“Плов від Мурата і перекури”: один день з життя продавця на Хмельницькому речовому ринку

“Плов від Мурата і перекури”: один день з життя продавця на Хмельницькому речовому ринку
  • Шкарпетки по знижках, вигуки “Гаряча самса!” й оптовики з “кравчучками” - все це про речовий ринок.
  • Продавців і власників торговельних кіосків тут тисячі.
  • Напросились в гості до одного з них і тепер розповімо, як минає робочий день продавця на речовому ринку.

У народі його часто називають “базаром, тучею чи толкучкою”. А офіційно - хмельницький речовий ринок. Здається, це місце знає чи не “кожен собака”. До речі, їх тут дійсно багато. 

Існує ринок вже більше 30 років. Детальніше про його історію журналіст vsim.ua писала раніше. За період свого життя “туча” стала користуватися неабиякою популярністю серед українців. Цей самий “базар” вважається одним з найбільших в Україні та Східній Європі.

Чимало хмельничан розпочали свою підприємницьку діяльність саме тут, на Львівському шосе. Зібравши необхідний капітал, відкривали все нові й нові місця на “толкучці”. У той час містяни везли товар з-за кордону. Наприклад, хмельничанка Валентина у 1990-х роках “затарювалася” жіночим одягом у Польщі й Туреччині. Жінка згадує: “У ті роки займатися торгівлею на ринку було досить таки прибутково”.

Відео дня

А що відбувається по ту сторону торгів сьогодні? Журналіст Vsim.ua провела один робочий день із продавцем на ринку. Розповідаємо вам, як він минає і про що говорять підприємці.

Серед буднів п’ятницю вважають найкращим “базарним” днем 

Погодився привідкрити завісу свого робочого дня хмельничанин Олександр. Він має на ринку власний контейнер. Ми домовилися про зустріч поблизу “АТБ”, що на Львівському шосе, сьогодні, 2 жовтня. 

Продавець починає роботу близько 9 години ранку. Каже, раніше виходити немає сенсу. Мовляв, це колись покупці з різних районів приїжджали на “тучу” о 6 чи 7 годині ранку. Тепер люди замовляють товар в режимі “онлайн”. Тому “ні світ ні зоря” у Хмельницький не їдуть. 

Вже о 8:30 ми з Олександром увійшли на територію ринку. Курс тримали до його робочого місця, де працює вже другий рік. По дорозі я звернула увагу, що більшість торгових точок були зачинені. “Шаленого” потоку покупців теж не було. Хоч Олександр казав, що серед буднів п’ятниця вважається найкращим “базарним” днем. “Окей”, - подумала я. Адже робочий день ще попереду.

Нет описания.

“Толкучка” поділена на десятки маленьких ринків, які мають свої назви. Серед них “Бартер”, “Берізка”, “Поділля-1 і Поділля -2”, “Срібна алея й Золота алея” та інші. Ми із продавцем Олександром прийшли на так званий “Новий ринок”. В одному з рядів він почав із усіма вітатися. І нарешті ми опинилися біля його контейнера. Він взявся відкривати замок, і як справжній джентльмен допоміг із цим своїй сусідці. Тоді став розставляти товар. Торгує Олександр чоловічим одягом. У його асортименті - футболки і кофти. За його словами, колекція вже застаріла. Тож наразі в нього розпродаж. Аби покупці “клюнули”, на товар діють знижки. Та чи зуміє таким чином набити кишені - подивимось.

Отож, далі за розкладом - кава. Без цього напою не минає жоден ранок Олександра. За товаром він попросив пригледіти й ми пішли на “каву-брейк”. Повернувшись, поблизу торгової точки покупцями і не пахло. Не втрачаючи оптимізму, продавець став розповідати цікаві історії з життя, жартувати та сьорбати напій.

Нет описания.

“Найкращі базари були за часів Ющенка та Януковича”

З усіх боків в Олександра є сусіди. Здебільшого жінки старшого віку. Із ними чоловік частенько обговорює останні новини та й взагалі всі теми, що стосуються підприємництва. Так сталося і сьогодні. Допоки Олександр розповідав мені про свої плани щодо торгівлі на ринку, до балачок підключилися інші продавчині - Руслана та Антоніна. 

Всі троє продавців розповіли, що торги зараз нікудишні. За їхніми словами, підприємці все частіше стали закриватися, а ті, що залишаються - намагаються не заробити, а вижити. 

Продавчиня Руслана працює на ринку вже 20 років. Жінка продає чоловічі куртки. За її словами, найкраще йшли справи на “толкучці” за часів Ющенка і Януковича. Згодом - торги пішли на спад. А зараз - і зовсім стало туго.

Нарікають продавці й на регулярні перевірки з управління праці та податкової. Кажуть: “Займатися підприємницькою діяльністю і так стало неприбутково. А службовці ще й вставляють палиці в колеса”. 

