“Я не хочу дітей”: історія чайлдфрі з Кам’янця-Подільського

“Я не хочу дітей”: історія чайлдфрі з Кам’янця-Подільського
Фото ілюстративне
  • Вони не планують вагітність й свідомо відмовляються від дітей.
  • Такі жінки називають себе чайлдфрі.
  • Однією із них є 23-річна Галина, яка розповіла журналістам vsim.ua про свої переконання та пріоритети в житті.

Ці жінки впевнені: діти їм не потрібні. Вони будують власну кар'єру, весь час зайняті й не уявляють себе із дитиною на руках. Відчуття так званого материнського інстинкту для них невідоме. Бо материнство для них - як зачинені двері, відкривати які їм зовсім не хочеться.

В Україні чайлдфрі спілкуються в соцмережах

Чайлдфрі - люди, які свідомо не хочуть мати дітей. Відомо, що в світі почали про це говорити ще в 1970-х роках. Дослідницею цього феномену стала соцілог Джин Віверс. У 1980 році вона опублікувала книгу “Бездітні за власним вибором”. Про це пише видання Wonder. 

Так, соціолог виділила два типи людей, що позиціонують себе як чайлдфрі. Йдеться про тих, хто відчуває відразу до всього, що пов’язано із дітьми. Наприклад, вагітність та пологи. До іншого типу належать жінки, яким настільки подобається бездітне життя, що вони не готові від нього відмовитися. Водночас до чужих дітей вони ставляться позитивно. 

Відео дня

Ті, хто позиціонує себе як чайлдфрі, в деяких країнах утворили організації. Зокрема, в США таких існує вже більш, як 40. Кожна з них налічує кілька тисяч осіб. Згідно з дослідженнями американського Національного Центру Статистики Охорони здоров'я, в країні щорічно збільшується відсоток жінок, які свідомо не бажають мати дітей.

А от в Україні поняття чайлдфрі є не таким поширеним. Жінки із такою позицією не створюють жодних організацій і не висувають політичних вимог. Переважно українські чайлдфрі спілкуються в соцмережах. Там створюють спільноти й контактують із однодумцями. Саме в одній із таких журналісти vsim.ua зустріли мешканку Кам’янця-Подільського. Вона залюбки погодилася розповісти детальніше про власну життєву позицію. 

“Народження дитини - це приземлення до одного місця”

23-річна Галина - активна й молода дівчина, яка має мрії та будує плани на майбутнє. Наразі вона мешкає у Львові. Переїхала туди нещодавно із Кам’янця-Подільського, де жила протягом довгих років. Хмельниччина їй припала до душі, тож вона вже будує плани на повернення назад. 

Галина працює логопедом у дитячому садку. Тож щодня і щогодини вона працює з дітлахами. Розповідає, що малеча їй дуже подобається. Мовляв, малі надзвичайно милі. Всупереч цьому, власних дітей дівчина не хоче й позиціонує себе як чайлдфрі. 

Тягота до цього феномену зародилася в Галини ще у дитинстві. Вона згадує, як будучи малою, частенько доводилося наглядати за дітлахами. До їхнього дому приїжджали знайомі чи рідні й змушували бути нянькою для менших. 

Ставши дорослою відношення дівчини так і не змінилося. Навіть перебуваючи у відносинах, Галина відразу попереджала кавалера: “Я дітей не хочу”. Розповідає вона, що якось зустрічалася із хлопцем, у якого вже була дитина від іншого шлюбу. Цим, каже чайлдфрі, була надзвичайно задоволена. Адже питання із дітьми начебто у їхній парі було вирішене.

Працюючи в сфері, де без контакту з дітьми не обійтися, дискомфорту Галина не відчуває. Розповідає, що чужі малі їй подобаються. Та на позицію щодо власного чада це не впливає. Бо для неї головне - рости як спеціаліст й будувати гарну кар’єру. Чайлдфрі вважає, що думка в суспільстві на рахунок будування сім’ї є викривленою. Мовляв, її дратує, коли основною метою в житті роблять одруження та народження дитини. І бажано не однієї.

На изображении может находиться: 1 человек, часть тела крупным планом

Під час розмови ми попросили чайлдфрі розповісти про власні пріоритети у житті. До головного Галина віднесла роботу. Адже для неї вкрай важливо бути успішною. Сім’я - на третій сходинці, відразу після друзів. До слова, серед свого оточення Галина має подругу, яка розділяє із нею її погляди. 

Не виключення для дівчини й бажання створити власну сім’ю із часом. Каже, хоч поки про дітей і думати не хоче, все може змінитися із роками. 

Що кажуть експерти

Жінки, які позиціонують себе як чайлдфрі, привертають увагу психологів. Спеціалісти кажуть: даний феномен має свої причини. Журналісти Української правди звернулися до львівського і київського експертів. Кожен із них дав різне пояснення поширення ідеї свідомої бездітності. 

Львівський психолог і психотерапевт Валентина Паробій каже, причин є кілька. Це посилений вплив західного способу життя, менш сувора регламентація інституту сім'ї та зміна інформаційного суспільства на емоційне.

Не останню роль, за словами психолога, відіграє й поява так званих "кідалтів", простішими словами дорослих дітей. Заводити дітлахів для таких людей - занадто велика відповідальність.

Психолог з Києва Алевтина Шевченко каже, в основі чайлдфрі може лежати  яскраво виражена споживацька позиція, фобія, філософія або депресія. Разом із тим нічого поганого спеціаліст в даному феномені не вбачає. 

Друзі, а як ви ставитеся до чайлдфрі?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • V.M. Varga

    "тягота до цього феномену"-
    Купіть нарешті Олександрі Клименко тлумачного словника
  • ttt434

    молодая, но симпатичная. ценности и взгляды еще 1000 раз поменяются... во всем.
  • Діана Бондаренко

    Це їхній вибір, в кожного в житті свій шлях. Знаю як їм важко, всі лізуть з непрошеними порадами, головне  слухати тільки своє серце.
  • Любов Сердунич

    Як кажуть наші одвічні вороги, "дурной прімєр заразітєльний"!.. Отак і виродиться людство...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up