“Ви тільки спитали, а я вже плачу”, - мама полоненого хірурга з Хмельницького

“Ви тільки спитали, а я вже плачу”, - мама полоненого хірурга з Хмельницького
  • Військовому лікарю Денису Гайдуку 28 років.
  • Він з’являється на відео в російських новинах і каже, що все добре.
  • Що пережив медик з Хмельницького під час війни і як потрапив до полону?
  • Історію хірурга дізнавайтеся в матеріалі. 

Він мріяв про медицину з дитинства. Змалку спостерігав за мамою, яка працює медсестрою. Приміряв її медичний халат і ковпак. Так і уявляв себе дорослим й досвідченим лікарем. 

З того часу минули роки. Тепер хлопчику з мріями 28 років. Він здобув освіту у Вінницькому національному медичному університеті імені Миколи Пирогова. І врешті - став працювати за спеціальністю. Денис Гайдук - військовий хірург. 

Із 17 травня й до сьогодні він перебуває у полоні на території так званої “ДНР”. У цьому матеріалі розповідаємо історію Дениса. Про те, що він пережив під час війни та як опинився у полоні.

Відео дня

“У мене більше ніколи не буде такого життя, як було”

Війна стала справжнім випробуванням для мами Дениса Гайдука. Через події, що відбуваються, вона не може стримати сліз. Їй важко працювати й загалом продовжувати жити. “Як ви тримаєтеся, знаючи, що син у полоні”, - запитує журналістка. Пані Олена відповідає: 

Жінка пригадує весь шлях її сина під час війни. Говорить, Денис служив у військовому госпіталі Маріуполя. Ще до повномасштабного вторгнення медика часто направляли надавати допомогу у Волноваху. Там він і перебував 24 лютого, коли росіяни почали наступ. 

Під час евакуації до Маріуполя Денис їхав під обстрілами. Врешті повернувся до військового шпиталю, де він і працював раніше. Згодом отримав наказ від командира рятувати людей в лікарні швидкої допомоги, в центрі Маріуполя. Постраждалих було чимало. У місті вже були відсутні всі комунікації. Не було ані їжі, ані води. 

Лікарі були настільки виснажені, що втрачали свідомість. На очах хмельничанина помирали діти та жінки. Після побаченого він сказав мамі: “У мене більше ніколи не буде такого життя, як було”.

Декілька разів писав мамі прощальні слова

Коли в лікарні вже не було можливості надавати допомогу, був наказ евакуюватися на територію заводу “Азовсталь”, де розгорталося справжнє пекло. Там він перебував з 12 березня й продовжував надавати допомогу військовим і цивільним. 

16 травня Дениса разом з пораненими “евакуювали” з “Азовсталі”. Так, хмельничанин потрапив до переліку тих, кого росіяни взяли в полон. Зараз Денис Гайдук перебуває в колонії, що в селищі Оленівка. Це територія так званої “ДНР”. Обличчя сина мама побачила на відео, в російських новинах. Там він розповідає про умови, в яких тримають полонених. 

Жінка говорить, що Денис час від часу повідомляє про себе. Щоправда, короткими повідомленнями. Сама Олена тримається, хоч і страшенно хвилюється. Понад усе жінка мріє побачити сина вдома. Живим і здоровим. Вона розповідає історію сина, аби про неї дізналося якомога більше людей. Все це - щоб про полонених не забували. Щоб знали: на них з нетерпінням чекають рідні. 

Нагадаємо: раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що захисники Маріуполя мають бути звільнені за процедурою обміну і повернутися додому. Тим часом у росії не виключали обмін, але деякі окупанти хочуть засудити українців. Про це повідомляє “Українська правда”. 

Читайте також: Фотограф з Маріуполя розповіла як жила під обстрілами та втекла з міста

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (46)
  • Читач04

    Честь и хвала таким лікарям
  • Ольга Задорожна

    Дякувати Богу, за те І надіємось, що скоро повернуться всі наші захисники Азовсталі.
  • Надежда Слободян

    Боже спаси і помилуй всіх полонених з Азовсталі, дай можливість скоріше повернутись до своїх родин.
  • Светлана Сваричевская

    Господи,допоможи повернутися Денису з полону!

keyboard_arrow_up