Чому так важливо вчасно сплачувати за доставку газу? (пресслужба АТ "Хмельницькгаз")

Чому так важливо вчасно сплачувати за доставку газу? (пресслужба АТ "Хмельницькгаз")

Запитуєте - відповідаємо

Споживачі отримують два рахунки: за газ та його доставку. Чому?

Починаючи з січня 2020 року споживачі природного газу щомісяця отримують дві платіжки: одну - на оплату за газ, як товар, другу - за послугу з його доставки. Однак, по суті, з введенням двох окремих рахунків нічого не змінилося і ніякого додаткового грошового навантаження на споживача не відбулося. Адже плата за розподіл газу - це не додаткова плата, оскільки вона завжди була в рахунках і до кінця грудня 2019 року входила до складу ціни газу. І лише з січня 2020 року плата за розподіл (доставку) газу виведена зі складу ціни газу та сплачується за окремим рахунком.

Таким чином, відповідно до законодавства, в державі було завершено процес «анбандлінгу» на газовому ринку: відділено продаж газу від його розподілу (доставки). Адже не може бути однієї платіжки, як раніше, дві різні компанії - дві окремі послуги.

Тож «Хмельницькгаз» - не продає газ, а проводить роботи по його доставці.

Що таке доставка газу та на що йдуть кошти, сплачені за послуги доставки (розподілу) газу?

Саме кошти, які сплачують клієнти за доставку – головне джерело функціонування та фінансування газорозподільної компанії, встановлене державою.

Адже на кошти з доставки забезпечується цілодобова робота екстреної служби 104 і можливість споживача звернутися на 104, аби попередити аварійну ситуацію. Також це – утримання в робочому стані близько 18 тис.км розподільних мереж нашої області, які є зношені та потребують постійного догляду та фінансів. Також доставка – це і щоденні ремонти, обхід, контроль та модернізація газорегулюючого обладнання.

І головне - підтримання та регулювання в режимі 24/7 необхідного тиску газу в мережі, аби газ надходив до споживачів під необхідним "побутовим" тиском .

Тому плата за розподіл або доставку газу – це не «гроші за труби», як помилково думають деякі споживачі. Це – інвестиція кожного в безпечне газоспоживання і можливість мати газ 24 години на добу. Адже без проведення заходів по доставці – газу не буде!

Як розраховується вартість доставки?

Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році.

Що означає "газовий рік"?

Газовий рік - це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня.

Як самостійно розрахувати вартість доставки газу?

Щоб самостійно розрахувати вартість доставки газу, необхідно свій обсяг споживання газу у минулому газовому році помножити на тариф та поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної платні за доставку газу.

Рішенням Державного регулятора, з 01 липня 2020 року тариф за доставку газу для клієнтів АТ «Хмельницькгаз» складає 1,104 грн. за м куб. в місяць, в тому числі ПДВ.

Де споживачі можуть дізнатися обсяги використання газу за «газовий рік» ?

Найзручніше у своїх Особистих кабінетах. Тому ті клієнти, які користуються Особистим кабінетом на сайті 104.ua або встановили собі мобільні додатки на телефони – володіють усією необхідною інформацією у цілодобовому доступі. Крім того, уся інформація зазначена на рахунках, а також можна зателефонувати і до Контакт-центру (067) 01 14 104.

Яким є середній місячний платіж за доставку?

До прикладу, споживачі з газовою плитою сплачують близько 11 грн., з плитою та колонкою – 20-25 грн., з опаленням в межах 200 грн.

Зараз вартість газу значно зросла. Як змінився тариф?

На відміну від вартості газу, яка змінюється кожен місяць, тариф на доставку для АТ "Хмельницькгаз" з 1 липня є незмінним. Крім того, більше п’яти останніх років тариф взагалі не переглядався НКРЕКП.

Які зміни враховує НКРЕКП при встановленні тарифу для облгазів?

Зростання мінімальної заробітної плати, інфляцію та вартість технологічного газу.

Чому мають платити за доставку споживачі, які не проживають у помешканні?

Нарахування не здійснюватиметься тільки тоді, коли газопостачання у споживача механічно відключене. Однак, якщо навіть споживач не використовує блакитне паливо - газорозподільна компанія все ж таки безперебійно та цілодобово виконує цілий комплекс технічних заходів по доставці газу даному споживачеві. Відповідно, при цьому задіюється техніка, працівники, ресурси. Тож, приїхавши додому після довгої відсутності, - споживач, коли ввімкне конфорку – одразу ж отримає блакитне паливо. Тобто, газ йому доставляється цілодобово незалежно від його присутності.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up