“Я помітила, що лікарі шоковані”: як живе маленька Єва після 6 операцій на очах

“Я помітила, що лікарі шоковані”: як живе маленька Єва після 6 операцій на очах
Фото з сімейного архіву Обуховських

Єва Обуховська - маленьке сонечко, яке допомагає іншим, піклується про сестру, любить тата і маму та з усіх сил старається бути такою як усі. Дівчинка перенесла 6 операцій на очах, і матиме ще не одну попереду. Проте Єва ніколи не здається. Читайте історію неймовірної хмельничаночки на сторінках vsim.ua.

Лікарі готували родину Обуховських до найгіршого. Спочатку Єві не давали шансів на життя, потім говорили, що дитина буде бачити лише силуети та великі предмети і більше нічого. Але наполегливість та надзвичайна сила цієї маленької дівчинки зробили свою справу. Єва живе повноцінним життям. Відвідує садочок та збирається у звичайну школу. Дівчинка неймовірно малює, займається танцями та декламує вірші Шевченка. Єва - з івриту означає та, що “дає життя”. 5-річна Єва Обуховська - приклад надзвичайної мужності, витримки та сили волі. Ця дівчинка справді сама собі подарувала життя.

Як живе, чим захоплюється та про що мріє ця неймовірна дівчинка, читайта на vsim.ua.

Двійнята Єва та Софія народилися недоношені

Двійнята Єва та Софія Обуховські народилися недоношеними. Софійка важила кілограм, а вага Єви була ще меншою. Мама дівчаток згадує, що лікарі готували родину до гіршого. Позитивних прогнозів для дівчаток не давали.

Відео дня

На фото двійнята Єва та Софія Обуховські

  • Дівчатка народилися зовсім крихітними на сьомому місяці вагітності. Софійка була більш міцніша. Лікарі говорили, що її шанси 50 на 50, а ось за Єву казали, що вона взагалі не виживе. Це було дуже важко перенести. Ми з чоловіком дуже хвилювалися.

Після кількох тижнів в кювезі та медикаментозної терапії дівчата почали набирати вагу. Інна розповідає, що зітхнула з полегшенням. Жінка думала, що все погане вже позаду. Але лікарі помітили у Єви проблеми із зором. Першочерговий діагноз був не складний і дівчинку просто направили на консультацію до Києва. А коли вже столичні лікарі оглянули Єву, в неї виявили четверту стадію відшарування сітківки.

На фото Інна Обуховська з доньками

  • Я помітила по лікарях, що вони шоковані. Нам спочатку нічого поганого не сказали, але у мене, як мами було вже якесь не добре відчуття. Нас підготували,  і сказали, що в Єви четверта стадія відшарування сітківки, - розповідає мама Єви та Софії.

Інна згадує, що першою реакцією був шок. Родина їхала до Києва на перевірку, а дізналася, що дитині потрібна нагальна операція. Лікарі сказали, що без оперативного втручання Єва може осліпнути взагалі.

  • Те, що ми були шоковані, то це нічого не сказати. Я була у відчаї. Ми погодилися на операцію. Але тоді навіть не думали, що це буде лише початок, - згадує Інна.

Перша операція в 2 місяці

Першу операцію Єві зробили у 2 місяці. Тоді вага дівчинки дорівнювала всього 2 кілограмам. Маля важко переносило наркоз. Тому мама згадує цей час зі сльозами на очах.

  • Першу операцію нам зробили у 2 місяці. Єва була така крихітна. Я дуже боялася як вона перенесе це все, але, мабуть, вона у мене така відважна з народження. Все витримала. Лише від наркозу відходила важко, - згадує мама дівчинки.

На фото Єва Обуховська

Через тиждень була ще одна операція вже на іншому оці. Дівчинку оперували в київській клініці “Охматдит”. Там Єва час від часу проходить лікування і досі.

  • Лікарі пояснили нам, що одночасно не можна робити операцію на двох очках, бо вона надто маленька і може не витримати, тому другу операцію нам зробили через тиждень після першої, - каже Інна Обуховська.

Загалом за п’ять років дитина перенесла 6 операцій. Єві поставили штучні кришталики в обох очах. А через деякий час у дівчинки стала помітною косоокість. Провели ще дві операції. Але на одному оці вирівняти косоокість так і не вдалося.

Що чекає на Єву в майбутньому

В майбутньому на дитину чекає ще не одна операція. Проте, за прогнозами лікарів, повністю відновити гостроту зору так і не вдасться. Наразі Єва постійно проходить медичні огляди та час від часу їздить на лікування до Києва. Дитина займається на спеціальних очних тренажерах та відвідує апаратне лікування.

На фото Єва в поїзді  їде до Києва на операцію

  • Її трохи вимотують постійні катання до Києва, але дитина в мене неймовірно терпляча і вольова. Вона сама хоче лікуватися, щоб бачити і бути здоровою, - говорить мама дівчинки.

Наразі дівчинка не може без окулярів. Оскільки вона ще зовсім маленька, носити лінзи їй поки важко.

  • Їй на певний час виписували спеціальні лінзи, але з ними була проблема. Вона була геть маленька і ще не розуміла, як треба з ними себе поводити. Бувало, що потре очки, а лінза випадає, - розповідає Інна Обуховська.

