Півтора роки триває розслідування загибелі льотчика, який закрив небо над Хмельниччиною у перші години війни

Півтора роки триває розслідування загибелі льотчика, який закрив небо над Хмельниччиною у перші години війни
Колаж vsim.ua
  • 24 лютого 2022-го Дмитро Коломієць став одним з перших Героїв, хто загинув під час повномасштабної війни. Пілот відвів ворожий вогонь від побратимів та взяв удар на себе. 

  • Уламки літака слідство вилучило ще того ж дня. Цьогоріч призначили судову експертизу та її висновків і досі немає, тож слідство продовжили ще на півроку.

Майор Дмитро Коломієць — льотчик-винищувач. Він одним із перших зустрів ворога. З самого ранку 24 лютого, коли більшість цивільних ще спокійно спали та не підозрювали, що розпочалась широкомасштабна війна, офіцер вже вступив у повітряний бій на Хмельниччині. 

Дмитро героїчно відвернув на себе вогонь ворожої авіації. Це дозволило врятувати побратимів. Та в тому бою він загинув. 

Його літак збив ворожий винищувач поблизу села Кринцілів Сатанівської тергромади. Пілот свідомо пішов на смерть, аби вберегти інших. Йому було 48 років. Історію відважного військового ми розповідали у матеріалі Перший день війни: льотчик-винищувач Дмитро Коломієць загинув у повітряному бою над Хмельниччиною

Відео дня

За фактом загибелі військового Дмитра Коломійця правоохоронці відкрили кримінальне провадження. У судовій ухвалі йдеться, що літак Дмитра збили о 8 годині 45 хвилин на території Сатанівського лісництва. 

Того ж дня, 24 лютого, 2022 року, було проведено огляд місця події, а саме: території лісу, що розташована поблизу села Кринцилів. Уламки військового літака, який зазнав катастрофи, вилучило слідство. 

Номер статті, за якою відкрили справу — 416 Кримінального кодексу України — «Порушення правил польотів або підготовки до них». Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 15 років, тобто даний злочин є особливо тяжким.

Довідка:
Кримінальний кодекс України. Стаття 416. Порушення правил польотів або підготовки до них
Порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років.

18 квітня 2023 у кримінальному провадженні призначили комплексну судову авіаційно-технічну, вибухотехнічну, пожежно-технічну експертизу. Її мають провести судові експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Вказано, що наразі експертиза перебуває на виконанні.

Але висновку цієї експертизи поки немає. Адже отримати його “не можливо було з об`єктивних причин” через специфіку розслідування військових злочинів. А строк досудового розслідування закінчився 24 серпня. Без висновку цієї експетизи закінчити розслідування неможливо. 

— Результати проведення судових експертиз мають істотне значення у даному кримінальному провадженні з метою проведення повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування та прийняття законного рішення, — вказано в ухвалі суду. 

Тож слідчий надіслав клопотання до суду продовжити термін досудового розслідування ще на півроку. 

— Слідчим в клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні становить складність та що додатковий строк досудового розслідування необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, слідчі та процесуальні дії, про які зазначає у клопотанні слідчий, є значимими у даному кримінальному провадженні, — повідомляється в документі. 

Відтак, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно загибелі Дмитра Коломійця за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 416 КК України суд  продовжив на шість місяців.

Додамо, що за визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України від 28 лютого 2022 року майору Дмитру Валерійовичу Коломійцю присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Таня Кривошия

    Вічна пам'ять та шана Герою!!!!
  • Зоя Пахалюк

    Вічна Пам'ять Герою 🕯️
  • Читач02

    Дякуємо тобі,Героє! Вічна Слава!
  • Тамара Клінчук

    Царства небесного

keyboard_arrow_up