Життя після 60. Розповідаємо про 73-річну студентку з Хмельницького

Життя після 60. Розповідаємо про 73-річну студентку з Хмельницького
  • У свої 73 Людмила Бойчук навчається в університеті, користується соцмережами, ходить в кіно і зовсім не сумує за Радянським Союзом.
  • У новому проєкті “Життя після 60” розповідатимемо вам про пенсіонерів, які не пліткують біля під’їзду, а живуть не менш активно за молодь. 

Життя на пенсії людей похилого віку нерідко виглядає однаково. Більшість виховують онуків, займаються домашніми справами, годинами дивляться новини, обговорюють політиків чи просто пліткують з сусідами. Ще одне популярне заняття серед пенсіонерів - сумувати за минулим. Та чи всі хмельничани живуть на пенсії однаково? Відповідь на це запитання даватимемо у наших публікаціях.

Ми розпочинаємо проєкт “Життя після 60”. У його рамках розповідатимемо вам про людей похилого віку, які не живуть від і до випусків новин по телевізору. Наші герої - це люди, які розпочали нове життя на пенсії. Сьогодні познайомимо вас із 73-річною хмельничанкою, яка є студенткою. Ця жінка вивчає мистецтво, дозвілля проводить з подругами й мріє про подорож до Іспанії. 

“Освоїла смартфон”

Людмила Бойчук - 73-річна студентка “Університету третього віку”. Жінка навчається в закладі вже 3 роки. Вона вступила на напрямок “Мистецтво”, бо все життя мріяла малювати. Саме в стінах університету жінка розпочала нову сторінку свого життя. Тут вона знайшла друзів, з якими навчається, відпочиває й пізнає світ заново. 

Відео дня

Пані Людмила - корінна хмельничанка. Вона пам’ятає місто ще зовсім іншим, не таким як зараз. Під час нашої розмови жінка називає кінотеатр Шевченка - “Чкальником” і розповідає про заклади, на заміну яким сьогодні вже прийшли нові. 

Ще з молодого віку жінка звикла до активного способу життя. Вона працювала на різних посадах і завжди відчувала жагу до життя. Пенсіонерка згадує себе за тих часів і каже: “Мені завжди було все цікаво”.

Пані Людмила залишила професійну діяльність у 65 років. Жінка доглядала за хворим чоловіком. Коли він помер, пенсіонерка залишилася в Хмельницькому сама. Адже її єдина дочка мешкає за кордоном, а рідна сестра проживає у Києві. Щоб розбавити самотність яскравими фарбами, Людмила Бойчук поринула в нове життя. Перше, що вона зробила - посіла лави студентів. Пенсіонерка вступила на напрям “Мистецтво”. На заняттях жінка малює з натури. А поза ними - є вокалісткою гурту “Проскурівські молодички”. Також вона іноді проводить концерти. Єдине чого бракує Людмилі, як художнику-початківцю - виїздів у мальовничі місця Хмельниччини задля малювання етюдів. “Хотілося, щоб нас хоча б 4 рази на рік безкоштовно возили на етюди по області”, - каже пенсіонерка.

Нет описания.
Одна з робіт пенсіонерки

Окрім творчих занять, пані Людмила стала майстерним користувачем комп’ютера і смартфона. За допомогою соцмереж та різноманітних месенджерів дізнається новини й спілкується з рідними та друзями. 

В університеті жінка познайомилася з одногрупниками. Всі вони теж пенсіонери. Гуртом часто збираються поза межами навчального закладу. Влітку катаються на катамаранах чи влаштовують пікніки на природі. У вихідні відвідують разом музеї або кінотеатри. Розповідаючи все це, жінка показує фото на телефоні та посміхається.

Нет описания.

“Я ніколи не відчуваю себе старою”

Пані Людмила каже, що окрім одногрупників має й інших подруг. Та всі вони старші за неї й не розділяють її поглядів. Саме тому підтримує з ними мінімальний зв’язок. Говорить жінка і про те, що більшість пенсіонерів дуже сумують за Радянським Союзом. Саме ця ностальгія і заважає їм насолоджуватися життям.

А от сама героїня нашого матеріалу минуле згадує без особливого захоплення. Мовляв, життя за радянських часів було важким. Тож чому люди похилого віку за ним сумують - Людмила не розуміє.

73-річна жінка впевнена, що і в наші часи є чим пишатися. Каже, що їй особливо приємно чути, як школярі розмовляють українською мовою. А от чим жінка не задоволена - то це розміром своєї пенсії. Каже, що більшу її частину доводиться платити за “комуналку” та купувати ліки. Адже пані Людмила має проблеми із серцем. 

Через відсутність грошей жінка обмежує себе в інших заняттях, до яких лежить душа. Скажімо - у плаванні. Будучи юною, жінка займалася цим видом спорту професійно. Дозволити собі хоча б іноді плавати зараз не може. На це жінці не вистачає грошей. 

Нет описания.
Пані Людмила з подругами

Каже 73-річна Людмила і про велоспорт. Згадує, як влітку хотіла з подружками покрутити педалі. В результаті - стикнулися із зависокою ціною на прокат двоколісного. 

Вечорами Людмила Бойчук вишиває або переглядає історичні фільми в інтернеті. Телевізор, каже, не дивиться. Бо майже всі телепрограми жінку дратують. 

Хоч пенсіонерка має цілу палітру захоплень, подекуди все ж відчуває себе самотньою. Мовляв, сумує за рідними, які проживають далеко від неї. Однак сумні думки час від часу скрашують інші. Наприклад, мрії. Людмила Бойчук хотіла б відвідати різні куточки світу. З її найзаповітніших бажань - потрапити до Іспанії. 

Навчання, різноманітні захоплення та мрії - завдяки цьому 73-річна хмельничанка відчуває себе щасливою. Тож її життя на пенсії виглядає, мов мальовничий етюд. “Я ніколи не відчуваю себе старою і це найголовніше”, - каже Людмила Бойчук. 

Друзі, якщо серед ваших знайомих є пенсіонери, які ведуть активний спосіб життя - пишіть в коментарях. Ми розповімо про них хмельничанам. 

Нет описания.
Робота Людмили Бойчук
Нет описания.
Робота Людмили Бойчук

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Игорь Шулаков

    Орден ей ...немедленно😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up