У Хмельницькому увіковічнили пам’ять офіцера, котрий врятував колону військових

У Хмельницькому увіковічнили пам’ять офіцера, котрий врятував колону військових
Світлини зі сторінки Хмельницької міської ради

На честь Олександра Петраківського також названа вулиця в обласному центрі.

Меморіальну дошку Олександру Петраківському встановили на будинку, в якому мешкав Герой України.

«Такі речі є надзвичайно важливими, адже це вшанування пам’яті достойних українців, на прикладі яких ми маємо виховувати своїх дітей і внуків, адже нація - це тоді, коли ти виховуєш майбутнє покоління на своїх Героях», - зазначив 4 вересня під час урочистого відкриття пропам’ятної дошки офіцеру 8-го окремого полку спецпризначення міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Відео дня

Нагадаємо, 20 липня 2014-го Олександр Петраківський, очолюючи групу спецпризначення та забезпечуючи проходження колони техніки ЗСУ і сил добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, виявив засідку в районі міста Щастя і прийняв нерівний бій.

Своїми діями розвідувальна група Олександра врятувала життя понад двом тисячам військовослужбовців та сотні одиниць військової техніки.

У ході запеклого бою він віддав свого шолома молодому солдату. Сам отримав уламкові поранення в голову та ще продовжував керувати діями групи й допомагати евакуйовувати поранених у безпечне місце.

Внаслідок поранення відважний захисник переніс кому, десятки складних хірургічних втручань. Проходив лікування в Україні, Польщі, Ізраїлі, США.

Серце Героя перестало битися після 7 років боротьби за життя - 29 серпня 2021-го. Офіцеру Олександру Петраківському було 33 роки.

Поховали його Олександра Петраківського на Алеї Слави кладовища Ракове у Хмельницькому.

Наказом Міністра оборони України від 30 серпня 2021-го Олександру Петраківському посмертно присвоєно чергове військове звання «полковник».

ДОВІДКА:
Олександр Петраківський народився 4 червня 1988 року.
Любив військову справу з дитинства.
Уся його родина – військові.
У 2009 році закінчив Львівський інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями аеромобільних підрозділів».
Служив у 8-му полку спецпризначення у Хмельницькому.
З початком російсько-української війни на сході України капітан Петраківський очолював розвідувальну групу спеціального призначення.
Указом Президента України від 4 грудня 2014-го офіцеру присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка».
Рішенням Хмельницької міської ради від 26 вересня 2015-го Олександру Петраківському присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмельницького».
Рішенням Хмельницької міської ради від 28 квітня 2022-го вулицю Ланова у Хмельницькому, де проживав Герой України, перейменовано на вулицю Героя України Олександра Петраківського.

 Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Зина Мельник

    Правильно назвати вулиці в честь загиблих воїнів.

keyboard_arrow_up