Аграріям запропонували нову концепцію держпідтримки під час війни: деталі (пресслужба С.Лабазюка)

Аграріям запропонували нову концепцію держпідтримки під час війни: деталі (пресслужба С.Лабазюка)

Під час онлайн засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин вітчизняним аграріям презентували нову концепцію державної підтримки під час війни.

З такою ініціативою виступив народний депутат України, представник політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк.

За його словами, основний акцент проєкту – капітальні інвестиції, які дадуть змогу розвинути логістичні хаби на ключових маршрутах (залізниця, автодороги, річка, море), поповнити запас логістичної техніки кожного окремого вітчизняного підприємства, залучити міжнародні організації на кшталт ФАО, ООН до координації експорту української агропродукції, дати концепцію розвитку українського експорту з чіткими механізмами, які дозволять залучати міжнародні гранти.

«Це добре, що «зернові коридори» нарешті запрацювали і за два тижні вивезли понад 563 тис. тонн агропродукції. Однак, поки відсутнє розуміння стабільності та формату роботи портів. «Укрзалізниця», своєю чергою, в останні місяці вивозила близько 800 тис. тонн агропродукції на місяць, що абсолютно не дало можливості замінити блоковані порти. Тож постало питання – яким чином змінювати експортну логістику так, щоб при будь-яких змінах фермери були спроможні вивозити продукцію і не залежати від одного напрямку. Саме для цих цілей було розроблено комплексний проєкт щодо врегулювання держпідтримки під час воєнного стану», - пояснює автор концепції Сергій Лабазюк.

Станом на сьогодні Державний бюджет не спроможний забезпечити підтримку аграріїв, тому нардеп пропонує залучитися підтримкою міжнародних донорів через механізми:

  • грантів на купівлю логістичної техніки (зерновози, причепи, контейнери для перевезення зернових, перекидачі контейнерів);
  • компенсацій кредитних платежів на об’єкти експортної інфраструктури (перевантажувальні комплекси, річкові термінали, автомобільні хаби, переробні підприємства): від 90% процентної ставки та від 50% тіла по кредиту;
  • страхування експортних об’єктів від знищення внаслідок війни;
  • надання права Фонду гарантування кредитів у с/г забезпечувати гарантію позик на визначену вище експорту інфраструктуру.
  • обмеження підняття тарифів на залізничні перевезення агропродукції не більше, ніж на 15% протягом 1 кварталу.

Загалом запропонований проєкт передбачає внесення змін (на період воєнного часу) до законів: «Про державну підтримку сільського господарства», «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою», «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві», «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» та «Про залізничний транспорт».

«Маючи чіткі пропозиції щодо механізмів держпідтримки можна звертатися до міжнародних організацій і навіть урядів щодо надання грантів під їхню реалізацію в рамках World Food Safety», - підсумував парламентар.

keyboard_arrow_up