі, чи ні - як тільки надходить дзвінок, треба все кинути і говорити. Тобто настільки це все там у них є нав’язливим. 

Тетяна говорить, що її друг проходив навчання протягом трьох днів. Скільки точно заплатив - не зізнається. Жінка каже: лідерська програма навчила її приятеля ніяк не зважати на інших. Мовляв, той перестав бути комунікабельним. І тепер усі його думки лише про своє “Я”, що дозволяє казна-як ставитися до оточуючих. “Для нього всі близькі тепер, як нижчий сорт”, - додає Тетяна. 

Що відомо про компанію “Розвиток”

“Для тих, хто прагне успіху і лідерства!”, - перше, що зазначається на сайті тренінгової компанії “Розвиток”. Компанія працює в Хмельницькому вже 16 років. Діяльність налічує близько 20 тренінгових програм. Для кожного клієнта її підбирають індивідуально, в залежності від потреб. 

Компанія працює за напрямками: бізнес-тренінги, тренінг особистісного зростання, сімейні тренінги та дитячий літній табір. Серед найпопулярніших, як зазначається на сайті, є коучинг “Життя на максимум”, бізнес-школа для власників та керівників бізнесу і тренінг “Грані багатства”.

- Ми допоможемо вам змінити своє життя, знайти правильну стратегію, поліпшити відносини з близькими, повернути життєві сили та впевненість у собі. Стати автором власної долі!, - йдеться в описі коучингу “Життя на максимум”. 

Офіс компанії розташований на Зарічанській. Одним із коучів і бізнес-тренерів та психотерапевтом є Олена Дейна. Саме вона - власниця компанії “Розвиток”. На сайті вказані її реквізити - ФОП Дейна Олена Ярославівна та номер запису в ЄДРПОУ. За цими даними в сервісі YouControl зазначено, що її вид зайнятості: “Інша діяльність у сфері охорони здоров’я”. ФОП зареєстровано у 2007 році.

Також з Оленою Дейною пов’язані такі діючі компанії:

Що стосується останнього - назва співпадає із компанією, про яку йдеться в цьому матеріалі. У сервісі YouControl зазначена уповноважена особа: Дейна Едуард Володимирович. Компанія зареєстрована у 2012 році. Місцезнаходження юридичної особи співпадає з адресою розташування компанії у Хмельницькому - Зарічанська, 34/2. 

Основним видом діяльності компанії “Розвиток” вказано: “Виробництво іншого верхнього одягу”. У розділі судових рішень даних про неї не знайдено. Відсутні також і виконавчі провадження. 

Говорять: “Головне нікому нічого не розказувати”

На сайті компанії є чимало відгуків від учасників тренінгів. Усі вони задоволені проходженням й радять курси іншим. А от на сайті “Топ20” - ціле різноманіття вражень від учасників курсів або їх родичів. Деякі співпадають із тими, що в Тетяни. Про це йшлося на початку матеріалу.

17 травня цього року користувач з іменем Аліна залишила такий коментар: 

(збережено правопис автора)

У липні минулого року Марина залишила такий відгук про компанію:

Водночас є більше позитивних відгуків. Люди пишуть про роботу професіоналів та ефективний результат після проходження курсів. Влітку цього року іще одна жінка з іменем Марина написала такий коментар:

А чоловік, на ім’я Роман, зазначає наступне:

Що каже власниця компанії “Розвиток”

Журналістка vsim.ua поспілкувалася із власницею компанії Оленою Дейною. На запитання: “Чому в слухачів тренінгів відбирають телефони”, жінка відповідає: 

Пані Олена відповідає й на інші скарги хмельничан. Наприклад - на заклеєні вікна. Говорить: це зробили під час війни з метою безпеки. Додає, що під час роботи з учасниками в кімнаті можуть приглушати світло. Це для того, аби люди краще розкривалися й погрузилися у свої емоції. 

На запитання про залучення людей до компанії Олена також відповіла. Каже - учасників просять рекомендувати “Розвиток” своїм знайомим. Адже тренери й коучі дбають про те, аби люди були ментально здоровими. 

