“Якщо вкриватися - то не холодно”. Як і чому Олена та Петро живуть в дендропарку

“Якщо вкриватися - то не холодно”. Як і чому Олена та Петро живуть в дендропарку
  • Чоловік та жінка облаштували табір неподалік Динопарку.
  • Мають спальню, кухню і зону для вмивання. 
  • Оселилися там разом із собакою. 
  • У такий спосіб Олена та Петро живуть вже понад 2 місяці.
  • Що змусило мешкати просто неба і як місцеві “робінзони” планують зимувати?
  • Про все це дізналася журналістка vsim.ua Олександра Рискальчук.

Сонячний осінній день. Саме в цей час чимало хмельничан виявляють бажання прогулятися парками міста. Чекмана, Франка, сквер Шевченка чи дендропарк - можна обрати будь-який, адже всюди по-своєму гарно. Саме той, хто прогулювався цього дня в дендропарку, звернувся до журналістів vsim.ua. Читачі повідомили - на території парку оселилися невідомі люди. Мовляв, облаштували собі там справжній табір. Журналістка відвідала їхнє місце проживання й дізналася, хто й чому там живе.

В обідній час містян у дендропарку є чимало. Хтось насолоджується осінніми мотивами за чашечкою кави. Інші гуляють із дитячими візочками. А є й ті, хто вибрався цього дня на шашлики. До слова, саме в цьому парку хмельничани особливо полюбляють ласувати смаженим м’ясцем. Для цього обирають різні галявини та розташовуються зручніше. Неподалік однієї з таких компаній я і помітила намет, ковдри, куртки на деревах і пательні на землі. Це був той самий табір, про який повідомили читачі. Облаштований він поряд з Динопарком. Я підійшла ближче і стала знайомитися. 

Нет описания.

Відео дня

Жінка розповідає: залишилася без даху через рідну сестру

Здивованим поглядом мене зустріли чоловік і жінка. Остання саме займалася прибиранням. З віником у руках вона назвала своє ім’я - Олена. “А це мій чоловік - Петро”, - додала вона. Подружжя живе в дендропарку разом зі своїм собакою - Реєм. Чотирилапий має у таборі власну буду. Всередині неї - чимало шматків різної тканини. Таким чином господарі забезпечили йому тепло. 

Відверто кажучи, обидвоє мешканців не надто зраділи моєму візиту. Лише Олена погодилася поспілкуватися зі мною тет-а-тет. Проте заперечила, аби фотографували її обличчя. Ба більше - була не особливо рада, що я роблю фото їхньої оселі в парку. “Ви що дійсно напишете про нас?”, - мало не кожного разу повторювала жінка.

Олені 53 роки. Сама вона з Хмельницького. Їм із молодшою сестрою дісталася квартира від батьків. Була вона в багатоповерхівці на Інститутській. Жінка говорить, що, без її відома, сестра продала житло й переїхати жити в США. Водночас Олена залишилася без даху над головою. 

На запитання про зв’язок із сестрою, жінка відповіла, що не має навіть мобільного телефона. “Вкрали”, - каже вона. “Ми тут без зв’язку”, - розповідає вона.

“Соромно, що в такому віці ми так живемо”

Сплять обидвоє у наметі. Говорять, вночі не мерзнуть. “Якщо вкриватися - то не холодно”, - каже подружжя. По інший бік їхнього табору - кухня. Принаймні так її називає Олена. Там є пательня й декілька каструль. Також стоять пляшки з водою. Її набирають в громадських вбиральнях або ж на шиномонтажі, що неподалік парку. “Із водою проблем немає”, - каже Олена. Біля їхньої кухні є невеличка територія для вмивання. Там лежить мило, станки та інше приладдя для гоління.

Нет описания.

Зараз Олена ніде не працює. Каже, без прописки нікуди не візьмуть. Рятує лиш те, що до роботи береться чоловік. “Він підпрацьовує”, - говорить жінка. 

“Що ж ви їсте?” - запитала я. На що обидвоє відповіли - “Не голодуємо”.

Біля намету жінка облаштувала куточок для молитви. Там є хрест та ікона. Говорить, молиться вранці й ввечері. А от до приходу зими вони з чоловіком вже починають готуватися - чухають голову, як жити далі. Одна з ідей - піти до Почаєва. Мовляв, там їм можуть надати притулок. Там є богодільня “Дім милосердя”.

Розповідаючи все це, Олена щиро зізнається - хотіла б знайти роботу. Каже, раніше мала, де працювати. Проте після втрати житла, її звільнили. Жінка говорить: зараз, в час пандемії, влаштуватися кудись не просто. Тож вони з чоловіком продовжують сподіватися на краще й розглядають варіанти, як перезимувати.

Читайте також: 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Helen Helen

    я так і не зрозуміла чому жінка залишилась без квартири.... щось вона приховує.... якщо була прописана, то має право там проживати..... так і можна за 1000 грн. зняти  хоч і якесь житло, а не сидіти під деревом.......

    Anna Madunova reply Helen Helen

    я спілкувалась з нею сьогодіні, вона говорить, що сестра виписала її з квартири через суд..
  • Віталій Українець

    Піп краще ще 3 хресні ходи зробить ,чим допоможе!
    в сусідніх селах е повно покинутих хат-підскажіть їм!
  • Ирина Старова

    25% отчислений Каритасу, а пакетами с логотипом продают в овощном ларьке на Выставке за 2 грн
  • Читач82

    В сёлах есть заброшенные дома,которые не могут продать.Отзоаитесь,читатели, у кого в селесть тако дом? Люди могли бы пережить зиму

keyboard_arrow_up