Зеленський присвоїв звання «Герой України» загиблому воїну з Хмельниччини

Зеленський присвоїв звання «Герой України» загиблому воїну з Хмельниччини
Світлини зі сторінки мера Красилова Ніли Островської та МВС України
  • Спільно зі званням вручив орден «Золота Зірка».

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» трьом воїна. Двом, на жаль, посмертно. Серед них і 34-річний майор окремого загону спеціального призначення «Омега» Північного об’єднання Національної гвардії України Вадим Зеленюк з Красилівської громади.

34-річний Герой загинув 22 серпня поблизу Красногорівки, що на Донеччині. Узяв вогонь на себе, був поранений, але нищив ворога до сотаннього, захищаючи побратимів. 

Відео дня

Група Вадима Зеленюка 22 серпня, зазначають у Нацгвардії України, отримала завдання відбити штурмові дії ворога та закріпитись на визначених рубежах. За допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW Вадим знищив 2 ворожі БМП разом із екіпажем. Коли залишки ворожої піхоти зайшли на позицію, гвардієць одним із перших висунувся на зустріч чисельним силам противника та вступив у бій. 

Військовослужбовці, прикриваючи один одного, просувались все далі й далі, знищуючи живу силу противника. Прямуючи назустріч смерті, крок за кроком, Вадим разом із побратимами відвойовували захоплену землю.

У ході пересування майор Зеленюк, прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе, отримав вогнепальне поранення, однак продовжував наступати та вести вогонь.

Пересуваючись між позиціями, група потрапила під мінометний ворожий обстріл, який коректувався аеророзвідкою противника. До чергової ворожої групи залишалось декілька метрів, але в цей момент осколком міни Вадим отримав поранення, яке зупинило його життя.

Геройський вчинок побратима надихнув кожного військовослужбовця групи. У результаті зачистки ворога було повністю знищено та відкинуто від лінії оборони.

Вадим загинув на полі бою як справжній герой, віддавши найцінніше – своє життя, врятувавши своїх побратимів.

У Міністерстві внутрішніх справ наголошують: Вадим проявив себе хоробрим офіцером.

Сильний, відважний та сміливий красилівчанин змалку був відповідальним. багаторазовий чемпіон і призер України та Європи по бойовому самбо й дзюдо, чемпіон Європи по універсальному бою.

Після закінчення Київського національного університету внутрішніх справ у 2010-му, пройшов шлях від офіцера бойової штурмової групи загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом одного з підрозділів Північного об’єднання до інструктора зі спорту І категорії групи неолімпійських видів спорту спортивної команди Клубу Національної гвардії України.

Від 2014-го року постійно виїжджав на ротації, виконуючи бойові завдання на сході нашої держави.

Від  початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію України входив до складу групи, завданням якої було проведення розвідки цілей та корегування артилерійського вогню в Київській області. У результаті проведеної роботи групою, в яку входив Вадим, був відкритий безпечний шлях та лінія оборони перенеслась на 12 км до населеного пункту Бузова.

Уже на початку квітня Вадим виконував службово-бойові завдання на Ізюмському напрямку Харківської області. Входив до складу розрахунку ПТРК.

У середині місяця за розвідувальними даними стало відомо, що у лісопосадці поблизу населених пунктів у зоні відповідальності можливе перебування диверсійно-розвідувальної групи противника. Вже наступної ночі група, до складу якої входив Вадим, вирушила на зачистку визначеної лісосмуги. У цей час в їхньому напрямку переміщувалась ворожа ДРГ. Зав’язався бій, у ході якого противник змушений був відступити. Закріпившись на зайнятих позиціях, група попала під шквальний артилерійський вогонь. 

Противник використовував заборонені фосфорні бомби та РСЗВ «Град». Після обстрілу, за корегуванням дрона, ворог розпочав наносити вогонь 120 мм мінометом. Внаслідок цього двоє військовослужбовців отримали поранення. Вадим зміг надати їм домедичну допомогу. А для того, щоб доставити поранених в безпечне місце, попри постійні обстріли, гвардієць майже 5 кілометрів на собі тягнув пораненого військовослужбовця Збройних сил України, що в результаті врятувало бійцю життя.

Від червня Вадим брав участь у штурмових діях у Сєвєродонецьку. У ході запеклих боїв на території сєвєродонецького авторемонтного заводу проявив хоробрість і не зупинився перед переважаючими силами противника. Завдяки злагодженим діям групи, професіоналізму кожного військовослужбовця була проведена яскрава операція з захоплення адміністративної будівлі заводу та взяття в полон шістьох військових рф. За даними, які вони надали, стало відомо про сили та засоби противника, що згодом допомогло проводити контрнаступ у визначеному напрямку.

Від липня спецпризначенець входив до складу групи застосування ПТРК «Стугна». Майже кожного дня, проводячи розвідку місцевості в «сірій зоні» на Донецькому напрямку для вибору зручної позиції для застосування комплексу.

Майор Вадим Зеленюк за мужність та героїзм, проявлений під час виконання службово-бойових завдань, нагороджений медаллю «За військову службу Україні» та поданий на вищу нагороду - орден «Золота зірка» звання Героя України».

ДОВІДКА.
Звання Герой України — найвищий ступінь відзнаки, що надається громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або видатного трудового досягнення.
Героєві України вручається орден «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави — за надзвичайні трудові досягнення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (36)
  • Galina Sidletska

    Вічна пам'ять Герою
  • Наталія Пожарська

    Вічна пам'ять.
    Царства небесне
    Герою.
    Співчуття рідним та близьким.
  • Крістіна Матвєєва

    Вічна пам'ять 🙏
  • Людмила Троян

    Вічна пам'ять Героєві

keyboard_arrow_up