«За кожною світлиною - історія». На кубах Героїв встановлюють QR-коди пам’яті

«За кожною світлиною - історія». На кубах Героїв встановлюють QR-коди пам’яті
  • Перші куби з портретами Героїв почали з’являтись на стометрівці взимку 2022-го.
  • На них - світлини та коротка інформація про загиблих. 
  • Тепер поруч із портретом розміщують QR-коди пам’яті, аби хмельничани могли дізнатись про захисників більше.

«За кожною світлиною - людина з її історією. Це не просто чотири стрічки», - каже Анастасія Ярова. Вона - дружина хмельничанина Віталія Поліщука, який загинув на війні 9 травня минулого року. 

Світлина Віталія - на одному з кубів Героїв по Проскурівській. Саме поруч з його портретом з’явився перший QR-код пам’яті. Таку ініціативу запропонував Анастасії хмельничанин Дмитро Чорненький. Згодом до хлопця почали звертатись рідні інших загиблих військових. Розповідаємо детальніше. 


Код пам’яті – сайт на якому розміщують біографічні дані про героїв. Перший QR-код створили для загиблого Віталія Поліщука. Все для того, аби хмельничани могли прочитати більше про Героїв. Додамо, наразі на кубах вказано лише вік, місто чи село громади, звідки був родом захисник та дату його загибелі. 

Відео дня

-  До мене з такою ініціативою звернувся Дмитро Чорненький, я йому надала більше інформації про Віталія - біографічні довідки, фотографію. Невдовзі ще можна буде залишити на сайті спогади - побратимів чи друзів. Як познайомились, при яких обставинах, чим запам’ятався Герой. Адже ці чотири стрічки - це ні про що. За цими людьми - історії їхнього життя. Хтось виховував дітей, працював, займався громадською діяльністю чи був кадровим військовим і захищав країну з 2014, - розповіла журналістці vsim.ua Анастасія Ярова. 

Наразі відомо, що до ініціатора ідеї почали звертатись рідні й інших загиблих воїнів.

Сам Дмитро поділився із журналістами  vsim.ua, що проєкт не лише для військових, а й для цивільних, а ідея пов’язана з його особистою історією. 

-  Ідея виникла після того як я прибирав на цвинтарі у родичів та подумав, що у мене стільки інформації та фотографій, які розкидані по різних джерелах. Тому добре було б її занести в одне одне місце і зробити доступ по qr коду. Я думав, це моя оригінальна ідея, але виявилося - таке ще було в Японії років 20 тому, - розповідає Дмитро. 

На сьогодні, додає хлопець, до нього звернулось вже більше 10 сімей військових з проханням додати додати код, аби можна було прочитати більше інформації про їхнього Героя. 

Ініціатива із розміщення коду - безкоштовна. 

Додамо також, що у Хмельницькому запланували змінити зовнішню концепцію кубів із Героями. Ми звернулись за коментарем до міської ради. Там повідомили, що роботи й обговорення тривають. Що саме зміниться - поки не озвучують. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Popeye

    Вони билися заради нас. Вони віддали життя, щоб ми могли і далі вільно жити. Не забувайте це, люди
  • Тамара Олійник

    4 листопада 2023,,в Херсонській обл, с. Кринки  загинули мій брат і його побратим . Вдовін Сергій та Ткаченко  Роман. Вже минає третій місяць з дня загибелі,  кубів чомусь не  поставили…хоча обіцяли 3-4 тижні….

keyboard_arrow_up