“Закінчив свій шлях на землі”: у Хмельницькому помер перший проректор ХНУ — Сергій Костогриз

“Закінчив свій шлях на землі”: у Хмельницькому помер перший проректор ХНУ — Сергій Костогриз
Фото Нелі Медведчук
  • Сергій Костогриз був професором та доктором технічних наук.

  • Він мав звання «Заслужений працівник народної освіти України».

  • Він був автором (або співавтором) близько 250 наукових робіт та 35 винаходів, багато з яких запроваджені у виробництво

  • Професора не стало у 82-річному віці. 

— Сьогодні закінчив свій шлях на землі Сергій Григорович Костогриз, мій батько, а також чоловік, дідусь, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч освіти України, і просто Людина, — так написала донька проректрора та викладача Хмельницького Національного університету Анна Ткачук у понеділок, 6 березня. 

Сергій Костогриз помер на 82-му році життя. Він багато років віддав університету. Був доктором технічних наук, деканом механічного факультету, проректором з навчальної роботи, першим проректором університету, професором кафедри машинознавства. 

Життя занесло на Хмельниччину

Народився Сергій Костогриз у 1941 році в селі Вовчок Бершадського району Вінницької області. Закінчив школу із золотою медаллю та вступив до Львівського лісотехнічного інституту. Його теж закінчив з відзнакою.

Відео дня

Потім доля занесла його до Гузеріпльського ліспромгоспу, у Краснодарський край. Там працював на різних посадах. У 1965-1966 роках служив у тодішній радянській армії. Згодом закінчив навчання в аспірантурі при кафедрі транспорту лісу та тягових машин Львівського лісотехнічного інституту. І після цього Сергія Костогриза від Міністерство вищої та середньої спеціальної освіти УРСР направили до Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування для роботи на посаді асистента. 

Тут, наприкінці 1969 року він захистив дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата наук, а в 1995 році став доктором наук.

Фото зі сторінки бібліотеки ХНУ

Автор 250 наукових робіт та 35 винаходів

Працюючи в університеті, займав науково-педагогічні посади асистента, старшого викладача, доцента, професора. З 1975 року – декана механічного факультету, а в 1982-2002 роках був проректором з навчальної роботи. В 2002-2013 роках обіймав посаду першого проректора Хмельницького національного університету, а із 2013 року – професора кафедри машинознавства.

Колеги зазначають, що викладацьку та адміністративну діяльність Сергій Костогриз завжди поєднував з активною науково-дослідницькою роботою. Протягом багатьох років керував госпдоговірними науково-дослідними роботами з проблем динаміки технологічного обладнання машинобудування. Він є автором (або співавтором) близько 250 наукових робіт та 35 винаходів, багато з яких запроваджені у виробництво. 

Зі сторінки Анни Ткачук

Вшанування

За свою діяльність Сергія Костогриза нагородили знаками «Винахідник СРСР» та «Творець». Під його науковим керівництвом захищено 5 кандидатських та 1 докторська дисертації. Він є співавтором 5 монографій та автором навчального посібника «Історія інженерної діяльності».

Також професора відзначили орденом «Знак Пошани» та присвоїли почесне звання «Заслужений працівник народної освіти України» за його багаторічну працю. 

Працівники університету та випускники в коментарях відзиваються з теплотою про свого колегу та наставника. 

— Відійшов у вічність  Сергій Григорович Костогриз - професор, доктор технічних наук, талановитий вчений, мудрий педагог і наставник, який своєю титанічною працею сприяв становленню та розквіту Хмельницького національного університету. Підтримував ініціативу, запровадження інновацій, не відкладаючи, вирішував нагальні питання, сприяв перетворенню університетської книгозбірні на провідний інформаційний центр Подільського краю. Для співробітників бібліотеки Сергій Григорович назавжди залишиться у пам’яті як науковець, досвідчений керівник, доброзичлива і чуйна людина, зразок людської гідності, — пишуть на сторінці бібліотеки ХНУ.

  • Сьогодні не стало відомого науковця, нашого шановного професора…
Фото Нелі Медведчук

Прощання із Сергієм Костогризом відбудеться у вівторок, 7 березня. Прощальна церемонія розпочнеться о 10.00 за адресою вулиця Святослава Хороброго, 5 (колишня Толстого — ред.). Його поховають на цвинтарі у мікрорайоні Ружична.

Читайте також: “Врятував дуже багато дітей”: у Хмельницькому помер хірург Андрій Кептя

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Віктор Новоселецький

    Царство Небесне ! Розумний вчитель! Надійна ЛЮДИНА!!!!!!!
  • לֵב לֵב

    Велика Людина!!!!
    Царство Небесне і Вічний Спокій🙏
  • Василь Судейко

    Вічна пам'ять !
  • Оксана Баюн-Капустенська

    Вічна пам'ять. Царство небесне

keyboard_arrow_up