“Місце сили” для хмельницьких алкоголіків. Перевірили наливайку біля овочевого ринку (ВІДЕО)

“Місце сили” для хмельницьких алкоголіків. Перевірили наливайку біля овочевого ринку (ВІДЕО)
  • На вулиці п’ють, сваряться, сплять та ходять у туалет. 

  • Через постійний галас та сморід обурюються сусіди.

  • Журналістка “ВСІМ” разом з активістами навідалась в такий заклад.

  • Зробили контрольну закупку й викликали поліцію.

  • Детальніше дізнавайтеся з тексту та  відео.

У невеликому кіоску на Проскурівського Підпілля (біля овочевого ринку) знаходиться одразу дві наливайки. Під вивіскою “Євроцентр покрівлі та фасаду” одразу не видно, що там надають зовсім не будівельні послуги. Видає це місце велика черга з покупців і ядучий запах. Одні випивають “не відходячи від каси”, інші - стають за, так звані, стійки. О сьомій ранку в черзі стояло понад десяток осіб. 

Наливайка в центрі міста

Активіст Дмитро Гуцалюк завітав із рейдом у наливайку. Чоловік розповів, що хоче створити громадську організацію та викривати подібні заклади. А конкретно про це місце, на Проскурівського Підпілля, Дмитру  розповів його друг, який проживає у багатоповерхівці та скаржиться на таке сусідство. 

Відео дня

Перша мета візиту Дмитра і його друзів - збір доказів для правоохоронців. Перед тим, як зателефонувати на 102, вони зробили контрольну закупку та зафіксували це на відео. Підставний покупець вистояв чергу й придбав чарку горілки. ЇЇ довелось надпити. Бо до того моменту продавець помітив нашу журналістку Анастасію Сбродову. Актору сказав: “Пий тут (в кіоску - при. авт.), бо там якась дівчина відео знімає”.

Після цього Дмитро піймав на гарячому та зафіксував порушення. Чоловік одразу викликав правоохоронців. Більшість покупців розійшлися. Залишилась жінка близько 40 - 45 років. Поспілкувалися з нею та дізнались більше про цю наливайку. Її розповідь читайте далі.

Продавець назвав себе Степаном Підгорним. Каже, що він голова ГО “Перше соціальне об’єднання народного контролю”. Ми цю інформацію перевірили. На сервісі YouControl справді є зареєстрована така організація в липні 2015 року. Виходить, що Степан мав би навпаки контролювати чи реагувати на порушення законів. А сам продає алкоголь без жодних документів.

- Слухайте, я сам щойно прийшов. Мене тут не було. Ніхто тут не працював. В мене свої цілі. Натякнути вам? Тут працює корупція. Беруть відкати. А я повинен їх взяти на живця. Рєбят, в мене свої цілі.  

Ви продали алкоголь! 

А у вас є ліцензія на те, що ви продали? 

Чоловік почав усе заперечувати. Говорив, що своїх постійних покупців бачив вперше. А на відео, яке нам вдалося записати - не він.

“Якщо я хочу випити, то байдуже яка горілка”

Жінка років 40 - 45, яка представилася Інною, у відеокоментарі сказала, що нічого не купувала, а просто спостерігає, що тут коїться. Пізніші, не на камеру, розповіла про сина, який вчиться на дизайнера, а сама працювала військовою. Зараз розлучена та живе сама. Жінка близько години чекала продавця, який втік з місця. Згодом нашій журналістці пояснила - товар купила, а решту з 200 гривень забрати не встигла. О 7:30 ранку, видно було, що Інна прийшла похмелитись - від неї несло алкоголем, а говорила без логічного зв’язку. Жінка поділилась рецептом самогонки, розповіла про ціни та про те, що й сама любить випити міцної.

- Сігарєти і алкоголь - двігатєль торгівлі! Взяти село, в мене є там дім батьківський. То й вночі приходять. Люди несуть не те, що гроші, а з дому все виносять, щоб тільки пити купити. Далеко не будемо йти, взяти мене. Я купила 10 кілограмів цукру, пів кілограма дріжджів і взяла 4 відра води з криниці. Тако зробила закваску. 5 днів воно пограло і я вигнала свою горілку. Я живу сама. Хтось мені косить - 100 гривень і пляшку з закускою треба дати. То мені дешевше вигнати самій, ніж купувати. Я люблю випити теж. Але люблю випити в смак. А не валятися як… - говорить Інна. 

Тут дешевше, ніж в магазині?

За якість не переживаєте?

А на смак як?

Інна розповіла, що ціна залежить від міцності. 100 грамів самогонки - 10 гривень. “Казьонка” - 8 гривень за 100 грамів. Вона продавця зі своєю рештою так і не дочекалась. Забрала з собою п’ятилітровий бутиль, який активісти дістали з наливайки, як докази, й пішла в невідомому напрямку. Вона не здогадалась, що у ньому була вода. Ймовірно, продавець розбавляв спирт водою та продавав.  