Бідкається на карантин і Олександр. Каже, саме через пандемію мусить порозпродувати товар по мінімальних цінах. Адже на закупівлю нового немає грошей. Та й толку, каже продавець, не буде. Бо покупців нині дуже мало.

Теревені перебили чоловік та жінка, які заглянули до кіоску Олександра. Той відразу взявся показувати світшот і наголосив: “Міряйте. Всього за 350 гривень”. В результаті - вдалося продати кофту. Тож Олександр зі спокійною душею вирішив піти на обід. 

Плов від Мурата і собака в курилці

Обід на речовому ринку - особливий ритуал. По торгових рядах тут возять їжу майже кожні 10 хвилин. У меню і салат “Шуба”, і голубці, гаряча самса, піца та інше. Обідню перерву Олександр довіряє чоловікові на ім’я Мурат. “Його плов - казка”, - каже продавець. Один дзвінок і ми з ним рушили забирати той самий ідеальний плов. Порція коштує 40 гривень. Входить до неї плов з м’ясом, салат з капусти, гострий соус і хліб. Поки в Олександра текла слина, ми прийшли назад до його робочого місця. Паралельно із прийомом їжі він очима контролював торгівлю. Якщо хтось підходив - відставляв тарілку в сторону. 

Нет описания.

Вже після обіду ми відправилися на "перекур" із знайомим продавця. До слова, такі перерви на "тучі" є популярними. Для цього навіть є спеціально відведених місця - курилки. Знаходяться вони поміж гаражів, що поблизу вулиці Геологів. Олександр в тому місці має чотирилапого улюбленця - собаку. Хвостатий як тільки його бачить - тут же кидається в обійми і дається себе чухати.

Повернувшись до контейнера, виявилося, що бажаючих придбати що-небудь не було. Нічого не залишилося - як “чесати язиками” далі. Олександр розповів, що зимовий товар закуповувати цьогоріч не планує. Каже, боїться, що знову закриють на карантин. “Щодня стільки хворих додається, що не ясно, як буде далі”, - каже він. 

Не обійшлося в розмові й без інших продавців, які додали: “Якщо ринок і зовсім закриється - то в місті буде колапс”. Пояснили все тим, що у Хмельницькому все прив’язане до “толкучки”.

Зазвичай Олександр працює до 12-13 години. Тож слово за слово - і робочий день добіг свого кінця. Продавець жартує: “За день пішов у мінус”. Каже, випив каву і наївся - от і всі торги. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Читач41

    Я приїхала в Хмельницький з Вінниці 5 років назад.Я думала попала в казку,ціни,купа робочих місць,маленькі профільні магазинчики!Клас!Мені кажуть ти ше Дубово не бачила!з суперм.був лише Вопак,з просроченими товарами і безладом.А тепер тут відбувається те ж що і Вінниці 5 років назад,там теж як закривали базари  люди під колеса кидалися,але все це  місто пережило,і люди потроху привчилися ходити в магазини.Продавці стали шукати розумних а не модельних,тай молодь не дуже рветься до прилавка,хочуть вчитися,освоювати нові технологіїї.А тут продавець пупець голий,в зубах цигарка,ростовки не знає,але молода!шкода що базар вже своє віджив і ніколи більше не буде як колись,але нічого вже не зміниш,хоча швейні цехи працюють на повну,тіки хто то все буде купляти!
  • Irina Balaban

    Ха, розповіли загальну інфу. Проходили по-під край дороги по ринку - і стаття готова. А ви швидше підіть, до Пако, чи до Бартеру. Найкращий день вівторок, базарніки приїжають в 5 ранку. 😏. Сходіть на МІВС там взагалі базар як закинутий, і моторошний. Старі авто, лексус згорівший, закинуті будівлі. Покажіть щось цікаве, а не Мурата з пловом
  • Pechuliak Andrii

    Ахаха. Поверніть яника бо торги були. Люблю таких бабуль😂 А те що почав з'являтися інтернет і онлайн магазини? А те що в магазині можна купити краще і якісніше, ніж на тучі? Інколи навіть дешевше, і нікуди не лазити. Базар в такому форматі віджив своє

    IGOR reply Pechuliak Andrii

    В инернет конечно уходит торговля, но и в последние годы многие перешли на обноски из сэкондов. Все думаю видят эти столпотворения перед открытиями, дурдом. А касаемо базара - он 100% своё отжил, но думает ли город, чем будет казну пополнять после закрытия? Вот закроется базар и посмотрим, что сделает найкращий мер без денег...
  • Валерій Валерій

    гоніть нах тих маратів. Хватить тут москалів та ще й чурок розводите.

    Тімур Ірсалієв reply Валерій Валерій

    Слухай москаль на себе подивись в зеркало єслі завідуєш то завідуй молча!попробуй йди потаскай казан 5-6 годин потом шось пиши такого неадиквата я ще не бачив !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up