Зеленський нагородив вчительку географії з Хмельницького. Розповідаємо історію Галини Чабан

Зеленський нагородив вчительку географії з Хмельницького. Розповідаємо історію Галини Чабан
  • Колись 63-річна Галина Чабан обирала між музикою і вчителюванням. 
  • Сьогодні педагог працює у школі вже близько 40 років. А нещодавно отримала від президента нагороду “Заслужений вчитель України”.
  • Хмельничанка про мотивацію учнів, роль батьків, свої методи викладання і проблеми в освіті. 

“Географія - це ще не все, але все інше без неї - ніщо”, - так із захопленням про свій предмет розповідає Галина Чабан. Ось уже 40 років вона викладає у НВО №5. З усмішкою зізнається, що багато років тому “поцілила у десятку”, коли обрала для себе саме цю дисципліну. 

Мапа України, карта світу на стінах, по центру висить мультимедійна дошка, а на столі - журнал і книги. З Галиною Чабан журналістка vsim.ua зустрілась у кабінеті географії. Перед вчителем - відкритий ноутбук. Тут саме закінчились уроки, а на черзі - вже онлайн-заняття для учнів. 

Наприкінці вересня хмельничанка отримала нагороду з рук президента і стала заслуженим вчителем України. Про інші нагороди, свої методи викладання, проблеми в освіті, також що заважає вчитися сучасним дітям. Поспілкувались з Галиною Чабан - знайомимо з нею і вас. 

Відео дня

Обирала між музикою і географією

Галина Дмитрівна викладає географію учням з 6 по 11 клас. Школа - її стихія, адже тут вона вчителює вже близько сорока років. Проте колись у юності могла пов’язати своє життя з музикою. 

 - Ще коли вчилась у школі, моє серце розривалось між музикою і географією. Я успішно закінчила музичну школу і мене навіть запрошували в музичне училище без екзаменів. В дев’ятому класі мене вчителі почали переконувати, що все таки варто бути педагогом. Так я закінчила Вінницький державний педагогічний університет. Окрім того, я народилась в Карпатах і саме середовище сприяло тому, що життя я маю присвятити вивченню і дослідженню природи, - розповідає Галина Чабан.

Батько вчительки був закрійником, а мама працювала медичною сестрою. Вони теж підтримували вибір доньки. Також важливу роль у майбутній професії відіграли вчителі. Галина Чабан пам’ятає усіх поіменно: це Лариса Мельник, Дмитро Палійчук і Галина Вальчук. Та викладачі інституту: Борис Панасенко, Григорій Денисик, Михайло Стасюк. 

Галина Чабан пригадує, після закінчення навчальних закладів разом з чоловіком вони поїхали у Монголію. Тоді жінка працювала в операційному блоці. Адже найближча школа була за 30 кілометрів. Згодом переїхали в Україну, а до Хмельницького її переманила сестра. Тут розпочався шлях Галини Чабан як вчительки географії. 

“Я ніколи не “халявлю”

Галина Чабан - вчителька, яка обожнює свій предмет і вважає його надзвичайно важливим. Каже, щоденно ми отримуємо понад 80% географічної інформації. 

Тому за її словами, діти повинні розуміти, володіти і знати практичне застосування цієї інформації. 

Наразі урок дозволяє використовувати різні технології. До прикладу, в кабінеті географії є мультиборд, який спрощує заняття й робить його цікавішим. 

Запитуємо в Галини Дмитрівни про її методи викладання. Як намагається зацікавити учнів?

Про нагороду від президента

До Дня вчителя президент Володимир Зеленський нагородив кращих освітян з усіх куточків України. Звання “Заслуженого вчителя” отримала Галина Чабан. 

Директор НВО №5 Андрій Яківчук поділився інформацією на сторінці закладу. А далі на адресу педагога “посипались” слова привітань і гордості. 

Сама Галина Дмитрівна вважає цю нагороду визнанням своєї праці. Але водночас каже, що це спільна робота всього колективу. Адже спільними зусиллями вони готують серед учнів призерів міських, обласних і навіть міжнародних турнірів та олімпіад. 

