Вірять у реінкарнацію та не їдять м’яса: побували в гостях у хмельницьких крішнаїтів (ФОТО, ВІДЕО)

Вірять у реінкарнацію та не їдять м’яса: побували в гостях у хмельницьких крішнаїтів (ФОТО, ВІДЕО)
  • Вони повторюють “Харе Крішна” сотні разів на день.

  • Носять сарі та моляться індуїстському богу.

  • Співають на санскриті, а кожне богослужіння в них закінчується бенкетом.

  • Що відомо про хмельницьких крішнаїтів?

Грають на барабанах та дзвінких цимбалах, одягаються у барвистий одяг й годинами можуть повторювати слова “Харе Крішна”. Час від часу вони виходять на вулиці міста з піснями й танцями, чим неабияк привертають увагу. Для звичайних перехожих крішнаїти - ще та екзотика. Сприймають їх по різному - хтось дивується, хтось  захоплюється індійським колоритом, а хтось називає сектою.

Ким вони є насправді та як живуть поруч зі звичайними хмельничанами?

Крішнаїти або віддані, як вони себе називають, кожної неділі збираються в приміщенні на вулиці Інститутській. Починають сходитися з 14 години й другу половину дня присвячують божественним обрядам. У цей час слухають лекцію одного з наставників та співають мантри, а наприкінці вечора разом святкують за трапезою.

Мене на релігійну програму запросила одна з наставниць хмельницької громади Свідомості Крішни. Звуть її Матаджи Гаті, а в миру - Галина.

Відео дня

Жінка розповіла, що крішнаїзм - це одна з течій індуїзму. У 1966 році її заснував індуїстський вчитель Шріла Прапгупада. За її словами, цей чоловік взяв на себе відповідальність за духовну свідомість людей. Саме з його подачі у різних країнах світу почали відкривати храми й збирати групи послідовників. Вони друкували книги з коментарями Прапгупади та розповсюджували їх серед населення.

В Хмельницькому релігійна громада Свідомості Крішни з'явилася у 90-х роках минулого століття. Тоді декілька відданих збиралися у квартирі пані Галини, де разом повторювали мантру та поклонялися Крішні. Згодом до них приєдналося все більше людей, тож довелося шукати більше приміщення.

Хто такий Крішна

Крішнаїзм - монотеїстична релігія, одна з течій індуїзму. Віддані вірять в одного бога, при цьому богів інших релігій не заперечують. Для них Аллах, Єгова чи Будда - це той самий Крішна.

Будують храм у Лезневому

В Україні громади крішнаїтів є чи не в кожному обласному центрі. У деяких навіть є власні храми - там спільноти чисельніші й можуть дозволити собі придбати чи побудувати будинок. Хмельницька громада поки храму не має. На релігійні програми віддані збираються в орендованому приміщенні, яке колись було танцювальною студією. Віддані ставляться до нього з великою повагою - заходять лише босими й носять закритий одяг.. На релігійну програму одягають традиційне вбрання. Жінки - різнобарвні сарі, чоловіки - дготі та курту.

Лекція

Поки я зручно влаштувалася на фіолетовій подушці, до кімнати один по одному заходили віддані. Кожен з них ставав навколішки й опускався чолом до підлоги. Потім обирав для себе зручне місце, чоловіки сідали окремо від жінок. Послухати лекцію прийшло всього декілька осіб. Проводила її Галина-Матаджи Гаті.

Вона розпочала з традиційної мантри. Під дзвін караталу (маленькі цимбали) повільно виспівувала “Харе Крішна”, а її спів повторювали всі присутні.

Після мантри розпочалося навчання. Основою для нього стала священна книга для багатьох течій індуїзму - Бгагавад-Гіта.

Матаджи Гаті навчала про діяльність й про те, що вона має бути спрямована виключно на служіння Крішні. Про те, що матеріальний світ значно відрізняється від духовного. У світі матеріальному люди прагнуть багатства й це їхня єдина умова щастя. В світі духовному людина прагне служити Крішні й все, що робить жертвує Йому. 

Чотири принципи й шлях до бога

У повсякденному житті віддані керуються чотирма основними правилами. Вони не їдять м'яса, риби та яєць, бо вважають їх продуктами насилля. Також їм не можна вживати речовини, що викликають інтоксикацію та залежність. До них належать алкоголь, чай та кава. Відданим заборонено грати у азартні ігри й вступати в статеві стосунки до шлюбу.

Сімейні відносини теж чітко регламентовані. В подружжі існує поділ обов'язків: чоловік забезпечує родину, а дружина дбає про сімейне вогнище.

Колективна мантра

Після лекції Матаджи Гаті поступилася місцем чоловіку в помаранчевому вбранні. Його одяг був схожий на вбрання буддистських монахів. Олег чи Анантарупа, як його називають віддані, сів за тумбу, яку я спочатку вважала вівтарем. На моє здивування й радість присутніх, в його руках тумба перетворилася на музичний інстумент - фісгармонію.

Під її ритмічні звуки він виспівував “Харе Крішна, Харе Рама”, присутні ж у властивій формі повторювали те ж саме.

З часом дехто з відданих піднявся на ноги й почав витанцьовувати індійські танці, плескаючи в долоні й синхронно ступаючи босими ступнями то вперед, то назад.

Про служіння

Розподіл обов'язків у спільноті чітко не регламентований, але помітно, що кожен виконує окрему функцію.

Сьогодні декілька осіб приготували страви для бенкету, Галина прочитала лекцію, а організацією зустрічі займався юнак, на ім'я Сергій. За словами Галини, ці ролі не є постійними чи обов'язковими. Кожен зголошується допомагати за власним бажанням й вважає це радістю для себе.

