Як на Хмельниччині колись Різдво святкували

Як на Хмельниччині колись Різдво святкували
Фото зі сторінки «Суспільне Хмельнцький»
  • Дізнавайтеся, чому колядники ходять ватагами й зі дзвіночками, та чим колядки від щедрівок різняться.

У перший чи другий день Різдва, тобто 7 або 8 січня, на Поділлі починалися колядування. Традиція ця сягає ще дохристиянських часів і пов’язана зі світилами, яким поклонялися наші предки.

«А ватаги колядників – це різдвяні обходи, які символізують поклоніння нашим предкам, - пояснює «Суспільному»  фольклористка й очільниця фольклорних гуртів «Ладовиці» й «Ладосвіти» Ірина Телюх фольклористка. -  До речі, колядки співали під вікнами. А щедрувати запускали до сіней».

По хатах колядники, до слова, починали йти від Різдва. Колядувати ж починали ще від Введення Пресвятої Богородиці. Славили Новонародженого по церквах, у домівках на Катерини й Варвари.  А ось зі звіздою та дзвониками коляду несли людям від 7 січня.

Відео дня

«Дзвоник – щоб чули, що колядники йдуть, - деталізує фольклористка. -  А зірка, яку в народі називали звізда, прийшла з дохристиянської доби і символізувала сонце, тобто народження сонця».

У колядках, на відміну від щедрівок, здебільшого згадуються біблійні мотиви.

«Найстаріші коляди ми зустрічали на Дністрі, - констатує дослідниця. - Я дякую Богу, ми застали ще дуже стареньких, навіть столітнього віку бабусь і дідусів. Вони усе гарно пам’ятали попри те, що за радянщини забороняли співати тих пісень, Маланку взагалі знищили. Але вони дуже яскраво розповідали про колишні звичаї і традиції. Оці «скалки» ми ретельно збираємо, через архіви, через науковців усе це стягуємо, щоб склалася картина, як воно дійсно було».

Якоїсь найстарішої колядки жінка не може. Каже: всі найстаріші. Спільно з колективами вони намагаються їх відродити, і співають тільки так, як бабусі колись.

«Тільки ми співаємо своїми, молодими, голосами, - каже. - Діалекти, мелодії – все зберігаємо автентичним».

Віншування також.

«Віншуємо з цими святами! З цими колядами! – віншує пані Ірина. - А Бог – щастям, здоровлям! Щоб всі-всі свята впровадили, других дочекали. І особливо – в мирній Україні! Дай Боже! Дай Боже! Дай Боже!»

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up