З крана тече іржава вода: яка причина і що робити

З крана тече іржава вода: яка причина і що робити
  • Брудна вода може з'явитися після ремонтних робіт або прориву трубопроводу.

  • Іржа може зникнути за лічені години після того, як вода стече. 

  • У чому причина і що робити розпитали в МКП «Хмельницькводоканал».

Чи не кожен хмельничанин зіштовхувався із ситуацією, коли із крана починає текти іржава або просто не природного кольору вода. Це, зазвичай, трапляється після прориву або навіть планових ремонтних робіт – лише сьогодні 7 травня такий стався у трьох мікрорайонах міста. Заразом розпочинаються планові ремонтні роботи. Дізнатися коли та де будуть відключення можна тут. 

Все через тривалий застій води 

У МКП «Хмельницькводоканал» розповіли: це звичне явище після того, як на тривалий час перекривали комунікації. Після повернення водопостачання, під сильним тиском, із труб змивається іржа. 

– У тому випадку, якщо у віддалених мережах довго не було відключення води, стабільно йде водопостачання, то залізо, яке міститься у воді, воно відкладається на стінках трубопроводу і під час того, коли йде відключення води й потім раптове підключення - це може призвести до того, що вода потім матиме відтінок, – пояснив головний інженер МКП «Хмельницькводоканал» Станіслав Міхалець.

Відео дня

Це можна спостерігати й в новобудовах, коли мережі ще не достатньо промиті. Станіслав Міхалець наголосив: такі випадки зустрічаються все рідше. 

– Якщо будинок тільки побудували й мережі нові, мало людей, мережа не промита до кінця, то там може таке бути, – додав Станіслав Міхалець. 

Чи можна вживати таку воду 

НІ. Таку воду ні в якому випадку вживати не можна: ні пити, ні готувати їжу. Лише для змиву, наприклад, в унітазі. Станіслав Міхалець каже – потрібно включити воду й зачекати поки вона стече і не стане природного кольору. 

– Якщо вода йде належної якості та відтінку – її нема потреби випускати. В іншому випадку треба випускати допоки вода не стане належного відтінку. 

Разом з тим комунальник додав: планова промивка мереж відбувається двічі на рік й вода в наших кранах, каже Станіслав Міхалець, завжди чиста. 

Форс-мажорні ситуації 

Якщо раптом без причини почала текти не природного кольору вода або із різким запахом – треба звернутися на підприємство. Зателефонувати можна за номером 0382–78–75–10 або 15–67. Тоді працівники напряму зв'яжуться із мешканцями та за потреби приїдуть й ліквідують проблему. 

Читайте також: 

У трьох мікрорайонах Хмельницького проблеми з водопостачання через аварію

У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ)

Репортаж з Озерної: як «Хмельницькводоканал» відключає боржників (ФОТО, ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Popeye

    Ну, іржава вода ще з радянських часів. Дідівські методи очистки: відстояти кілька годин, можна заморозити, усе сміття збереться в одному місці. Якщо треба швидко, просто профільтрувати через марлю або серветку в кілька шарів. А взагалі, хороший фільтр - мастхев у кожній родині.
  • ErV

    Ну як іржу вижене буде просто лагідна мінералізація

keyboard_arrow_up