“У людей над головами звисали плити”, - хмельницький комунальник, який відбудовує Чернігів

“У людей над головами звисали плити”, - хмельницький комунальник, який відбудовує Чернігів
Тут і далі - фото зі сторінки Олександра Симчишина у Facebook
  • Під час війни хмельницькі комунальники допомагають відбудовувати зруйновані міста.
  • Наразі в Чернігові перебуває начальник УМК “Південно-Західна”.
  • Що розповідає та в яких умовах наразі працюють хмельничани?

Інфраструктура деяких міст під час війни зазнала суттєвих пошкоджень. Чернігів, Суми, Харків, - це лише частина населених пунктів, які потребують відновлення. До деяких з них у робочі відрядження їздять комунальники з Хмельницького. Журналістка vsim.ua поспілкувалася з одним із них. Він розповів, в яких умовах зараз працюють хмельничани та що найбільше їх вразило.  

“Дві ракети влучили у дев’ятиповерхівку”

“Чернігів рівняли із землею. Обстрілювали безперервно. То артилерія гатить, то ракети летять. Вночі – літак скидає бомби”, - так своє рідне місто під час війни описувала місцева мешканка журналістам Радіо Свобода. Після тривалих обстрілів місто зазнало значних руйнувань. Прикордоння Чернігівської області продовжують атакувати й зараз. Проте українці вже взялися до відбудови обласного центру. 

Вже вдруге за час війни Чернігів відвідує начальник управляючої муніципальної компанії “Південно-Західна” Олег Зярко. Чоловік пам’ятає свої перші враження від побаченого - розбомбленого міста. Розповідає, що було багато пошкоджено саме житлового фонду. Це як великі комплекси, так і поодинокі дев’ятиповерхівки.

Відео дня

Возможно, это изображение 3 человека и на открытом воздухе

- Перший раз ми їздили в Чернігів на початку червня, на два тижні. Тоді ми з командою відновлювали покрівлі будинків. Я побачив вагомі руйнування у місті. Це дуже мене вразило. Наприклад, снаряди прилітали у великі житлові комплекси. Дві ракети влучили у дев’ятиповерхівку. Пам’ятаю, що на 8 поверсі люди з вишки забирали свої речі. А на 9 поверсі у них над головами звисали плити. Все розбите вщент, -  розповідає комунальник. 

Сьогодні, 5 серпня, Олег Зярко із командою відновлює житловий будинок на вулиці Текстильників. Він та ще 13 комунальників проводять засклення у під’їздах. Олег Зярко каже: лише на сьогодні заплановано вставити більш як 50 вікон.

Про бабцю, яка здала українців оркам

Комунальник розповідає: Чернігів виглядає зараз напівпорожнім. Мовляв, на вулицях міста дуже мало людей. Переважна більшість - пенсіонери. Деякі місцеві просять робітників відновити не лише житлові будинки, а й навести лад у їхніх квартирах. Оскільки в багатьох вибиті від ударів вікна. 

Крім того, у місті пошкоджені тролейбусні лінії. Керівники місцевих підприємств розповіли, що їхнє відновлення є досить дороговартісним. Поміж тим, розповідає Олег Зярко, громадський транспорт у Чернігові продовжує курсувати. А комунальники - виконувати свою звичну роботу. “Чуєте, позаду мене скошують траву?”, - запитує під час розмови телефоном пан Олег. 

Возможно, это изображение 2 человека и в помещении

Олег Зярко каже - комунальники з Хмельницького зібралися в команду за власним бажанням. Ініціативу по відновленню Чернігова виявили працівники різних комунальних підприємств: УМК “Центральна”, “Проскурівська” та “Озерна”. Також робітники комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста та “Міськсвітло”.

Чоловік розповідає - влада забезпечила їх усіма необхідними матеріалами для відновлення Чернігова. Живуть вони в готелі. Щодня їх смачно годують, аби ті мали сили для роботи.

Повернутися в Хмельницький комунальники мають у неділю, 14 серпня. Звісно, після того, як завершать всі роботи по відновленню інфраструктури.

Возможно, это изображение 7 человек, люди стоят, дерево и дорога

Хмельничани будували на Запоріжжі оборонні споруди

Заступник міського голови Василь Новачок розповідає: під час війни до робіт в інших регіонах було залучено 45 комунальників. Окрім відновлення інфраструктури, працювали й над будівництвом фортифікаційних споруд. Тоді на Запоріжжя їздив і сам Василь Новачок. Каже - збудували тисячі метрів оборонних об’єктів.

Чиновник каже - хмельницькі комунальники залюбки допомагають відновлювати українські міста. Адже до перемоги легше прямувати гуртом.

Читайте також: Понад третина шкіл Хмельниччини буде працювати дистанційно: відсутні сховища

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Елена Коваль

    Це дуже добре,но коли вже в Хмельницькому почнуть робити? В нас будинок на Кам'янецькій скоро розвалиться,а начальник Жеку Чернігів відбудовує,а на наші звернення не реагує,но квартплату треба регулярно платити!

keyboard_arrow_up