Двійнята, а такі різні

У Інни двоє донечок. Софія та Єва двійнятка. Мама розповідає, що вони абсолютно різні, як зовнішньо, так і мають різні характери.

На фото сестри Обуховські

  • Єва на обличчі більше схожа на тата, а Софійка на мене. А от характером - навпаки. Єва дуже щира, дружелюбна. Вона всім допомагає, легко знаходить друзів, а Софія - більш закрита. Вона вся в тата, - розповідає Інна.

Єва любить піклуватися про інших. Інна розповідає, що дівчинка завжди допомагає сестрі та має лідерські якості.

  • Єва у нас дуже наполеглива. У нас їх двоє, то ми думали, що Софійка буде допомагати Єві, а вийшло навпаки. Єва стимулює сестру, іноді навіть контролює, що там щось не прибрала чи речі не склала. Будить її зранку в садочок, допомагає навіть одягатися Софії, - каже мама двійняток.

В садочку Єва - душа компанії

Нещодавно Єва пішла до дитячого садочку. Дівчинка дуже товариська, тому в неї багато друзів. Єва любить спілкуватися з однолітками та брати участь в різноманітних заходах у садочку.

  • Ми почали відвідувати дитячий садочок. Дуже задоволені, як там доглядають за Євою. Там її оглядає лікар та медсестра. Та й сама Єва дуже радіє, коли йде в садочок. Якщо хворіє, то постійно питає, коли вже можна буде піти до садочку. Там вона знайшла купу друзів. Вона товариська дівчинка, коли приходить до садочку, то її всі обіймають, радіють, що Єва прийшла, - тішиться за донечку Інна Обуховська.

Дівчинка росте наполегливою та цілеспрямованою. Єва звикла завжди добиватися поставленої мети.

На фото Єва показує мамі свій малюнок

  • У нас Софійка дуже гарно малює, мабуть, талант від тата передався. І в садочку її за це дуже хвалять. А Єва побачила, що сестрі вдається і вирішила, що і сама малюватиме не гірше. Звісно вона дуже згинається, придивляється, бо добре не бачить, але так навчилася, що навіть я здивувалася її таланту, - ділиться емоціями мама дівчинки.

Мама говорить, що дуже хвилюється, коли Єва напружує зір та малює. Іноді в дівчинки носик синій від фарби, бо так низько нахиляється, щоб намалювати черговий малюнок. Але Інна не забороняє, бо Єва понад усе прагне бути такою, як інші однолітки. Мама дівчинки розповідає, що раніше Єва ще не розуміла, що трохи інша і не звертала на це увагу. А зараз дитина почала трохи комплексувати

  • Коли Єва хвилюється, в неї починають бігати очі. І вона помітила, що люди на це звертають увагу і часто перепитує мене, чи в неї очки бігають, чи з неї не сміються, бо вона не бачить, - розповідає Інна.

Має гарну пам’ять, танцює та декламує вірші

Єва має дуже гарну пам’ять. Лікарі говорять, що так організм компенсує її слабкий зір. Інна розповіла, що одного разу Єва почула по радіо вірш Тараса Шевченка “Мені тринадцятий минало”. І захотіла вивчити його напам’ять.

  • Вона любить слухати радіо. Різну музику, дитячі передачі. І почула там, як розповідали вірш Шевченка. Підійшла до мене і каже, що хоче вивчити. Я дала їй “Кобзар” і вона сама, без моєї допомоги, сіла і сама все вивчила. Зараз любить всім розказувати. Коли приходять гості, вона демонструє всі свої таланти, - говорить Інна.

Відео з сімейного архіву Обуховських

Також Єва любить танцювати. Нещодавно дівчинка стала відвідувати танцювальний гурток та вже має неабиякі успіхи.

  • Влітку вона сама наполягла на тому, що хоче ходити на танці. Ми записали її на танці разом із сестрою. Я дуже хвилювалася, радилася із вчителькою. Пояснювала, що Єва не добре бачить, якщо не буде справлятися, то просто нехай ходить, щоб відчувала себе такою, як всі. Але вчителька говорить, що вона молодець, що робить великі успіхи, - розповідає мама дівчинки.

На фото Єва танцює у садочку з іншими дітками

“Єва вже збирається до школи”

Єва вже потроху збирається до школи. Мама говорить, що навчальний заклад вони вже обрали. Дівчата будуть вчитися разом. Інна сподівається, що дітки в школі також поставляться з розумінням до Єви та не будуть її дражнити.

  • Ми не хочемо їх розлучати, тому вчитися вони підуть в один ліцей. Я вже говорила із завідуючою, вона пояснила, що поки не потрібно нам вивчати шрифт Брайля, все з’ясується у ході навчання. Можливо вдасться обійтися і без нього. Нам поставлять парту ближче до дошки, в неї завжди буде лупа, плюс нам мають виписати спеціальні окуляри для читання. Я лише сподіваюся, що в школі будуть такі ж чуйні дітки, як у нашому садочку, щоб Єва не відчувала себе іншою і не потерпала від цього, - говорить Інна.

 Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up