Сусіди обурені

Четверо продавців з сусідніх магазинів сказали, що кожного ранку починають сходитись люди до наливайки. Із 7 ранку - вже є натовпи та чимало напідпитку. Нарікають на постійні сморід та сварки. Там збираються компаніями та цілий день святкують. Потенційні покупці цей бік взагалі обходять. Продавчиня Олена розповіла, що заклад відчинився під час карантину, в квітні минулого року. Коли магазини були зачинені, а в наливайці процвітав бізнес. Жінка надала нам фото, де видно, як п’яні сплять на асфальті, сходах, траві та під тим же кіоском. 

- Таке враження, що горілка тут взагалі ніколи не закінчується. Тут дуже-дуже багато молоді, 18-20 років. Вони вже зранку п’яні - це найстрашніше. Буває, що б’ються. Поліцію сюди теж викликали. Вони приїхали, зафіксували виклик і поїхали. А ці собі далі працюють. Звичайно, я б хотіла, щоб вони зачинились. Тут же діти живуть. Виходять господарі сусідніх будинків, скандали тут постійно, сварки. Зранку тут вже галдьож і сморід стоїть, - розповідає продавчиня. 

Ще один продавець Юрій каже, що систематично викликають до покупців алкоголю лікарів. Ті чи від перепою, чи від сумнівної якості продукту погано себе почувають. 

- Я, коли приїжджаю до праці, то вже всі є. Всі стоять торгують без проблем. Це не нормально, що  центр міста, а тут таке робиться. “Швидка” часто приїжджає. Година і “швидка” є, година і “швидка” є, - говорить Юрій.

Дмитро Гуцалюк закинув відео з рейдом у свою Instagram-сторінку. Йому почали писати та дякувати жителі прилеглих будинків. Зокрема:  

Патрульні приїхали на виклик через 40 хвилин. Взяли у Дмитра покази й пообіцяли, що справою займатимуться слідчі. 

За дві години після рейду, Дмитро Гуцалюк зателефонував правоохоронцям знову та надав цю інформацію. За словами активіста, йому відповіли, що “заяву прийняли, очікуйте”. 

Таких наливайок по місту чимало. Всього за 35 метрів, за адресою вулиця Староміська 37, теж продають “сурогат”. У цю “алкоточку”, у квітні минулого року, викликав правоохоронців депутат обласної ради Віктор Бурлик. Чоловік пояснив, що про цю наливайку йому розповіли хмельничани, яким вона заважає. Він теж фіксував усе на відео та робив пряму трансляцію у Facebook.

- Люди скаржились, що туди мов магнітом притягує алкоголіків різного рівня та соціального статусу. Мешканці прилеглих будинків хвилюються за безпеку своїх дітей. Коли приїхав за вказаною адресою, побачив групу з 4 клієнтів і двох "розвідників", які інформували власницю закладу, щодо того, що проїжджають поліцейські авто. Після чого двері закривались. А коли авто "зникало з радарів" - двері відчинялись і робота продовжувалась. Коли викликав поліцію, то за 15 хвилин побачив цікаву картину: господарка закладу поспішно почала виганяти "клієнтів" із криками, що зараз приїде перевірка. За кілька хвилин поліцейський складав протокол і виписав штраф аж на 170 гривень. Впевнений, що цей штраф "заклад" відбив за годину роботи. 

У коментарях хмельничани писали, що не здивовані викриттю наливайки, бо про такі точки їм теж відомо. Зокрема один з них:

Що кажуть у поліції

- Близько 7:20 години, надійшло повідомлення, що на вулиці Проскурівського Підпілля 7, поблизу ринку систематично здійснюють торгівлю алкогольних напоїв. Патрульні, прибувши на місце події виявили зачинений кіоск, на який вказав заявник. Особи, що ймовірно здійснювала продаж алкоголю на місці події не було. Інспекторами патрульної поліції відібрано заяву у громадянина, що здійснив виклик  на лінію 102 та її передано до Хмельницького районного управління поліції.

Про те, як із подібними закладами бореться поліція, читайте детальніше згодом. У Хмельницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф повідомили, що від 1 червня на вулицю Проскурівського Підпілля в радіусі 20 метрів, від наливайки приїжджали медики 8 разів. Та кажуть, що тим, хто випивав могло стати зле і на іншій вулиці. Тобто, це важко прослідкувати. Кажуть, що 8 викликів за такий термін на одне місце - це багато.   

Наша журналістка слідкуватиме за тим, як розвиватимуться події. Слідкуйте за новинами та повідомляйте нас про подібні наливайки у коментарях.


Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Роксолана Ковальчук

    Ви ще б по селах виїжджали і накривали б ті точки
  • Віталій Українець

    Аваков понад 5 років як перестав займатись безпосередніми обовязками!
  • Оксана Барабаш

    Я вас прошу... Цих наливайок купа!!!!
    Навіть біля учбових закладів!!!!! І ви хочете сказати, що поліція не в курсі!?????????
  • Владимир Бекас

    Это не 'наливайка" -это центр вакцинации от COVID-19

keyboard_arrow_up