У ході розмови психотерапевт Олена Дейна розповідає: у роботі психологів не обійтися без скарг.  Мовляв, незадоволеними є близькі тих, хто пройшов курси. Причиною власниця компанії називає те, що людина перестає бути зручною для своїх рідних та друзів. Своїм словам наводить приклад: 

- Був випадок, коли хлопчику було 25 років. Він вирішив сепаруватися від мами (Сепарація – це відокремлення, можливість розширеного вибору, коли людина повністю бере на себе відповідальність за своє життя і свої дії, - прим. автора). Він вирішив з’їхати від неї й винаймати собі квартиру. До нас прибігла його мама і стала розбиратися, чому ми в неї забираємо сина. Ми їй пояснювали, що вона просто не дає йому нормального життя. Тому ці скарги родичів - це класична історія. Завжди будуть незадоволені, якщо хтось з їхніх близьких стає змінюватися та розвиватися. Ті люди, які звернулися до вас - краще б прийшли до нас в компанію і поговорили про це, - пояснює Олена Дейна. 

Власниця “Розвитку” також додає: у сучасному світі називати тренінгову роботу сектою - це недолуго. Адже наразі є чимало інформації про різні навчання психологічного напрямку. 

Що про все каже незалежний психолог 

Психолог Руслан Юшкевич розповідає, що серед психологів і психотерапевтів існують ті, хто використовує розуміння того, як діє психіка людини, не на користь клієнтові. В результаті - розроблять спеціальні методи впливу на пацієнтів й вивчають так звану “динаміку натовпу”. Тобто, поведінку людей у групах. 

Такі псевдофахівці, за словами Руслана Юшкевича, використовують у роботі методи нейролінгвістичного програмування та відрізають людей від соціуму. Так, з особами можуть працювати в приміщеннях, де немає вікон. Адже саме в  таких умовах людина не може орієнтуватися в часі. 

- Такі “фахівці” використовують різні методи задля впливу на людей. Відрізають їх від соціуму, змушують працювати, аби виснажити психологічно. Як у деструктивній секті, людей змушують весь час бути в натовпі. І їм не можна залишатися сам на сам. Саме тому пацієнти мають знати, як відрізнити психолога від маніпулятора, - каже Руслан Юшкевич. 

Отож, серед низки сучасних психологічних тренінгів та курсів варто обирати ті, що відповідають етичному кодексу психолога. Адже вплив на людину може здійснюватися за допомогою певних методів, які можуть заподіяти шкоду психологічному здоров’ю. 

Читайте також: У Пирогівцях ремонтують амбулаторію за 3,5 мільйона. Що саме роблять (ФОТО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Катя

    Прямо «горить» за телефони. Так от , час для дзвінків і важливих повідомлень учасники мають в перервах, а словами через рот знаходять способи домовлятись за більшу його кількість , якщо це важливо для людини .  . І хороше питання до Вашого партнера, пані коментаторко «чому він не обирав Вам дзвонити?». Думаю стосунки Ваші давно були не Ок, та це лиш моє припущення . А от що можу сказати 100%, ніхто ззовні не здатен забрати людину з роботи , від сім’ї , від коханої . Людина не лялька , вона здатна сама обирати і приймати рішення . Де їй бути , а де не бути , де працювати , з ким будувати стосунки.

    Цікавий коментар психолога, який не будучи на жодному тренінгу данної компанії навішав ярликів , «аплодисменти» . Так от , в Розвитку Вам не дадуть жодних порад . За Вас ніхто не копатиме дитячі травми ,  не поставлять цілі. Все саменькі, своїми руцями .

    «Гавкати» можна багато , а поки одні пліткують і скаржаться , інші змінюють своє життя , свої стосунки  ,роблять кар’єру , знаходять призначення ,  покращують життя в соціумі , створюють благодійні проекти .
  • Читач92

