Українські, іноземні й ті, що світяться: вчитель з Хмельницького зібрав 15 тисяч марок (ВІДЕО)

Українські, іноземні й ті, що світяться: вчитель з Хмельницького зібрав 15 тисяч марок (ВІДЕО)
  • Раритетні, унікальні, українські та іноземні.
  • Вчитель історії хмельницького ліцею зібрав близько 15 тисяч марок.
  • Починав ще у дитинстві.
  • Дізнавайтеся, для чого їх накопичує та як виглядає колекція.

Тарас Михайлів - вчитель історії Технологічного багатопрофільного ліцею імені Артема Мазура. На деяких уроках він використовує марки, які почав колекціонувати ще у дитинстві. Тож серед них є чимало тих, які доповнюють матеріал для вивчення.

На зустріч із журналісткою vsim.ua Тарас Михайлів приносить декілька своїх альбомів із марками. Їх обережно кладе на стіл, розгортає і з запалом в очах починає розповідати. Говорить: “Зазвичай колекціонери розкладають марки за роками. А я роблю це за тематикою”. У його колекції близько 15 тисяч марок, майже 5 тисяч листівок та приблизно 2 тисяч конвертів. 

Прихильність вчителя до колекціонування прокинулася ще в дитинстві. Тоді він випадково знайшов конверт з австрійською маркою. Згодом колекцію Тараса Михайліва стали поповнювати марки, які йому привозив тато з-за кордону. Вчитель розповідає - на той час такі були надзвичайно цінними. 

Відео дня

- Тоді мені, певно, було 7 років. На горищі в сусідському будинку, який мали зносити, знайшов старі листи. На одному з них була австрійська марка 1916 року. Відтоді я й почав збирати колекцію. Перші марки мені привозив тато з-за кордону. Це були такі, які було важко дістати в радянському союзі. Пам’ятаю, що тоді мене цікавили марки на спортивну тематику. Коли вже Україна стала незалежною, я переключився на такі напрямки як культура, релігія, спорт й політика. У моїй колекції немає марок із зображенням флори чи фауни, - розповідає Тарас Михайлів.

У колекції вчителя як українські, так і іноземні марки. Одні з найдорожчих - серія парагвайських. Тарас Михайлів каже - вони є рідкісними і зараз можуть коштувати тисячі доларів. Хоч придбані вони були за значно меншу суму. 

До рідкісної і дороговартісної також належить українська поштова марка із зображенням Володимира Великого. Її вартість - близько 11 тисяч гривень. 

Тарас Михайлів розповідає: деякі марки купував за 50 копійок. Згодом ціна на них зростала до кількох сотень і навіть тисяч гривень. Колекціонер пояснює, від чого залежить зростання вартості:

- Серед факторів росту ціни - тираж. Чим менша кількість марок випущена, тим вона дорожчою стає. Якщо марка без перфорації, тобто без отворів на зображенні, то вона теж автоматично стає дорожчою. У моїй колекції є така. Це марка із зображенням Володимира Великого (про ту, що йдеться вище у тексті, - прим. автора). Крім того, в Україні стали дуже цінні марки з номіналом “V”. Знаємо, що таку символіку стала використовувати росія. Саме тому чимало марок із “V” стали просто знищувати. Тож наразі такі марки є дороговартісними, - каже колекціонер. 

Деякі марки вчитель колекціонує цілими серіями, як от новорічні. Їх Тарас Михайлів почав збирати 1997 року. Наразі листок із ними коштує 3,5 тисячі гривень. 

Серед ексклюзивних та цікавих марок у колекції - ті, що світяться. Наприклад - “Вітражі Львова”. Тарас Михайлів розповідає й демонструє, яке світло створює унікальна марка. Каже: “Таке враження, що це справжні вітражі в церкві”. 

Колекціонер говорить: у 2012 році на якийсь час припинив колекціонувати марки. Займатися цим знову почав цьогоріч, після повномасштабного вторгнення росіян. Адже від лютого 2022 року в Україні стали випускати чимало марок, які символізують протистояння українського народу країні-терористу. Серед них - славнозвісні марки про “рускій корабль”, із псом Патроном, “Мрією” та інші. З-поміж останніх, яку придбав вчитель - марка зі скибкою кавуна. Вона присвячена звільненню Херсона від російських загарбників. 

Попри те, що марки можуть приносити прибуток, вчитель історії колекціонує їх зовсім не з цією метою. Пояснює: філателія (колекціонування та вивчення марок, - прим. автора) - це справжнє мистецтво, що здатне розповісти про історичні події одним лише зображенням. 

Більше про колекцію Тараса Михайліва дізнавайтеся у відео. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Mariya Samkova

    Чудова колекція,я теж в дитинстві цим займалась, потім діти продовжили, а тепер передамо донечці племінниці, яка народилась перед війною... Мама її включилась, потім наша Принцесса продовжить, головне, щоб була здорова...
  • Oxana Yashyna

    Дуже талановитий вчитель і людина супер!

keyboard_arrow_up