Випускниця з Хмельниччини створила екохолодильник на сонячних батареях

Випускниця з Хмельниччини створила екохолодильник на сонячних батареях
Фото зі сторінки ХАЕС
  • Винахід дівчини працює на акумуляторах та без фреону. 

  • Над розробкою вона трудилась впродовж 50 днів. 

Колишня школярка, нині — випускниця Славутського ліцею Єлизавета Герасимчук створила прототип екохолодильника, який працює від сонячних панелей та акумуляторів. Про це повідомляють на сторінці Хмельницької атомної станці. 

Думка про розробку холодильника у дівчинки виникла цієї весни. Кажуть, саме тоді, коли у багатьох українців зникла електрика в домі через військові дії. Єлизавета замислила створити прилад, який міг би приносити користь людству. 

Так прийшла думка створити холодильник, який би не шкодив навколишньому середовищу. Процес створення прототипу екохолодильника зайняв 50 робочих днів. Допомагав талановитій учениці її науковий керівник — вчитель фізики Віктор Коваль.

Відео дня

— За корпус екохолодильника використали пластикове відро, всередині — металевий короб, затягнутий у чохол з тканини. Між стінками пристрою додається вода, яка підіймається по капілярах тканини та випаровується, охолоджуючи вміст холодильника. У конструкцію вмонтовані вентилятори, за допомогою яких процес випаровування й охолодження проходить більш інтенсивно, — пояснюють на ХАЕС. 

На відміну від звичайного холодильника, такий пристрій не містить фреону, який руйнує озоновий шар, кажуть атомники. 

— Про екологію треба думати вже зараз, якщо ми далі будемо продовжувати використовувати шкідливі речовини, через 10–20 років нашим дітям та онукам буде набагато важче, — впевнена Єлизавета.

Екохолодильник дозволяє зберігати свіжість фруктів і овочів протягом 5–15 діб, а молока — протягом 2–3 діб, за температури навколишнього повітря 25-30 градусів.

Користувачі соцмереж радять дівчинці негайно патентувати свій винахід. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тетяна Петровп

    круто
  • Наташа Кармалита

    Оце винахід, замість електрики, батареї сонячні,...!?

    Stepan Tanasiychuk reply Наташа Кармалита

    Якщо уважно прочитати, то принцип роботи розптсаний. Але легше не вникати і написати щось неприємне



    Дівчина молодець!
  • Светлана Лемешко

    Розумашечка

keyboard_arrow_up