Життя без м’яса. Перші результати експерименту журналістки “ВСІМ”

Життя без м’яса. Перші результати експерименту журналістки “ВСІМ”
  • Журналістка vsim.ua в рамках експерименту виключила із раціону м’ясні вироби.
  • Перед цим здала загальний аналіз крові, аби знати свої показники, а згодом звірити їх.
  • У такий спосіб вона харчується вже два тижні.
  • Чи важко доводиться жити без м’яса і що про це кажуть фахівці?

Вегетаріанство - тренд чи користь? У сучасному світі все більше людей схиляється до дієти, що не містить м’ясні продукти. Зірки та блогери часто транслюють подібне на своїх сторінках в Instagram. При цьому кажуть, що відмова від м’яса позитивно відбивається на загальному стані їхнього здоров’я. Та чи дійсно це так? Чи справді відмова від м’яса сприяє кращому сну, зникненню “зайвих” кілограмів, поліпшенню стану нігтів й шкіри та іншим факторам? Розповідаємо про це в нашому матеріалі на прикладі журналістки vsim.ua.

Як некастрований кабан вплинув на моє харчування

Відмовитися від м’яса - раніше ця ідея б зовсім не прийшла мені в голову. Не скажу, що я була головним поціновувачем такої продукції. Та з’їсти апетитний стейк чи гамбургер - для мене було насолодою. Втім всі м’ясні страви я обирала виключно з курки. Все інше м’ясо останні 5 років не викликало в мене апетиту. І цьому є причина.

У студентські роки я жила в гуртожитку. В кімнаті нас було троє. Жили ми з дівчатами за правилом: хто перший прийшов з навчання, той і готує обід. У морозильній камері в нас завжди було чимало м’ясця. Свинина, курка чи качка - я їла все. Якось, прийшовши першою з пар, взялася готувати. Дістала шматок свинини і вперед: цибулька, морква - все на пательню. Дійшла справа до м’яса, спробувати яке я так і не наважилася. Упродовж всього готування від нього видавався незрозумілий для мене запах. Він був неприємним. Навіть дуже. Таким, що я не стала ані куштувати страву, ані пригощати нею інших. Як виявилося згодом - такий запах може з’являтися через забій некастрованого кабана. Так чи інакше, з того часу свинину я не куштую. 

Відео дня

Той неприємний запах відбив бажання їсти й інші види м’яса, крім курячого. Філе стало основним інгредієнтом майже всіх моїх страв. Курячі стейки, рис з куркою й овочами, паста з куркою та грибами - все це я із задоволенням їла і на обід, і вечерю. А от вранці основний перекус - це бутерброд. Я прихильниця звичайної лікарської ковбаски. Тож без неї не минав майже кожен мій день. “Бутік” я могла “заточити” і під час приготування інших страв або з’їсти його у перерві між зборами на роботу й прогулянці з собакою. Така звичка формувалася у мене роками.

Якось я зрозуміла - час зупинитись. Адже все частіше я стала відчувати важкість у шлунку. Тоді мені й манула думка відмовитися від м’яса взагалі. Залишити у своєму раціоні я вирішила різновиди риби й морепродуктів. Адже переходити повністю на так зване “веганство” я поки не готова. 

Здала загальний аналіз крові

Не можна сказати, що однією з причин моєї відмови від м’яса не стало пропагування цього в соцмережах. Блогери в Instagram часто демонструють своє харчування на показ. Раціон майже всіх “топових інстаграмщиць” схожий. Безглютенове молоко, гранола, тости з авокадо й страви лише на оливковій олії. До переліку таких продуктів часто не входить саме м’ясо. Мовляв, воно не сприяє якісному засвоєнню організмом та негативно відбивається на загальному стані здоров’я.

Чи дійсно м’ясо-ковбасні вироби впливають якимось чином на організм? Я вирішила дізнатися про це за допомогою експерименту. А саме - не лише спостерігати за своїми відчуттями, а й відстежувати все на медичному рівні. Тому, перш ніж відмовлятися від м’яса, я навідалася до свого сімейного лікаря. Медик зазначила: перед цим слід обов’язково здати загальний аналіз крові. Адже такі експерименти варто проводити лише при задовільних показниках. 

