Дитяча молочна кухня в Хмельницькому: що і як там виготовляють

Дитяча молочна кухня в Хмельницькому: що і як там виготовляють
  • Молочна кухня годує хмельницьких дітей вже десятки років.
  • Тепер заговорили про її закриття, бо утримувати заклад стало не вигідно.
  • Одна з причин - низький попит на продукцію, яку видають як безплатно, так і за гроші. 
  • Журналісти vsim.ua навідалися на молочну кухню й дізналися, що та як там готують. 

Дитяча молочна кухня в Хмельницькому знаходиться на Зарічанській 14/3. Приміщення розташоване на першому поверсі багатоповерхівки. Його площа складає 300 квадратних метрів. Всередині знаходиться кілька цехів й “стоїть” запах молока. 

Заклад належить комунальному підприємству “Хмельницька міська дитяча лікарня”. Його директорка Наталія Зимак-Закутня розповіла журналістам vsim.ua, що він є неприбутковим. Тож є вірогідність, що роботу молочної кухні припинять. Та допоки це лише слова, бо жодних рішень ще не приймали. 

Серед причин збитковості - малий попит на продукцію, яку можна отримувати як безплатно, так і за гроші. Працівники закладу розповіли, що декілька років тому споживачів було значно більше. Отож, зануримося в “молочну історію” закладу детальніше. У цьому матеріалі ми розкажемо й покажемо, що та як там функціонує.

Відео дня

Готують кефір і ацидофільну пасту

Дитяча молочна кухня розташована в одному з дворів будинку на вулиці Зарічанська. Знайти її можна за вивіскою, що знаходиться прямісінько над дверима. Перше, що натрапляє на очі всередині - спеціальне вікно для видачі продукції. Біля нього два оголошення. В одному з них нагадують про термін придатності продукції - доба. В іншому йдеться, що видача харчування відбувається лише в обмін на тару. Адже видають тут все у скляних посудинах, що потім потрібно повернути. 

Нет описания.

Провести екскурсію закладом для журналістів погодилася старша дієтсестра Тетяна Федак. Спершу нас одягнули в “екіпіровку” - халат, шапочку та бахіли. Тоді ми попрямували по довжелезному коридорі, а пані Тетяна взялася розповідати про заклад. За її словами дитяча молочна кухня в Хмельницькому існує близько 45 років, з яких вона працює тут 30 років. 

Жінка розповідає: раніше на молочній кухні було більше персоналу. Згадує, як працювали навіть у нічні зміни, аби встигнути приготувати необхідну кількість продукції. Тепер в закладі є лише 4 працівники. Розпочинають роботу о 7 ранку з прийому молока, яке доставляє ТОВ “Деражнянський молочний завод”. Згодом триває видача продукції до 13 години. А після беруться за її приготування. Цим займаються заздалегідь, аби пройшла витримка кисломолочних продуктів. 

Серед того, що готують - кефір та ацидофільна паста. Тетяна Федак каже, що все це є натуральними продуктами. Мовляв, у їхньому складі - біфідобактерії. А саме це, каже жінка, сприяє зміцненню імунітету та насиченню кишківника. 

Готується все це в кількох цехах, в яких ми побували. Кімнати розташовані одна за одною. У першій - приймають молоко. Для цього там є спеціальні ваги. Далі - мийниця. У цьому цеху вся тара проходить стерилізацію. Скляний посуд миють й обробляють за допомогою спеціального приладу - автоклава. 

Нет описания.

В іншому цеху відбувається стерилізація та охолодження молока. Роблять все це в чотирьох котлах. Згодом беруться до виготовлення кефіру. Його готують як з цукром, так і без. Паста проходить закваску протягом 3-4 годин. Як пояснила Тетяна Федак, до неї додають цукровий сироп. Щоб вона дійшла до необхідної консистенції, пасту залишають стікати на цілу ніч. В результаті - виходить щось на кшталт йогурту. 

У фасувальному цеху всю продукцію поміщають в посудини. А згодом - передають її через віконце. Термін придатності - одна доба. 

Хто і за скільки може отримати продукцію

Кисломолочні продукти, що виготовляються в закладі, розраховані для дітей від 4 місяців. Безплатно отримати їх можуть ті, хто має статус малозабезпечених. Іншим пропонується придбати продукцію. Вартість є такою:

  • 50 грамів пасти - 13,20
  • 200 грамів кефіру без цукру - 25,70
  • 200 грамів кефіру з цукром - 25,80. 

Тетяна Федак каже, що їхня продукція є не лише смачною, а й має оздоровчий ефект. Саме тому споживати її радять педіатри, які й виписують деяким батькам направлення. 

Загалом в день до дитячої молочної кухні приходить 50-60 осіб. Більшість із відвідувачів платять за продукцію гроші. В місяць, за словами старшої дієтсестри, безплатно все отримує 13 людей. “Колись ця цифра була більшою”, - каже жінка. 

Про прибуток дитячої молочної кухні

За словами бухгалтера КП “Хмельницька міська дитяча лікарня”, заклад працює за кошти, які отримують від споживачів і від управління охорони здоров’я міськради. Останні відшкодовують дитячій молочній кухні витрати, які йдуть на продукцію для малозабезпечених. Скажімо, минулого року така сума склала 151 тисячу гривень. Крім того, минулого року закладу робив замовлення дитячий будинок “Берізка”, що на Хотовицького. 

Всього за минулий рік на дитячій молочній кухні було виготовлено 57 399 порцій харчування. А в день - близько 180 штук. Загальна сума, на яку придбали кефіру та пасти в 2020 році - близько 382 тисячі гривень. 

Завідувач міської дитячої поліклініки Ігор Бойко пояснив, що робота закладу є не прибутковою. Оскільки кількість отриманих коштів від продажу продукції не відповідають витратам на утримання.

Опитування

Друзі, як ви вважаєте, чи потрібна хмельничанам дитяча молочна кухня?

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Ірна Войтова

    Коли зростав синок, ми постійно брали кефір та творожок, дуже смачні, дитина дуже полюбляла, були за смаколики
  • Eugene Kovalchuk

    Тьотя маску на носа не натягнула

    Читач14 reply Eugene Kovalchuk

    она супер специалист
  • Stepan Tanasiychuk

    Постійно малим там купували пасти і кефір. Продукція супер. Ціни смішні. Думаю треба більше піару їм.

    Читач14 reply Stepan Tanasiychuk

    собраться и в облздрав пойти

    Читач14 reply Stepan Tanasiychuk

    согласен

keyboard_arrow_up