Влітку лише одружився. Історія загиблого на Донеччині 35-річного Романа Гітченка

Влітку лише одружився. Історія загиблого на Донеччині 35-річного Романа Гітченка
  • Він займався евакуацією цивільних з перших днів вторгнення, а тоді добровольцем пішов захищати країну.
  • Військовий одружився лише цього літа. Вдома на нього чекала дружина. 
  • Розповідаємо історію 35-річного Романа Гітченка, який загинув на Донеччині.

“...загибель Роми вдарила в самісіньке серце. Настільки світла людина, "своя" з першої миті знайомства. Бракує слів, щоб описати відчуття непоправної втрати. Ромка, друже, як же ж так…”. 

Рідні й друзі оговтуються від страшної втрати. На Донеччині загинув Роман Гітченко. Йому було 35. Захисник з перших днів пішов добровольцем воювати за Україну. Робив це в одній з найпекельніших точок на фронті. Двічі був важко пораненим, на третій раз - не вижив. Друзі пригадують, як в останні дні Роман телефонував всім “попрощатись”, наче передчуваючи власну загибель... Без батька залишився син.  Розповідаємо історію мужнього захисника зі Славути. 

“Був готовий до війни”

Роман Гітченко родом зі Славути. Тут навчався у місцевому ліцеї, а згодом закінчив Національний університет «Острозька академія». Друзі розповідають, до повномасштабного вторгнення чоловік займався доставкою продуктів. Також володів зброєю й був готовий в будь-якому разі стати на захист держави. А вже 24 лютого не вийшов на роботу. Життя розділилось на “до” і “після”.

Відео дня

Подруга й волонтерка Наталія Коваль розповідає журналістці vsim.ua, з Романом вони познайомились у лютому. Разом перевозили цивільних з Києва, а в столицю доставляли допомогу для військових і бійців тероборони. Так почали спілкуватись й підтримувати зв’язок. Сама ж Наталія волонтерить з 2014 року. Тож Роману запропонувала свій номер, аби той звертався по допомогу. 

  • Він готувався до війни, розумів, що вона буде. В нього мав бути оперативний резерв. Однак він сам записався добровольцем - чітко розумів, що йому треба захищати державу. Я сказала тоді:“запиши мій номер телефону, бо 100% буде потреба". Він думав, що не знадобиться. Він був дуже скромний. Звернувся він вже тоді, коли сильно захворів, - розповідає Наталія. 
Фото з архіву Наталії Коваль

Був у пеклі на Донеччині

З квітня чоловік був в Авдіївці на Донеччині. Влітку там отримав перше поранення. За словами волонтерки, Роман завжди залишався оптимістом навіть попри надзвичайно важкі умови. Часом тижнями довелось сидіти без доставки. Адже дороги були розбомблені. Відтак самотужки ходили на пошуки їжі. 

Жінка розповідає і про поранення, яке отримав Роман і його побратим. Каже, тоді він пішки пройшов близько 7-8 кілометрів до точки евакуації, хоча мав складне осколкове поранення. А далі було лікування у шпиталі, реабілітація і операція. Своє друге поранення воїн отримав у тому ж місці. Та попри це і далі повертався на позиції. 

Друзі досі не можуть повірити, що його немає. Говорять про нього як про надзвичайно світлу людину.

До слова, Роман Гітченко лише в серпні одружився. Кажуть, це була дівчина, в яку він був закоханий ще зі старших класів ліцею. Її він лагідно називав “Катруся”. Мріяв про перемогу і щасливу сім’ю. 

Перед загибеллю попрощався

Друзі розповідають, попри все у Романа завжди був бойовий настрій. Проте останні розмови з ним були зовсім інші. Мовляв, чоловік щось відчував.  Про це розповідає і Наталія. Жінка пригадує, тоді військовий прощався і дякував за допомогу. 

  • Остання розмова сильно відрізнялась. Була важка. Він загинув в неділю, а говорили ми перед цим у п’ятницю. Він подзвонив і почав прощатись. Я тоді це все списала на загальну втому і вигорання. Він розповідав, що кожен день є загиблі. Казав, що перед цим в нього були вже два поранення і зараз шанси невеликі, - пригадує волонтерка. 

Солдат Роман Гітченко загинув під час виконання службових обов’язків на Донеччині. 

“Вічно живий. Сильний, сміливий. Приклад для всіх”, - пишуть у соцмережах. 
З Героєм прощались вчора, 30 січня, у рідній Славуті. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (361)
  • Наталия Кузнецова

    Вічна і Світла пам'ять Герою України!!! Низький уклін. Співчуття рідним та близьким
  • Ирина Долгополова

    💙💛💔
  • Ольга Токарик

    Вічна і світла пам'ять ГЕРОЄВІ УКРАЇНИ.
  • Карина Вітюк

    Вічна пам'ять Герою.

keyboard_arrow_up