Водій хмельницької маршрутки Ігор Банадига: “Від негативу на роботі рятують жарти”

Водій хмельницької маршрутки Ігор Банадига: “Від негативу на роботі рятують жарти”
  • Є водії, з якими на маршруті завжди весело, це підтверджує Ігор Банадига з  ТОВ “Хмельницьке таксі”.
  • Під час рейсу він розважає пасажирів смішними жартами та веселими історіями зі своїх робочих буднів.
  • Про особливості професії та казуси на робочому місці чоловік розповів журналістам vsim.ua.

У кожного з нас день починається по-різному: хтось поспішає на роботу, і запізнюючись не встигає навіть ранкову каву випити, у когось перша пара о 8.00, а він допізна засидівся за конспектами чи відпочивав напередодні десь у нічному клубі разом з друзями, хтось має вчасно доставити своє чадо до садочку або школи, а хтось хоче зайняти чергу в пенсійному фонді чи встигнути раніше сусідки на речовий ринок. Настрій не найкращий, ложку дьогтю додає ще й ранкова штовханина та переповнена маршрутка. Шанси дістатися до місця призначення у доброму гуморі практично рівні нулю. Ранковий маршрут без стресів не обходиться, хіба що в цей день саме на вашому маршруті працює завжди позитивний водій Ігор Банадига.

Колеги-водії між собою називають його «Кулібін», а пасажири при виході з автобуса запитують на якому маршруті він працюватиме завтра, аби ще раз послухати кумедні жарти про жіночу логіку.

Відео дня

Він прекрасно розуміється на техніці та електроніці, дослівно цитує закони, у вільний час майструє установку для економного споживання палива, та ще й позаштатним кореспондентом Всеукраїнської газети «Наголос» у свій час був.

Як Ігор Банадига потрапив за кермо міського автобуса та чому не хоче з ним розлучатися ось уже 20 років, дізнавалися журналісти vsim.ua.

“Я з автобусом рідний”

Водій, з яким на маршруті завжди весело – так можна охарактеризувати 44-річного хмельничанина Ігоря Банадигу. Чоловік більшу половину життя провів за кермом. Говорить, що любов до «баранки» прищепила армія.

- Ще в 19 років в армії я отримав права категорії D, а подібні права на гражданці в той час можна було отримати лише в 21, і то маючи три роки стажу. В армії потрібен був водій на автобус, то мене й відправили в учебку. Прийшов з армії, в розпал 90-х, роботи не було і я ще на п'ять років напросився назад, тобто відслужив за всіх і по повній, - сміється чоловік. Закінчив СПТУ №37 на тракториста-машиніста широкого профілю, і відразу ж сів за кермо. Працював спочатку на міжміських маршрутах. Потім став кермувати по місту. Зараз я з автобусом рідний, ні на що своє кермо не проміняю.

«Коли виснажений, беру кілька вихідних і відсипаюся»

Графік у Ігоря плаваючий, чоловік пояснює, що іноді працює по 6 днів на тиждень з 6.00 до 23.30. І це лише на маршруті. Буває, що в черзі на заправку затримується, тоді додому потрапляє майже о 01.00 ночі. Говорить, що до такого режиму звик, але ніколи не працює втомленим.

- Все залежить чи черговий графік, чи ні, якщо черговий то майже до півночі працюю. Єдина проблема - потім дістатися додому самому, бо часто мій маршрут якраз і є останній, а далі їдь чим хочеш. Коли вже геть виснажений, то беру кілька вихідних і просто відсипаюся. Я ж не дрова везу. Кожен пасажир на моїй відповідальності. Всіх грошей не заробиш, тим паче зарплата залежить не від відпрацьованих годин, а від кількості пасажирів.

«Дороги Хмельницького далеко не найгірші»

За певним маршрутом чоловік не закріплений, тому добре знає кожну перейменовану вулицю міста. На дороги не скаржиться, говорить, що останнім часом їздити набагато приємніше, навіть віддалені райони в досить прийнятному стані.

- За весь час роботи мій улюблений маршрут був №48 з Озерної, зараз його вже, на жаль, немає, а був хороший, сполучав все місто. Найтяжчі для мене – це 2 та 26. По дорогах нічого жахливого у нас немає, їздити можна, от по області є участки, а по самому місто нормальні.

«На панелі автобуса завжди маю Кодекс України про адміністративні правопорушення"

Ігор Васильович розповідає, що намагається завжди дотримуватися правил дорожнього руху. Для цього слідкує за постановами міської ради та навіть має під рукою Кодекс України про адміністративні правопорушення. Пояснює, що робота водія просто зобов'язує знати свої права та права своїх пасажирів.  

- Я був трошки заглибився у вивчення законодавства, після цього ще жодного штрафу не маю і мій автобус в ніякі пригоди не втрапляє. До речі, знаєте в чому різниця між міським автобусом і маршрутним таксі, не задумувалися? А вона є, ще й дуже велика: закон України «Про автомобільний транспорт» говорить що маршрутне таксі – це автобусний маршрут загального користування, в якому всі зупинки виконуються по вимозі пасажира, тому й таксі. А міський автобус може зупинятися лише на зупинках. Тому зараз у Хмельницькому не має жодного маршрутного таксі – все автобуси, - пояснює чоловік.

