Чому болить спина: поговоримо з неврологом медичного центру Аксіс (новини компаній)

Чому болить спина: поговоримо з неврологом медичного центру Аксіс (новини компаній)

Які причини болю в спині зустрічаються найчастіше, коли варто робити МРТ, як на біль в спині може повиливати малорухливий спосіб життя, при яких симптомах не можна займатися самолікуванням.

Про це і інше поговорили з неврологом, головним лікарем центру реабілітації хребта та суглобів Аксіс - Ольгою СОРОКОПУД.

Ольго Ігорівно, розкажіть які ж причини болю у спині найпоширеніші?

Найчастіше на прийом приходять люди із хронічним болем. З гострою, як правило, всі справляються самі, випивши знеболюючий препарат.

За моїми спостереженнями, 85% пацієнтів потрапляють на прийом із хронічним неспецифічним болем у спині. Це окремий діагноз, який означає, що біль не викликана якоюсь конкретною причиною, наприклад, грижею чи метастазом у хребці. Вона виникає через перенапруження та мікротравм м'язів, зв'язок, сухожилля. У цьому випадку немає сенсу шукати, яка саме зв'язка чи м'яз болить: їх повздовж нашого хребта багато, а підхід до їхнього лікування однаковий.

Значно рідше причиною хронічного болю у спині стає грижа, але не сама по собі, а коли вона здавлює корінець нерва. Іноді до хронічного болю у спині наводять хворобу Бехтерева — ревматологічне захворювання, що вражає хребет, а також пухлини або їх метастази у хребті.

Як лікують хронічний неспецифічний біль у спині?

Найчастіше досить фізичних вправ, тому що з такою проблемою часто звертаються люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, і саме це причина їхнього болю.

Фізичні вправи для лікування хронічного болю в попереку: систематичний огляд, фізична реабілітація, лікувальний масаж та фізіотерапія. Для подолання болю варто звернутись до спеціалістів, щоб вас підібрали індивідуальний план лікування.

Ну і звісно, зміна звичного способу життя після зняття больового синдрому: спорт, фітнес або ж медичний фітнес. Більшість досліджень показують, що будь-які фізичні навантаження – силові тренування, плавання, йога та інші – приблизно однаково корисні. Головне, щоб фізична активність була регулярною.

Чи правда, що кожна доросла людина має міжхребцеву грижу?

Міжхребцеві грижі є у багатьох, але не у всіх. Вважається, що до 67% людей мають грижу, але найчастіше вони про це не знають, бо не відчувають жодних незручностей.

Диск між хребцями складається з фіброзного кільця та м'якого пульпозного ядра всередині. Грижі утворюються через те, що відбувається розрив у фіброзній оболонці диска, його вміст вибухає через цей розрив.

При цьому важливо розуміти, що в більшості випадків біль у спині не пов'язаний з міжхребцевими грижами. Саме тому лікарі не рекомендують усім підряд робити МРТ при болях у спині. Навіть якщо за результатами виявиться грижа, не факт, що саме вона спричиняє біль.

Ми лікуємо не грижу, ми лікуємо пацієнта, тому орієнтуємось на скарги. Якщо пацієнт по акції зробив МРТ трьох відділів хребта, бо було цікаво, чому спина іноді болить, а за результатами виявлено грижу, нічого з нею робити не треба.

Якщо ж біль все ж провокує грижа, то як правило, для початку ми використовуємо консервативне лікування. Насамперед ми застосовуємо лікувальні блокади, які дозволяють зняти гострий біль та набряк, а потім вже перегодимо до фізичної терапії в якості підтримки.

У яких випадках біль у спині не можна лікувати самостійно?

До червоних прапорів при болі у спині відносять настпуні:

  • Неврологічні симптоми, супутні болі: слабкість, оніміння в кінцівках, порушення ходи, порушення функцій органів тазу – нетримання чи затримка сечі та калу.
  • Біль, що виник після травми.Тривалий біль від чотирьох до шести тижнів, який не знімають знеболювальні препарати.
  • Біль у грудному відділі хребта, оскільки він не характерний для хронічного неспецифічного болю.
  • Біль уперше виник до 20 або після 50 років.
  • У болю незвичайний характер - постійний, що наростає, що посилюється ночами, не пов'язана з рухами.
  • Серйозні супутні захворювання – імунодефіцит, остеопороз, тобто захворювання, що призводить до крихкості кісток, онкологічних захворювань.

За будь-якого з цих симптомів потрібно відразу звернутися до лікаря, а він розгляне доцільність МРТ та інших досліджень.

Центр реабілітації хребта та суглобів Аксіс м. Хмельницький:
вул. Гетьмана Мазепи, 6-Г (територія обласної лікарні, вул. Пілотська, 1)

(067) 300-15-88
(073) 300 15 88
(095) 400 15 88

axis-pain.com.ua

Ліцензія Наказу МОЗ України № 2470, від 09.11.2021

keyboard_arrow_up