    В 2021 році проходив особисто тренінг Життя на максимум та лідерську програму, а також ще кілька тренінгів компанії Розвиток. Виключно позитивні враження. Ніякого булінгу, примушувань, нав‘язувань чи чогось подібного не відчув. Свідомо сам захотів - пройшов - задоволений… Познайомився із собою, відслідкував свої життєві стратегії, навчився ставити цілі і досягати їх за допомогою здобутих на тренінгу навичок… Навчився легко виходити із зони комфорту. Приймати ту чи іншу життєву подію чи ситуацію. Змінювати, а не підлаштовуватися. Реально легше комунікувати з оточуючими, стало легше бути чесним і відкритим, обговорювати, а не тихенько ображатися і недоговорювати те, що не влаштовує… Одним словом, якщо ти туди прийшов з запросом і бажанням щось змінити у своєму житті на краще - тобі це вдасться. Якщо є сумніви, що тобі то потрібно - сиди вдома і сумнівайся. Обдуреним, розведеним на бабки чи приниженим Розвитком себе не відчуваю…

    Щодо героїні статті Тетяни маю свою думку… Збудовану на особистому досвіді…

    Можливо, (як це було у мене, доречі) Тетянка просто вперто права, її думка єдино вірна, їй абсолютно байдуже на бажання близької людини, якщо це бажання не співпадає з її чи не подобається їй. І так вона й жила зі своєю половинкою, їй це дуже підходило, допоки йому не захотілося щось змінити у своєму житті. Він чомусь опа - і все менше піддається її маніпуляціям… Свою думку має і бажання якісь!!! Всмилі?!! - подумала Тетянка, такого не може бути! Тільки так як я хочу і баста!!! І продовжила маніпулювати, б‘ючи у дзвони що чоловіка з‘їла секта… А насправді хаває його сама…

    Доречі, про забирають телефони, закриті вікна і ще кучу всіляких чуток про методи роботи у Розвитку - то є правда… І тільки пройшовши тренінг ти зрозумієш цінність тих методів. А поки просто подумай, наскільки телефон у твоєму житті важливіший за відносини з близькою людиною…

    Загалом, хто налаштований до знайомства з собою, якихось змін у собі і пізнанні чогось нового - велкам у Розвиток.

    Хто категорично не хоче - то краще не пробуйте… Бо точно будете розведеними на бабки, обдуреними і ображеними)))

    Всім добра і миру!!!

    Читач92 reply Читач92

    P.s Сайт з невідомих мені причин авторизував мене як Читач 92, хоча я проходив авторизацію через ФБ. Моє ім‘я Роман Рішко, я з Хмельниччини. Це про всяк випадок, якщо хтось подумає що то бот настрочив)
  • Алёна Орагвелидзе

    Психологів, коучів, тренінги, психологічні курси - ви називаєте "модними" з ноткою скептицизму. Цікаво, чому ж ви висвітлюєте думку вашого психолога?

    " Псевдофахівцями" ваш психолог називає фахівців з досвідом у сфері психології більше 10 років, сам маючи практики декілька років.

    Взагалі, читаючи цю статтю, неозброєним оком видно, що вона "замовлена".

    Прийшла ображена дівчина, розповіла те, чого сама особисто не бачила і не знає, так само як і автор статті, висосав все з пальця.

    Читаючи цю статтю, зразу помітний рівень вашої газети. " Скандали, інтриги, розслідування"- ось ваш профіль.

    І на мою думку, свого "незалежного" психолога ви піарите. Він не лише як психолог,а й як людина не викликає довіри, читаючи його "думку", він як психолог мав би нейтрально описати свої думки, а не зухвало та зневажливо, адже фактів,які він перевірив особисто немає.

    Стаття змінена. Питання- чому? Щось пішло не так? Чому ж ви це не роз'яснюєте? Напрошується думка про те, що ви недостовірно донесли інформацію, порушили права людей і т.д? Дуже шкода, що засоби масової інформації,які мають вплив на людей, так недбало ведуть свій бізнес.
  • Sergiy Voitovich

    Проходив не один тренінг в «Розвитку»  і дуже задоволений!

    Всі рішення в моєму житті приймаю сам.

    Люди не звикли жити за правилами, тому вигадують всіляки секти і не беруть відповідальність.

    Ця стаття маніпулятивна і схиляє думати про «теорію заговору» і всіляку хрінь, адже була б не цікавою!

    Це скоріше замовна стаття, бо викривляє інформацію і факти!

    Беріть відповідальність за своє життя і приймайте власні рішення! Вчиться та розвивайтеся!

keyboard_arrow_up