«Навіть побити хотіла бабуся»

Пасажири в Ігора Васильовича за такий довгий період роботи траплялися різні, говорить, що найскладніша категорія – це пільговики. І справа не в тому чи заплатять вони за свій проїзд, чи ні, а в ставленні до водія. Трапляється, що й по голові дати погрожують.

- Ось нещодавно зайшла до мене в салон бабуся, а вже людно досить було, ще й зранку. Зайшла і стала просто біля мене. Я й запитав, на свою голову: «Що у Вас?». На що почув «Давай їдь, а то по голові зараз дам». Перші пів хвилини був шок, ну хто його дійсно знає, що вона там собі думає, а я все ж пасажирів везу. Рушив і почалося: «Що у мене, бач який, у мене інвалідність і вік, і довідка ось…”. Дістає якусь ксерокопію, я візьми та й скажи, що оригінал потрібен. Слухав аж до кінцевої.

«Гроза водія – мобільні телефони»

Скаржитися чоловік не звик, про всі казуси на роботі розповідає з посмішкою. Проте, говорить, що найбільша біда для водія – це мобільні телефони. І про сімейні чвари доводиться слухати, і про жіночу білизну, і про серіальну «Санта-Барбару».

- Найбільша проблема під час руху - це постійні розмови по мобільному. Я розумію, і відповісти на дзвінок іноді треба, але усьому є межа. Буває, що стоять під самим вухом і розповідають таке, що на ті ж самі вуха і не налазить. Раз, не витримав, зробив жінці зауваження. Всю дорогу вона по телефону розповідала, що вчора на ринку білизну собі придбала, а вона малою виявилась, але вона її все ж одягла і пішла на гульки, а повернулася без неї, і не знає, де загубила… От скажіть для чого то все водієві, коли він везе купу пасажирів, відволікає дуже.

«Жіноча логіка не піддається поясненню»

А ось найкумедніша категорія пасажирів – це жінки. Саме жіноча логіка є предметом для жартів більшості історій чоловіка. На маршруті Ігоря Васильовича і випадки з життя, і загадки про слабку стать можна почути.

- Був випадок: на зупинці заходить до салону жінка, а на наступній підходить до мене і запитує: «Яка це зупинка по щоту?». Я не зрозумів логіки. Тобто яка «по щоту» від кінцевої чи від тієї де вона сіла, запитую, де їй потрібно зупинити.Сказала, що біля аптеки. Зупиняю, чекаю хвилину - ніхто не виходить, я до неї: “Жіночка, Вам же вийти треба було”, а вона: “Та ні, мені на наступній після аптеки”. Ну от скажіть, де логіка, чому б мені відразу не сказати, що на наступній після аптеки. Було ще: виходить з автобуса пара разом з дитиною і великою вазою, десь на день народження зібралися, і жінка говорить: “Я беру вазу, а ти малого, у тебе вічно все з рук падає”, тобто якщо дитина впаде, то то нічого, ще одну народить, а ваза - то це дійсно серйозно.

“Сів в автобус сонний, а виходиш - на позитиві”

Без жартів не обходиться жоден маршрут Ігоря Банадиги. Чоловік говорить, що жарти допомагають тримати рівновагу весь робочий день. Пасажири реагують на творчу фішку водія лише позитивно.

- Пасажирам подобаються мої жарти. Іноді буває, що заходять і питають: “А що сьогодні жартів не буде?” То я починаю імпровізувати. Для багатьох то панацея. Сів в автобус сонний, не в гуморі, а виходиш - на позитиві, і день вдається. Намагаюсь розрядити обстановку, якщо якісь конфлікти трапляються, переводжу все у жарти, то й заспокоюються скоріше.

Про особисте теж із жартами

Ігор Банадига “заядлий” холостяк. Вільний час, який буває дуже рідко, витрачає на самоосвіту. Майструє для колег оригінальні звукові оповіщувачі. В його маршрутці можна почути не лише назву наступної зупинки, а й коротку екскурсію містом. Світлові номери маршруту на кожному міському автобусі - теж його робота. Про особисте розповідає теж не без жартів.

- Одружуватися треба лише раз, для того щоб зрозуміти, навіщо цього не треба було робити, - посміхається чоловік. Я весь час на роботі, іноді після зміни одне бажання - виспатися.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Надія Шанчук

    Я ні ніколи
  • Наседкин Леонид

    Прочитаешь,то прямо ангел.
  • Сергій Нетичук

    це схоже на «замєтку» із якоїсь радянської газети

    Мастер Автополив reply Сергій Нетичук

    Вам не угодить - кому интересны простые люди да? Ведь в радянии не было толстосумов тащащих миллиарды, а были такие простые трудяги. Про кого тебе было бы интересно? Про сельскую жлобиху Лэсю Никитюк, которая в педерачах ведет себя с детской сельской непосредственностью?
  • Маряна Кравчук

    О це так прославився
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up