Для хмельничанки - це не перша нагорода. Є грамоти і від Міністерства освіти, а також від Верховної Ради, яку їй вручили у Кам’янці-Подільському. 

Вчителька також поділилась враженнями не лише від останньої нагороди, а й від знайомства з президентом, а також міністром освіти Оксеном Лісовим. 

Додамо, що аналогічне звання “Заслужений вчитель України” отримала також освітянка з Шепетівки - Аліна Корнієнко. Вона вчитель-методист, спеціаліст вищої категорії Шепетівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія». 

“Є діти, які хочуть знати більше, ніж інші”

Робота для вчителя - це не лише уроки у школі. Освітяни постійно готують учнів до різноманітних олімпіад, турнірів і написання наукових статей. І багато школярів можуть похизуватись в цьому успіхами. 

Хмельничанка також поділилась успіхами свого учня, який нещодавно представляв Україну на міжнародній олімпіаді з географії. Це Артур Бедрак. За словами вчителя, хлопець захищав честь географів всієї країни. Йому вдалось стати бронзовим призером олімпіади. Детальніше про учня ми обіцяємо розповісти в окремому матеріалі. 

Що заважає дітям навчатись?

Смартфони для дітей - невіднятна частина їхнього життя. Вчителі кажуть, багатьом школярам важко відірватися від гаджетів навіть під час уроків. Зокрема, це і є однією з головних проблем зараз. 

Педагог переконана, що навчання - це тристоронній процес між учнями, вчителями і батьками. Тому вдома особливо важливо підтримувати дітей, контролювати процес навчання і мотивувати. 

Також батькам наголошують, аби вони допомогли дитині правильно спланувати свій час. 

Проблеми в освіті

Нові підручники, нововведення й оновлена програма. Освіта не стоїть на місці й щороку в школах щось змінюється. Однак чи вистачає ресурсу вчителям? З якими складнощами стикаються?

Галина Чабан поділилась проблемними факторами в освіті, які турбують її та колег. Виділимо основні цитати. 

Онлайн замість живого спілкування колег й обміну досвідом: 

Підручники перенасичені інформацією:

Вартість джерел інформації:

-  Кожних п’ять років в нас нова програма й щоразу нові підручники. Величезні кошти йдуть на це. Також нам, як географам, потрібно мати практичну роботу та атласи. Вони зараз стали дорогими. Вартість одного - понад сто гривень. Не всі діти можуть собі дозволити. Адже це не один предмет, а 18 і з кожного потрібні якісь джерела інформації. Вважаю, що тут би мало бути якесь державне фінансування, аби зменшити ці витрати. 

Діти і смартфони:

Окрім цього, вчителі кажуть, що не мають можливості вживу спілкуватись з батьками. Мовляв, збори останні кілька років проводяться онлайн. 

Близько сорока років Галина Чабан працює в школі. Та зізнається, за цей час не відчула вигорання. Пояснює це тим, що дуже любить свою роботу. Разом з молодшими колегами опановує сучасні технології і постійно навчається. 

Каже також, наразі її підтримує сім’я - чоловік, діти і внучки. А також музика. Після уроків жінка любить грати на фортепіано, в цьому знаходить позитив і розраду. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Olesya Zinkova

    Галина Дмитрівна, Ви, як завжди,  на позитиві і в ногу зі своїми учнями! І завжди з медалями!!! Вітаю. З повагою Олеся Зінькова
  • Вадим Цехмейстер

    Вітаю вас, колись був вашим учнем, прошу звернути увагу також на ієрархію між учнями, вона не менш критична в навчанні, так як є ті хто можуть дозволити собі знущання над іншими і психолог тут не допоможе, це дуже руйнує свободу і хотіння вчитись , діти над якими проходять знущання вигорають ментально і психологічно, і навіть якщо вчителі намагаються щось з цим зробити то виходить ще гірше для тієї людини над якою знущаються. Я вважаю це в більшості головна причина чому немає зацікавленості, школа стає в'язницею.
  • Читач71

    Вітаємо  гарного  педагога  і  просто  чудову  людину !
  • Larisa N

    Вітаю мою одногрупницю Галину Чабан, Зарембу в дівоцтві. Жити, творити, мріяти ще багато років

keyboard_arrow_up