По той бік каналізації Хмельницького. Перевірили, що відбувається після змиття води в унітазі

По той бік каналізації Хмельницького. Перевірили, що відбувається після змиття води в унітазі
  • Послуги з водовідведення надає “Хмельницькводоканал”.

  • Кількість стічних вод у Хмельницькому за добу складає близько 45 тисяч кубів.

  • Що відбувається, коли хмельничани змивають воду в унітазі та куди все це потрапляє?

  • Ми перевірили й підготували репортаж. 

Справивши свою фізіологічну потребу, як правило, ніхто не замислюється, що відбувається з фекаліями далі. Натиснувши кнопку змиття води на туалетному бачку, по той бік відбувається чимало процесів, над якими працюють комунальники. До цього залучається більше сотні людей та сотні одиниць техніки. Кінцевий результат - очищені стічні води.

У Хмельницькому за добу кількість стоків складає близько 45 тисяч метрів кубічних. Куди все потрапляє та що з цим відбувається? Про все це дізналася журналістка vsim.ua.

Відео дня

Комунальники знаходили змиту шкатулку та шину

Послуги з водовідведення надає КП “Хмельницькводоканал”. Тож разом з комунальниками журналістка vsim.ua потрапила до станцій, куди надходить все, що хмельничани змивають в унітаз та раковини. Саме це й зветься стічними водами. Протяжність мереж водовідведення в Хмельницькому складає 398,6 кілометра.

Отже - ми натискаємо кнопку для змиття води в унітазі. Після цього все змите потрапляє до каналізаційно-насосних станцій. Таких в Хмельницькому є 28. Одна з найбільших розташована в мікрорайоні Гречани. За добу туди прибуває близько 10-15 тисяч кубів стоків. “Станція відреконструйована і забезпечена новим обладнанням”, - кажуть працівники. 

На території станції, звісно, відчувається неприємний запах. Що, загалом, не є несподіваним. Стоки мешканців мікрорайону Гречани потрапляють сюди через самоплинні колектори. Вони надходять у так зване приймальне відділення. Саме там відбувається очистка води від твердих побутових відходів. Це робиться за допомогою спеціальних механічних решіток, які можете побачити на фото далі. 

На цьому етапі комунальники стикаються з різними “сюрпризами”, які люди, наприклад, змивають в унітаз. Начальник каналізаційного господарства Олександр Чмут каже: за період його роботи, яких тільки речей не виявляли під час очистки. 

- Від населення дуже багато до нас потрапляє засобів гігієни. Це, наприклад, підгузки, прокладки, ганчірки. Якось знайшли шкатулку для зберігання цінностей. Було навіть таке, що знайшли автомобільну шину. Вона вивела з ладу механічну решітку. Це була просто шина, без диска. Не знаємо, як вона туди потрапила. Через те, що люди змивають такі речі, може статися і витік на поверхню. Або ж може забитися насосний агрегат чи самоплинні колектори, - пояснює Олександр Чмут. 

Відходи, від яких очищаються води, подаються на прес, а потім - до сміттєвого бака. Тоді їх везуть на полігон твердих побутових відходів.

Стічна вода після очищення поступає в резервуар. А звідти - до насосного агрегату. Насос відкачує воду на головну каналізаційно-насосну станцію в Хмельницькому. Вона розміщена в мікрорайоні Лезневе.

“Це вам не пекарня”

Стічні води з усіх інших насосних станцій Хмельницького надходять до головної каналізаційної станції міста в Лезневому. До редакції ВСІМ раніше зверталися читачі стосовно неприємного запаху в цій частині міста. Іноді він може роздаватися саме зі станції, - пояснили тепер комунальники. “Це ж вам не пекарня”, - кажуть та посміхаються працівники.

Всередині головної каналізаційно-насосної станції міста відбувається схожий процес до описаного вище. Різниця в тому, що звідси стічні води потрапляють на очисні споруди. А це майже заключний етап.

Після очисних споруд - у Південний Буг

Далі стоки надходять до очисних споруд. Окрім механічної, там відбувається біологічна очистка води. А саме - від піску та інших домішок. Також в первинних відстійниках на спеціальні мулові майданчики перекачується весь осад та жири. Ще кілька етапів очищення і в результаті воду відокремлюють від мулу у вторинних відстійниках. 

Перш ніж очищена вода потрапить у Південний Буг, лаборанти перевіряють якість води. Показники мають відповідати вимогам державних санітарних норм і правил.

Директор “Хмельницькводоканалу” Олександр Новосад каже - ускладнювати процес очищення стоків можуть представники бізнесу в Хмельницькому. Мовляв, деякі підприємства скидають речовини, в яких є перевищення граничнодопустимої концентрації. Таких штрафує спеціальна інспекція.

- На жаль, у нас не зовсім свідомі люди. У плані рівня культури. Наприклад, представники підприємств, таких як автомийки чи заводи, скидають речовини, в яких є перевищена граничнодопустима концентрація. А нам же потім треба це очистити й скинути придатну за певними законами очищену воду в річку Південний Буг. У нас на підприємстві є інспекція з контролю за водовідведенням. Ця інспекція виконує забір аналізів й у випадку перевищення норми, застосовуємо штрафні санкції. 

Отож, водовідведення - не лише слово із переліку комунальних платежів. За ним стоїть ціла низка роботи, яка є важливою для соціуму. Тож комунальники наголошують, аби хмельничани не скидали зайвого в унітаз. Наприклад, шкатулку, як в історії вище. Ну а підприємства просять не нехтувати правилами дотримання норм при водовідведенні. 

Каналізаційно-насосна станція зсередини
Каналізаційно-насосна станція зсередини
Каналізаційно-насосна станція зсередини
Каналізаційно-насосна станція в Гречанах
Каналізаційно-насосна станція зсередини
Каналізаційно-насосна станція зсередини
Каналізаційно-насосна станція зсередини
Система автоматичного управління
Головна каналізаційна станція в Хмельницькому

Читайте також: 1,9 мільйона витратять на ремонт ліфта у «Дитячому світі»

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Віталій Українець

    Жодна з автомийок не обладнана системою очистки води-хімічною або механічною.Кожну зиму в Буг змиваеться сіль та реагенти.Від прання в каналізацію потрапляють фосфати та фосфатиди.Від викинутих в грунт батарейок в воду потрапляють важкі метали !

    Ситуація з водовідведенням не вирішена до кінця..
  • 007

    Вінниця цю воду п'є і їм нормально
  • Руслан Ковальчук

    добра частина цих стоків із Гречан з домоволодінь напряму зливається  врічки Плоска та Південний буг! Та навіть більше - вдразу за мостом по вулиці Прибужзькій з величезного колектора зливаються каналізаційні стоки в річку! І екологи ,і працівники водоканалу вкупі з міською владою це знають. Але пан Луков не на своєму місці -  нечіпайте річку ,вона сама очиститься. ТАК може отих 4 млн. гривень за загиблу рибу в річці нехай і сплатить наш горе-еколог! Бо по іншому його ну ніяк назвати не можна! А стаття повністю замовна - бо міська влада вже готується до виборів. Підготовлює громадськість до чергового пасажу й фарсу - ми команда найкращих по плитці та дерибану всього !
  • Читач44

    І ще, цитуючи автора статті, водовідведення, це лише слово, та гроші, які сплачують абоненти, вода чиститься хіба від грубої домішки, такі як скати, та шкатулки. А ви мене аж підбадьорити взяти аналіз води, де каналізація впадає в П. Буг

keyboard_arrow_up