Після танців - святкова трапеза

Кожна релігійна програма завершується споживанням освяченої їжі. Віддані називають її прасад. Перед тим, як подати її до столу, її обов'язково пропонують божествам й лише після цього роздають присутнім.
Ті, хто сьогодні зголосився роздавати їжу, перед кожним гостем розклали пластикові склянки, тарілки й ложки.

Один за одним віддані підходили до присутніх й кожному окремо накладали приготовані страви - індійський рис, тушковані овочі, хліб, млинці зі згущеним молоком, булочки з сиром та родзинками, огірки та свіжий базилік.

Окремо наливали ароматний фруктовий напій - аналог нашого компоту.

Усі ці страви віддані готують за традиціями ведичної кухні, тільки з українських продуктів. У них немає ні грама м'яса, риби чи яєць. Знайомі для нас продукти вони приправляють різними спеціями, завдяки чому смак набуває нових відтінків.

Всі страви, які поклали у тарілки, обов'язково потрібно з’їсти. Викидати ні в якому разі не можна, бо їжа освячена. Після трапези потрібно сполоснути руки й рот більше одного разу. Такі правила - вимоги чистоти, яка у ведичній культурі відіграє неабияку роль.

Знають, ким були в минулому житті

Крішнаїти вірять у карму. Вони переконані, що відплата за усі погані вчинки, які людина скоїла в одному житті, обов'язково її наздожене. Тому з’являються хвороби, нещасні випадки та страждання.

Ще одним елементом крішнаїзму є реінкарнація - віра, що після смерті людська душа відроджується в іншому тілі. Принцип карми на неї також поширюється. Якщо людина вчинила багато зла, то в наступному житті може народитися у неблагополучній сім'ї чи взагалі стати твариною.

Віддані вірять, що принцип карми діє, поки людина не очистить свою душу від поганих вчинків. Зробити це можна, якщо все у своєму житті спрямовувати на служіння Крішні.

А ще вони знають, ким були в минулому житті.

Як стають крішнаїтами

Щоб стати повноціннимим членами Свідомості Крішни, віддані проходять ініціацію. До цього обряду допускають тих, хто вирішив прямувати духовним шляхом й приймати всі правила такого життя - повторювати мантру й дотримуватися чотирьох заборон. Якщо людина готова до цього, вона обирає собі духовного учителя. Згодом керівництво спільноти дає рекомендацію для посвяти. 

— Посвяту вважають актом жертвоприношення. Зазвичай вона відбувається на вулиці. Для цього будують квадрат з цегли. Його прикрашають квітами та фруктами, всередині вистилають глиною й розпалюють вогонь. Духовний вчитель дає людині ім'я, вервицю для повторення мантри та кантхімалу - намисто зі священного древа тулусі як оберіг, -  розповіла Галина.

За її словами, в цей час віддані ходять навколо вогнища й співають мантри, а у вогонь кидають зерна - це жертва вогню. В цей час духовний учитель бере на себе відповідальність за духовний шлях учня і його повернення до бога.

Один день з життя відданого

Повсякденне життя відданих тісно переплетене з духовними практиками. З мантрою та поклонінням вони стикаються не лише в неділю, а кожного дня. Галина розповіла, що повторює слова “Харе Крішна” кожного ранку впродовж двох годин.

Галина підносить їжу божествам - розкладає страви на підносі у невеликих посудинах й залишає біля фігурок на деякий час. Так вона освячує їжу й тільки після цього вся сім'я може поснідати. Впродовж дня виконує хатні обов'язки й дбає про родину

Божествам поклоняються й під час недільної програми, але сьогодні їх побачити не вдалося. Одна з прихожанок люб'язно поділилася зі мною їх фотографіями з варшавського храму. Зазвичай кіртан (мантру) та поклоніння проходять у присутності таких статуеток.

Загалом зустріч тривала близько чотирьох годин. Та коли я йшла, декілька відданих ще залишилися співати мантру. Вони могли залишитися у приміщенні до 19 години, бо саме до цього часу тривала оренда. Галина каже, якби не ця умова, могли б співати хоч до півночі.

А хліб та булочку, до речі, довелося забрати з собою. Під час прасаду я не змола їх доїсти.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (43)
  • Вадим Зайцев

    Згадую фільм ДМБ, як полковник їх обломав класно😂😂😂
  • Liudmyla Suprunovska

    Вера должна быть в подсознании, из поколения в поколение. Это не переход от церкви Московского патриархата в Киевский. Подобные резкие переходы я считаю модой, интересом от нечего делать

    Тетяна Савчук reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska и делают)

    Liudmyla Suprunovska reply Liudmyla Suprunovska

    Олександр Хмельницький В чём-то Вы правы. Но главное, чтобы не лезли с агитацией в семьи, как делали Скидки Еговы

    Олександр Хмельницький reply Liudmyla Suprunovska

    Liudmyla Suprunovska Мода была на кришны эти более 20 лет тому. И из поколения в поколения это традиции, к религии такое мало что имеет общего. А так, кто чем хочет, тем и занимается. Эти хотя бы просветлением))
  • Василь Шевчук

    Прохання, не звертайте на них уваги.
  • Anatoly Valchuk

    А чому вони російською агітують?

    Anatoly Valchuk reply Anatoly Valchuk

    Galina  Barabash а зі мною російською, коли проходили процесією Проскурівською, хоч відповідав українською.

    Galina Barabash reply Anatoly Valchuk

    Anatoly Valchuk Зі мною спілкувалися українською

keyboard_arrow_up