У призначений день я зробила все, як лікар прописав. Натщесерце здала аналіз. Вже за кілька днів мене чекав результат. “Усі показники у вас в нормі”, - сказала мені медик. Вона зауважила, що результат моєї відмови від м’ясних продуктів можна побачити не менш як за місяць. Тож призначила здати аналізи повторно саме в такий термін. 

Вже наступного дня я розпочала нову сторінку в історії мого харчування. Остання м’ясна страва, яку я з’їла напередодні, була шаурма. Нею я втамувала голод в обідній час. Повторюся ще раз: з раціону я не виключила рибу й морепродукти. Тому м’ясо я стала замінювати саме цим. 

Нет описания.

Покращився сон й почали краще рости вії 

Перші дні я зовсім не відчувала змін. Зізнатися чесно, іноді навіть забувала, що знаходжуся в режимі “без м’яса”. Я спокійно готувала на сніданок яєчню, в обід перекушувала йогуртом, бананом або картоплею з овочами. На вечерю - салат з тунцем чи паста з морепродуктами. 

Під час робочого дня, іноді можу пообідати в закладах харчування. І там, до речі, я стикнулася із проблемою. Адже більшість страв у меню складаються саме із м’яса. Не довго думаючи, я робила вибір на користь риби. Скажімо, марінера з картоплею й овочами - ситно та смачно. 

Всі мої рідні з повагою поставилися до вибору жити без м’яса. Бабуся тут же взялася тішити мене грибними котлетами. А кума, чекаючи мене в гості, готувала млинці з сиром. Дрібниця, та приємно, еге ж?

А от в останні дні помітила в собі бажання перекусити чимось м’ясним. Адже мій чоловік від цих продуктів не відмовлявся. Тож час від часу на нашій кухні пахне чимось смачненьким. У таких випадках я перемикаю увагу на фрукти чи інший продукт, які я не виключала зі свого списку. 

У такому темпі й минули мої перші в житті 2 тижні без м’яса. Мене часто запитують колеги та знайомі, чи бачу зміни в організмі. Скажу відверто, вони є. Наприклад, я стала краще спати вночі. А ще відчуваю більший прилив енергії. Серед зовнішніх факторів - помітила, що почали краще рости вії. До того всього змінився показник на вагах. Я втратила близько кілограма.

Чи пов’язано все це зі зміною раціону - стверджувати не буду. Спершу дочекаюся результату аналізів, які маю здати вже за 2 тижні. І обов’язково поділюся ними із вами. Ну а поки, дізнавайтеся, що про відмову від м’яса каже експерт. 

Прилив енергії та легкість в тілі - це ненадовго

Фітнес-тренер і дієтолог Майя Желіховська каже, що відмова від м’яса для людини, яка все життя його їла - річ надто серйозна. При виключенні його з раціону, каже експерт, людина дійсно якийсь час відчуватиме прилив енергії й легкість в тілі. Та це не надовго. Мовляв, згодом організм сигналізуватиме про потребу в ферментах, які є саме в м’ясі. 

Нет описания.

Фітнес-тренер і дієтолог зазначила: люди, які переходять на “веганство” часто починають компенсувати м’ясо іншими не дуже корисним продуктами. Наприклад, солодощами чи хлібобулочними виробами. 

А от замінити м’ясо у своєму раціоні, каже експерт, все ж можна. Тут на допомогу прийде риба, продукти з розряду бобові, овочі чи кисломолочні вироби. Майя Желіховська розповідає, що часто замість м’яса вживають різні вітаміни, скажімо В12. Однак і це не повністю компенсує організму всі необхідні елементи. 

Чим же закінчиться експеримент журналістки vsim.ua? Ми розповімо вам про результати аналізів. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Миколай Сивак

    Хай від солі, цукру і муки ще відмовиться

    Natalia Karwan reply Миколай Сивак

    Николай Сывак 😂😂😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up