Товар сушать або викидають. Перевірили наслідки зливи на хмельницькому речовому ринку

Товар сушать або викидають. Перевірили наслідки зливи на хмельницькому речовому ринку
  • Автомобілі втратили номерні знаки, змило асфальтне покриття, а хмельничани пересувалися на дошках для сапсерфінгу. 
  • Саме так можна описати зливу, яка пройшлася містом вчора, 4 серпня.
  • Серед місць в Хмельницькому, що добряче затопило - традиційно речовий ринок.
  • Місцеві підприємці кажуть, що негода завдала їм чималих збитків.
  • Дізналися, що відбувається на “тучі” після вчорашніх дощів.

Як тільки в Хмельницькому задощить - соцмережі миттєво наповнюються світлинами й відео затоплених вулиць. “Топові” місця в таких підбірках завжди дістаються Зарічанській, Геологів, Чорновола, автовокзалу №2 та речовому ринку. Саме тут води найбільше. При чому така ситуація виникає вже не перший рік. Ще у 2019 році в міській раді намагалися розв'язати цю проблему. Тоді зливові системи чистили й лагодили. Та особливого результату це не принесло. Саме тому хмельничани стали справлятися із підтопленням, як можуть. 

Наприклад, на Зарічанській вчора, 4 серпня, деякі містяни пересувалися на дошках для сапсерфінгу. А на вулиці Геологів, за високого рівня води, з одного боку вулиці на іншу людей перевозять на “кравчучці”. Проїзд на такому “транспорті” платний. Ті, хто приїжджає скупитися і потрапляє в зливу, не має іншого виходу, окрім заплатити. Адже по обидві сторони вулиці розташовані різні ринки. Наприклад, “Золота алея” і “Бартер-сервіс”. 

Більше на затоплений Хмельницький можете подивитися в матеріалі - Води по коліна. Зібрали відео затопленого Хмельницького.

Відео дня

Журналістка vsim.ua відправилася на речовий ринок, щоб дізнатися, яка там ситуація після рясних опадів. Сьогодні, 5 серпня - четвер. Зазвичай цей день є вихідним на “тучі”. Проте після зливи деякі продавці все ж вийшли на роботу. Прийшли на ринок, щоб подивитися, в якому стані їхні контейнера і товар. Досвідчені підприємці заздалегідь знали, що їх чекає. Саме тому взяли із собою лопати, швабри й спеціальні щітки. Отож, розповідаю детальніше, які частини ринку затопило найбільше, як із цим справляються і чи принесла злива людям збитки. 

Нет описания.

З контейнерів вичерпують воду лопатами 

Вже дорогою до речового ринку, на Львівському шосе, були помітні глибокі калабані. Такі, наприклад, є біля будівництва торгово-офісного центру “Luna”. Проїжджаючи, машини там “плавали” майже так само, як і на Зарічанській. 

Лише зайшовши до речового ринку, наслідки зливи є ледь помітними. Втім спустившись ближче до вулиці Геологів, картина стає зовсім іншою. На “Золотій алеї” троє жінок активно працюють із лопатами й швабрами. Вони відгортають багнюку та воду від своїх контейнерів. Деякі з них прийшли на ринок у гумових чоботах. Мовляв, зарання знали, яку роботу їм доведеться виконувати. 

На цьому ринку торгують переважно одягом. Продавці кажуть - через такі зливи товар нерідко мокне. Щоб його реабілітувати, все забирають додому. Там перуть і висушують. Підприємці кажуть, якщо цього не зробити вчасно - з одягом можна попрощатися.

Нет описания.

Біля цих самих жінок є контейнер із купальниками. На підлозі лежали гори коробок, які розмокли від води. Все це жінка дістала із середини контейнера, який, як і сусідські, підтопило водою.

Ще одна продавчиня на “Золотій алеї”, пані Наталія, розповідає, що минулого літа на речовому ринку полагодили стоки. Та це, на її думку, не допомагає. Вона розповідає, що через подібні зливи найбільше страждають підприємці, які працюють на ринку “Імпульс світ”. 

“Подивіться, вода ллється з коробок із взуттям”

Після розмови з підприємцями, журналістка відправилася на той самий ринок “Імпульс світ”. Адже кажуть, ситуація там найбільш критична. Дорогою минули вулицю Геологів. Більшість калюж уже підсохли. Однак деякі продавці, як і на “Золотій алеї” продовжують працювати з лопатами та швабрами.

Пані Леся тут продає взуття. Розповідає, що зі свого контейнера воду вичерпувати їй не довелося. Говорить, що до подібних злив чимало продавців готуються. Наприклад, її чоловік змайстрував спеціальну поличку над підлогою. Саме на неї вони і складають товар. 

Нет описания.

Отож, пройшовши Геологів, де вже переважно сухо - потрапила на “Імпульс світ”. Перший контейнер, який помітила - зі взуттям. Чоловік виніс десятки коробок з товаром й розклав їх на асфальті. Багато пар взуття повиймав зсередини. Так розклав їх сушитися. 

Біля купи товару продавець Броніслав Йосипович розмістив коробки, які повністю промокли. Все це - наслідки негоди. Чоловік розповів, що вчорашня злива завдала збитків. Адже деякі пари взуття на продаж вже не годяться. 

Нет описания.

Критичніше все виглядає, якщо пройтися на ринок вглиб. Багнюка й вода там стояла досі. Чимало продавців невпинно працювали, вигортаючи все зі своїх торгових точок. Деякі з них винесли товар й розвішали його сохнути просто біля контейнера. Люди, які там працюють, не дозволили себе фотографувати й відмовилися від спілкування. Мовляв, бояться, щоб їхній ринок не зачинили і вони не залишилися без роботи. 

Як виглядає кіоск після зливи, показали лише жінка, яка продає ремені. Всередині її контейнера було повно води. Її сліди залишилися на стінах, які ще не обсохли. Щодо самого товару, жінка каже вже викинула чимало. Пояснила - товар шкіряний. Тому й від води швидко зіпсувався. 

Що відбувається на речовому ринку, дивіться на відео. Також нагадаю, що директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок зазначив у своєму дописі на сторінці у Facebook, що спільно з підприємцями ринку вони працюють над даною проблемою.

Нет описания.
Зіпсовані водою коробки

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (94)
  • Наталья Лещенко

    Лесхозы в прибыли, а потерпевших от паводков им не жаль
  • Vitalii Sopruk

    Можна позов до суду і стягнути з природи шкоду. Але боюсь, щоб природа зустрічного позову не подала))))).
  • Андрій Побережний

    Скоро чекайте на прилавках  утоплеників, як авто...
  • Олександр Краснощок

    правильно зробив дощ шоб людей не грабили сволочи цинами  до небес

keyboard_arrow_up